10 Büyük Markanın Veri Merkezleri

1- GOOGLE : Bunca bilgiyi nerelerde saklıyor?


İnternet devi Google’ın; ABD, Asya ve Avrupa’nın farklı yerlerinde bulunan veri merkezleri tam anlamıyla dünyanın bilgisini barındırıyor. Bu veri merkezlerinin hiçbiri Google’ın merkez kampüsünde değil ama sistemin en önemli parçası olarak nitelendiriliyorlar.
google_datacenters
İşte bunlardan bazıları:
  • Berkeley County
    Kuzey Karolina’da bulunan veri merkezi, çevresinde halka açık dev bir Wi-Fi hizmeti vermesiyle biliniyor.
    Veri merkezinin diğer fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz. 
Veri merkezi iklimlendirmesi için inşa edilen dev su tankları 240,000 galon (900.000 litre) su kapasitesine sahip.
  • Council Bluffs, Iowa
    10.650 m²’lik bir alana yayılan veri merkezinde, kullanılan fiber optik ağlar tipik bir ev internet bağlantısından 200.000 kat daha hızlı çalışıyor.  Veri merkezinin diğer fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz.
Bu fiber kablolar tavana monte edilmiş sarı kablo kanalları boyunca uzanıyor. 
  • Douglas County, GeorgiaBüyük arama motoru Google, bu veri merkezini Youtube ile paylaşıyor. Veri merkezinin ayrıntılı fotoğraflarına buradan bakabilirsiniz. Google’ın diğer veri merkezleri; Şili’deki Quilicura; Oklahoma’da bulunan Mayes County; Kuzey Karolina’daki Lenoir ve Oregon’daki The Dalles’tır. Google‘ın Asya’da Tayvan ve Singapur’da iki ayrı veri merkezi bulunuyor. Avrupa’da ise, Hamina (Finlandiya), St Ghislain (Belçika) ve Dublin’de (İrlanda) veri merkezleri bulunuyor.
78af7505969082e18461ee4f480b0388_k
Google’ın veri merkezi de onun renkli karakterine uygun…
Binlerce server’ın belki yüz binlerce kablonun bulunduğu veri merkezinde de Google’ın renkli karakteri baskın. Borular, taşıdıkları kablo türüne ve tipine göre renklendirilmiş. Su borularını bile farklı renklerde tasarlamışlar. Örneğin; mavi borular soğuk suyun geçtiği borular, kırmızı renktekiler ise tekrar soğutulacak olan suların geçtiği borular. Switch kabloları da farklı renklerde. Çalışanlar kabloların hangi server’lara yönlendirildiğini biliyorlar ve arıza anında gerekli müdahaleyi kolaylıkla yapabiliyorlar.
dd
Bu dev veri merkezinde bir tur gezinmeye ne dersiniz? Google müşterilerinin güvenini arttırmak amacıyla hazırlanan bu 7 dakikalık videoda veri merkezinin fiziksel güvenliğine dair pek çok ayrıntıyı görebiliyoruz. Videonun kaydedildiği bu sitede Douglas County’deki veri merkezinin dışında, ABD, Finlandiya, Belçika’da faaliyet gösteren 8 veri merkezinin de görüntüleri yer alıyor.

2- FACEBOOK: Milyonlarca kişinin profilini nerede barındırıyor?


Silikon Vadisi devi Facebook, Oregon’da “Kuzey Amerika’nın Tibet’i” olarak bilinen Prineville’a kurduğu veri merkeziyle şehrin havasını bir anda değiştirmiş. Prineville’deki bu dev tesis 800 milyon aktif kullanıcıya, kesintisiz ve etkin bir hizmet sunmak için durmadan çalışıyor. Veri merkezi 30.000 m²’lik bir alanda kurulmuş.
iste-facebook-un-dev-veri-merkezi-s7
Facebook’un yeni veri merkezi ise İsveç’in kuzeydoğusundaki Luela şehrinde yer alıyor. Veri merkezindeki tüm ekipmanlar tamamen yenilenebilir olarak tasarlanmış.

3- APPLE: %100 yenilenebilir enerji kullanıyor


Apple’ın bilinen en büyük veri merkezi ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde. Şimdilerde buraya iki yeni bina daha ekleniyor. Wired dergisi, Apple’ın hummalı bir çalışma yürüttüğü Kuzey Carolina’daki üssünün kuş bakışı fotoğrafını çekmiş.
apple_dc_kusbakısı
Veri merkezi, 46.540 m²’lik bir alana yayılmış. Bir de videosu var. İzlemek için buraya tıklayın. Maiden bölgesinde yer alan dev veri merkezi, Apple müşterilerinin dosya, fotoğraf ve diğer verilerini internette depolamalarını sağlayan iCloud hizmetini sağlayan yerin ta kendisi. Tesis, 500 milyon dolar değerinde. Apple’ın, bu tesis için önümüzdeki 10 yıllık süreçte bir milyar dolar harcayacağı biliniyor. Ayrıca Apple, veri merkezinde %100 yenilenebilir enerji kullanıyor.

4- WALT DISNEY: Verilerini Kuzey Karolina’da tutuyor

T5 Data Center; Kings Mountain, Kuzey Karolina’da bulunuyor. The Walt Disney Company tarafından 2011 yılında satın alınan veri merkezi 16.ooo m² alana ve 120 mW enerji kapasitesine sahip.

5- WALMART: Walmart’ın 2.5 milyon çalışanı var, peki veri merkezi ne kadar büyük?

Perakende ve zincir marketler devi Walmart’ın veri merkezi Colorado Springs’te.
Area 71 ismiyle anılan veri merkezi, 11.600 m² bir alana yayılmış.

6- COCA COLA: Gizli formüllü Coca Cola’nın veri merkezi de gizli

Dünyanın en meşhur içeçek markası Coca Cola‘nın veri merkezi firma tarafından çok gizli tutuluyor. Bazı kaynaklara göre Coca Cola’nın veri merkezi Atlanta’da yer alıyor.

7- GENERAL ELECTRIC: Kıdemli markanın veri merkezleri dünyanın her yerinde…


General Electric veri merkezleri dünya üzerinde pek çok yerde… Veri merkezleriyle ilgili hazırlanmış detaylı videoyu buradan izleyebilirsiniz.
thermal-storage-cools-ge-data-center

8- HSBC: Tüm verileri Londra’da

Dünyanın bilinen en büyük bankalarından biri olan HSBC’nin veri merkezi Londra’da. North London Data Centre ayrıca BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) değerlendirmesinde mükemmel sertifikasına (binalar için çevresel derecelendirme sertifikası) sahip bir veri merkezi.
hsbccc

9- SAMSUNG: Dünyanın her yerinde veri merkezleri var


Son yılların yükselen değeri Samsung, dünyanın en büyük 10 markası arasında yer alıyor. Bu teknoloji devinin dünyanın 7 yerinde veri merkezi bulunuyor. SDC (Samsung Data Center)‘ler Latin Amerika, Çin, Kore, Avrupa, Asya Pasifik, Amerika ve Hindistan’da yer alıyor. Firmanın Güney Kore’nin Gwacheon şehrinde bulunan veri merkezinde geçtiğimiz aylarda büyük bir yangın çıkmıştı.

10- IBM: IBM’in 1.2 milyar dolarlık yeni projesi

IBM‘in şu an 27 veri merkezinin olduğunu biliyoruz. Bu yılın başında çıkan haberlere göre firma inşa edeceği yeni veri merkezleriyle tesis sayısını 40’a çıkaracak. 1.2 milyar dolar bütçeli proje ile inşa edilecek dev veri merkezlerinin IBM’in geliştirdiği bulut yazılımıyla çalışacağı söyleniyor.

Kaynakça:


Alıntı : https://radore.com/blog/iste10-buyuk-markanin-veri-merkezleri.html

1Yorumlar

Daha yeni Daha eski

İletişim