Google’nin Pagerank İle Site Değerlendirmesi

google pagerank
Arama motoru olan Google günümüze kadar siteleri değerlendirmek için çeşitli filtreler geliştirmiş Penguin, Pigeon, Hummingbird, Panda, BERT gibi algoritma filtreleri bulunmaktadır. Pagerank algoritması ise 2014 yıllarına kadar Google tarafından sayfalara 1 ila 10 arasında puanlama yaparak sitelerin sıralama değerlerini belirliyordu. Pagerank değerini etkileyen etmenler arasında özgün içerik, sayfa için verilmiş olan bağlantılar ve bu bağlantıların kalitesi bulunmaktaydı. Bu bağlantı yapılarının Google sırasını aşırı etkilediği gün yüzüne çıkmaya başlayınca Google Pagerank Algoritma değerlendirme yapısında geri plana çekilmeye başlamış ve 2014 yılında hiçbir güncelleme yapmayarak noktayı koymuştur. Pekâlâ, bu ne demek oluyordu? Bağlantının hiçbir önemi yoktur mu tabi ki var. Google’nin kuruluş amacı dahi bir bağlantı toplamaya dayanmaktadır. Bu gibi önemli bir konuyu arka plana atamazlar tabiki. Bu yüzden bu algoritmada değişikliğe giderek sadece domain üzerinden değerlendirme değil her sayfa için ayrı değerlendirme sistemine adım adım geçiş yapıldı. Bu doğrulamayı ise 6 Ekim’de Google’nin Kıdemli Webmaster Analisti olan John Mueller “Muhtemel pagerank güncellemesi artık yapılmayacaktır”diyerek doğrulamıştır.
Bağlantılar için gelişmiş içerik algılama algoritmalarına ek uyum sağlayan algoritmalar geliştirildi. Google çalışanlarının açıklamalarına göre haftada onlarca güncelleme yapılmakta. Arama motoru optimizasyonu ile uğraşan kişiler ve web geliştiricilerine sadece istenilen kısmı ve büyük değişiklikler duyurulmakta. Pagerank sistemi yerine diğer matematiksel algoritmalara ek olarak yapay zekâyı da işin içine katan Google diğer arama motorları olan Yandex, Bing’e çoktan fark atmış konumda. Microsoft’un Bing’i her linki indexlemem. Değerli olan içerik ve trafik alan link sonuç listelememde bulunur der iken, Yandex’in yapısı olduğu gibi şuan Google’nin 2014-2015 yıllarına tekabül ediyor. Yani fazla anahtar kelime ve fazla backlink Yandex’te sırayı etkileyebiliyor.
örnek pagerank şeması

Sayfa Değeri Nasıl Belirleniyor?

Pagerank için ne kadar fazla link o kadar üst sıralar mantığı çalışmakta idi. Bahsetmiş olduğumuz gibi her güncelleme duyurulmamakta bunlar Ahrefs, Semrush, Majestic gibi sitelerin güncelleme sensörü ile sıra değişiklikleri ile hesaplana bilmekte. Yeni güncellemeler ile yapılan açıklamaların içerisinde “Google her sayfayı ayrı değerlendirmektedir.” geçmekte. Yani bu içeriğe daha fazla önem verin, içeriğinizde uzman olun ve bilgiye odaklanın açıklamasını doğrular nitelikteydi ki şu anda da öyle. Bir içerik ile uzmanlaşan site sadece bir makale paylaşan büyük haber siteleri tarafından geri sıralara düşebiliyordu. Şimdi ise tüm sitenin içeriğini algılayıp ayrı ayrı değerlendiren Google, linklerde ise aynı mantığı sıralamalarda kullanmakta. Örneğin: Türkiye’de yayın yapan Finans ile ilgi bir sitenizin Japonya’da balık sitesinden bir link almasının artık önemi yok ve fazlası zararı var. Sizin sitenize yönlendirilen bu link sitenizi spam olarak dahi algılatabilmekte.

Google Pagerank Nasıl Sorgulanır?

Sorgulamak için eskiden Pagerank Checker siteleri kullanılıyordu. Hala aktif isterseniz bir deneyebilir kullanabilirsiniz. Vermiş olduğum site kendini yenilen bir yapıya sahip ama geçerliliği var mıdır bilemem. Pagerank sorgulama ihtiyacı yerine kaliteli SEO siteleri ile domain otoritenizi sorgulamanızı tavsiye ederim.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim