Perseverance Rover Mars'tan Kaya Örneği Toplamayı Başardı

Bu kaya çekirdeği, Kızıl Gezegenin (Mars'ın) eski yaşamının izlerini taşıyor olabilir.

Geçen ay başarısız bir ilk denemeden sonra, NASA'nın Perseverance Rover'ı Mars'tan bir kaya çekirdeğini başarıyla deldi ve örnek için aldı.
Yaklaşık bir kalem genişliğindeki Mars kaya çekirdeği örneği, Perseverance gezicisinin toplama tüpünün içinde duruyor. (NASA/JPL-Caltech)

Geçen ay başarısız bir ilk denemeden sonra, NASA'nın Perseverance Rover'ı Kızıl gezegenden (Mars'tan) bir kaya çekirdeğini başarıyla deldi ve örnek için aldı. NASA'ya göre bu görev, bilim insanlarını eski mikrobiyal yaşam belirtileri açısından incelemek için bir gün kaya örneğini Dünya'ya getirme hedeflerine büyük bir adım daha yaklaştıracaktır.

Perseverance, en son tatbikat girişimini 1 Eylül Çarşamba günü yaptı. NASA araştırmacıları "Rochette" lakaplı büyük, kalın görünümlü bir kaya seçti. Kaya, potansiyel olarak milyonlarca yıldır Mars unsurlarına dayandığı ve Jezero Krateri'nin yakındaki katına bakan bir sırtta oturuyor.

Bu dayanıklılık tam olarak Perseverance ekibinin aradığı şeydi; Roverın birkaç hafta önce bir kaya çekirdeği toplamaya yönelik ilk girişimi, kaya örneğinin çok ufalandığı ve kelimenin tam anlamıyla gezicinin kavrayışından kaybolduğu için hayal kırıklığıyla sonuçlandı.

Ancak Rochette sondaj operasyonunun yeni görüntüleri, bu sefer sürpriz bir kayıp olmadığını gösteriyor.

Perseverance Rover başarılı bir şekilde Mars kaya örneğini topladı

California Teknoloji Enstitüsü'nde jeokimya profesörü ve Perseverance proje bilimcisi Kenneth A. Farley, The New York Times'a verdiği açıklamada, "Roverın toplama tüpünde güzel bir kaya çekirdeği görebilirsiniz" dedi.

Geçen ay başarısız bir ilk denemeden sonra, NASA'nın Perseverance Rover'ı Mars'tan bir kaya çekirdeğini başarıyla deldi ve örnek için aldı.
Marslı Kaya "Rochette" şimdi antik tarafına basılmış mükemmel bir sondaj deliğine sahip. (NASA/JPL-Caltech)

Perseverance, Jezero Krateri'ndeki antik nehirlerin kurumuş kalıntılarını keşfederek, görevi boyunca gövdesinde bir kalem kadar kalın olan numuneyi saklayacak. Fakat bir gün, belki de on yıl kadar sonra, Perseverance tüm örneklerini Mars tabanına yerleştirecek ve Times'a göre, henüz inşa edilmemiş başka bir rover onları küçük bir rokete götürmek için gelecek. Bu roket, örnekleri Dünya'ya getirecek, bilim insanları da onları Perseverance'nin asla yapamayacağı titizlikle analiz edebilecekler.

Bu dönüş yolculuğu muhtemelen en azından 2030'lara kadar gerçekleşmeyecek. Bu arada, Perseverance Kızıl gezegende dolaşmaya devam edecek.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim