Gökbilimciler ilk dış gezegenin belirtilerini buldular

Gökbilimciler, Satürn büyüklüğünde Dünya'dan 30 milyon ışık yılı uzaklıkta gezegen tespit etti.

Gökbilimciler, Dünya'dan yaklaşık 30 milyon uzaklıkta olduğu söyledi. Girdap Galaksisinde (Whirlpool Galaxy) Satürn büyüklüğünde gezegen bulduklarını düşünüyorlar. Doğrulanırsa, kendi Samanyolu'nun ötesindeki ilk galaksiler arası dış gezegen olacak. Yeni gezegenler arayışını her zamandakinden daha uzak mesafelere genişletecektir.

Fotoğraf : NASA

Harvard Astrofizik Merkezi'nden bir astronom olan Rosanne Di Stefano ve bugün Nature Astronomy'de yayınlanan yeni gezegen, tanımlayan çalışmanın baş yazarı Rosanne Di Stefano, " X-ışını dalga boylarında gezegen adayları arayarak başka gezegenleri bulmak için yepyeni bir arena açmaya çalışıyoruz" diyor.

Di Stefano ve ekibi, şu anda en başarılı dış gezegen avı tekniği olan geçiş yöntemini kullanarak M51-ULS-1b olarak adlandırılan gezegeni buldular. Gökbilimciler bu gezegenlerin 2600'ünden fazlasını güneş sistemi dışındaki yıldızların yörüngesinde keşfetmek için kullandılar. Bir gezegen yıldızının önünden geçtiğinde, yıldızın parlaklığında küçük ama ölçülebilir bir miktarda gölge düşüşü oluşur.

Bu durumda ekip, NASA'nın yörüngedeki Chanda X-ışını Gözlemevi'ni kullandı. Ve tipik olarak çekirdeğinde bir nötron yıldızı veya yakındaki bir refakatçi yıldızdan gaz emen bir karadeliğe sahip olan bir X-ışını ikili sistemin parlaklığında hafif bir gölge düşüşü tespit etmek için kullandı. Bu nötron yıldızının etrafındaki malzemenin ısınmasına ve güçlü X ışınları yaymasına neden olur.

X-ışını üreten bölge küçük olduğundan, önünde dönen bir gezegen neredeyse tüm radyasyonu engel olur. Gezegenin daha uzak mesafelerde tespit edilmesini kolaylaştırır.

M51-ULS-1 sisteminden gelen parlak düşüşe bir gaz veya toz bulutu da neden olmuş olabilmekte. Araştırmacılar gezegenin verilere uygun olduğunu düşünmekte.

Santa Cruz'daki California Üniversitesi'nden ortak yazar Nia Imara "Ne yazık ki, bir gezegen gördüğümüzü doğrulamak için muhtemelen başka bir geçiş dönemini onlarca yıl beklememiz gerekecek" diyor. " Ve yörüngeye ne kadar sürdüğüne dair belirsizlikler nedeniyle, tam olarak ne zaman bakacağımızı bilemeyiz."

Bu konu hakkında ki bir video :

Ekzoplanet haberlerinde, gökbilimciler 400 ışık yılı ötesindeki bir bebek ekzoplanetini doğrudan görüntülediler.  Bir dış gezegenin ışığını ana yıldızının ezici parlaklığından ayırmak zordur.

2M0437b olarak adlandırılan dış gezegen sadece birkaç milyon yıl önce oluşmuş. Astronomların doğrudan görüntülediği en genç gezegenlerden birisi olmuştur.

İşte teleskoptan bir görüntü :

 Gezegen 2M0437. Fotoğraf : Subaru Teleskobu


Manoa'daki Hawai'i Üniversitesi'nden bir astronom olan Eric Gaidos ve çalışmanın baş yazarı Eric Gaidos, ”Bu tesadüfi keşif, teleskoplarımızla doğrudan gözlemleyebileceğimiz seçkin bir gezegen listesine katkıda bulundu." 

“Bu gezegenden gelen ışığı analiz ederek, bileşimi ve belki de ev sahibi yıldızının etrafındaki uzun süredir kaybolan bir gaz ve toz bulutunda nerede ve nasıl oluştuğu hakkında bir şeyler söyleyebiliriz.”

Makalemizi sevdiyseniz eğer diğer makalelerimize göz atabilirsiniz.

DİĞER MAKALELERİMİZE GÖZ ATMAK İÇİN TIKLA!

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim