Dünyadaki En Hızlı Hayvan Hangisidir?

Dünyadaki en hızlı hayvanın ne olduğu sorulduğunda, muhtemelen çita denilecektir. Peki dünyadaki en hızlı hayvan hangisidir?

Herhangi birine dünyadaki en hızlı hayvanın ne olduğunu sorduğunuzda, muhtemelen çita diyecektir. Ancak hızlı kediye odaklanmak, çitadan üç veya daha fazla kat hızlı olan diğer türleri gözden kaçırmamıza yol açıyor. Peki hayvanlar aleminin gözden kaçan hızlı türleri nelerdir?

Açık olmak gerekirse, çita (Acinonyx jubatus) inkar edilemez derecede hızlıdır ve karadaki en hızlı hayvan olduğu doğrudur. Belgelenmiş en yüksek 64 mil/saat (103 km/s) hıza sahip olan çita, dünyanın en hızlı kara hayvanı unvanını almak için yarış atları gibi diğer hızlı hayvanları kolayca geride bırakıyor. Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi ve Koruma Biyolojisi Enstitüsü'ne göre, en yüksek hızlarının bazı tahminleri 70 mil/saate (113 km/s) daha yakındır.

Londra'daki Royal Veterinary College'da evrimsel biyomekanik profesörü olan John Hutchinson, bacak uzunluğu ve kas büyüklüğünün çitaya karada koşmak için ideal vücudu sağladığını söyledi. Ayrıca, balinalardan sineklere kadar 474 kara ve deniz türünü temel alan bir 2017 modeli, hızın boyutla yakından ilişkili olduğunu gösterdi. Optimum seviyeye ulaşana kadar hız, boyutla birlikte artar. Bu optimumun ötesinde, daha büyük hayvanlar daha yavaştır çünkü hızlanmak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Hutchinson, bir çitanın hız için en uygun boyut olan orta boyuta sahip olduğunu söyledi.

Dünyadaki En Hızlı Hayvan

Ancak, çitalar sadece kısa mesafelerde karadaki en hızlı hayvanlardır. Çünkü uzun mesafelerde yüksek hızlarda av peşinde koşmazlar. Nature dergisinde 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, çitaların avlanma stratejileri daha çok hızlanmak ve çok hızlı manevra yapmakla ilgilidir. Özünde, dayanıklılıkları sınırlıdır. Hutchinson, "Çitalar, çoğu kedi gibi, kovalayan hayvanlar değildir" dedi. Başka hiçbir kara türü 70 mil/saate, hatta 64 mil/saat hıza ulaşamaz, ancak pronghorn antilopunun (Antilocapra americana) 60 mil/saat (97 km/s) hıza ulaştığı ve 45 mil/saat (72 km/s) hızı sürdürebildiği tahmin edilmektedir.

Deniz hayvanlarını ve kuşları dahil ettiğinizde rekabet gerçekten kızışıyor. Guinness Dünya Rekorları'na göre , alaca (bayağı) doğanların (peregrine şahinlerinin) (Falco peregrinus) dalış hızı 200 milin (322 km/s) üzerinde kaydedildi. Aslında, bilim insanları resmi olarak bu kadar yüksek bir hız belgelememiş olsalar da, 350 mil/saat (563 km/s) hızla dalabilirler.

Dünyadaki en hızlı hayvanın ne olduğu sorulduğunda, muhtemelen çita denilecektir. Peki dünyadaki en hızlı hayvan hangisidir?
Carlos Delgado (wikimedia)

Hutchinson, "Birkaç uçan kuş bir çitadan daha hızlı gidebilir" dedi. Ulusal Audubon Derneği'ne göre, Ebabil kuşunun (Apus apus) 69 mil/saat (111 km/s) uçacağı ölçüldü ve beyaz boğazlı iğne kuyruğunun (Hirundapus caudacutus) 105 mil/saat (169 km/s) hıza ulaşacağı tahmin ediliyor.

Okyanus da seçkin bir  hız tutkunu listesine sahip. Britannica'ya göre Black marlins (Istiompax ındica) 80 mil/saat (129 km/s) hıza ulaştı ve kılıç balığı (Xiphias gladius) ve Yelken balığı (Istiophorus) 60 mil/saat (97 km/s) ve 68 mil/saat (109 km/s) hıza ulaşabiliyor.

Böylece çita, gezegendeki en hızlı hayvanlar arasındaki yerini hak ederken, ilgi odağının gereğinden fazla payını alıyor. Hutchinson'a göre bunun bir nedeni çoğu hayvanın hızlarının tam olarak incelenmemiş olması olduğunu söyledi. Yarış atlarının, çitaların, tazıların ve develerin hızları dikkatlice ve tekrar tekrar ölçülmüştür.

Ancak Hutchinson, diğer hayvanların hızlarının sadece gözlemler ve tahminler olduğunu söyledi. Bize bu hayvanların ne kadar hızlı hareket ettikleri hakkında bir fikir veriyorlar, ancak tahminler "bir bilim insanı için [yeterince] iyi bir veri değil" dedi.

Bizi Twitter, Facebook ve Flipboard'da takip edebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim