Yıllar sonra yeni Blogger'a alışmak zaman alacak!

New Blogger
New Blogger
Birçoğunuz gibi bende uzun zamandır Blogger'ı kullanıyorum. Neyin nerede olduğunu ezberlemiştim resmen. Şimdi Bloggerın yeni tasarımına alışmak kolay olmayacak sanırım. Şu an bu yazıyı yazarken bile huzursuz hissediyorum kendimi, eski sürümde mi yazsam acaba? Tabi istemesek bile yeni sürüme alışmak ve kullanmak zorundayız. Nihayetin belirli bir süre sonra eski sürüme geri dönmek mümkün olmayacak.

Blogger'ın yeni sürümünde, anladığım kadarıyla sadece modern bir görünüm kazandırmak amaç edinmiş. Bunun dışında geçtiğimiz yıllarda eklenen yeni berbat temaların dışında farklı bir özellik yok. Tabi eklenen ufak tefek özelliklerin de ne tür fayda sağladığını zamanla göreceğiz. Şimdi detaylı olarak baştan aşağı yeni sürümün artılarını ve eksiklerini paylaşmak istiyorum. İlk olarak tabi editör kısmı yani içerikleri oluşturduğumuz alana bakalım:
Blogger Yeni Sürüm
Blogger Yeni Sürüm
Bu kısımda biraz WordPress havası var açıkçası. Yazıların yazıldığı kısım genişletilmiş ve simgeler büyütülüp daha minimalist, modern bir hava verilmiş. Bu şekilde geniş bir alan benim hoşuma gitmedi açıkçası. Blogumdaki yazı kısmı kadar geniş olsa, en azından neyin nereye geldiğini sezebilir ve ona göre davranırdım. Tabi tercih meselesi.

Bu kısımda dört değişiklik var dostlarım. Tabi tasarım olarak bir çok şey değişmiş ama ben yeni özelliklere yer vereceğim sadece. Bunlardan ilk ikisi anchor ve tablo butonları, bir diğeri başlık etiketleri, sonuncusu ise yazı önizleme kısmı. Yazı önizleme kısmı güzel olmuş. Yeni sekmede açmak yerine hemen anında yazılarımızı görebiliyoruz. Tablo butonu ciddi anlamda ihtiyaç duyulabilecek bir özellik. Bu konuda kendilerini tebrik etmek gerekir. Kodlarla eklediğimizde baya bir uğraş istiyordu çünkü. H Başlık etiketlerinde H1 eklenmiş. Bu da çok güzel bir ayrıntı. Seocanların hoşuna gidecektir. Şaşırtan bir diğer yenilik ise anchor oluştur/düzenle butonu. Anchor, İngilizce bir kelime ve dilimizde ki karşılığı çapadır. Seocanlar bu kelimeye aşinadırlar çünkü backlink alırken oldukça kullanılan bir özelliktir.

Peki Blogger'da anchor butonu ne işe yarıyor?


İşte bu güzel bir soru. Bir önceki paragrafta bahsettiğim bağlantılarla ilgili bir şey değil çünkü. Bu özelliği bir kelimeye ekleyip HTML kısmına baktığımda id kodunun eklendiğini gördüm.
<a id="Blog Tecrübem" name="Blog Tecrübem">modern</a>
Identity yani kimlik anlamına gelen bu kod, element belirlemede kullanılır. Bir bakıma belirlediğimiz kelimeye ya da cümleye işaret eklemek gibi düşünebilirsiniz. Tabi bu özellik de sevindirdi. Genel olarak baktığımızda eklenen bu yeni özellikler, tamamen güncelliği yakalamak ve SEO çalışmalarına ayak uydurabilmek adına yapılmış. Anchor butonu aslında named anchor şeklinde geçer. Bu özellik vasıtasıyla işaretleme yani imleme yapabiliyor olacağız. Daha basit deyişle, yazılarımızın içerisinde içindekiler kısmı oluşturabileceğiz. Uzun ve birçok başlık içeren içeriklerimiz için şahane bir özellik olacak bu. Örneği de şurada dostlarım.(İçindekiler kısmını inceleyin lütfen.)

Bunların dışında editör sayfasında dikkatimi çeken farklı bir özellik göremiyorum. Peki yayınlar kısmına ne demeli?
Yeni Blogger yayınlar kısmı
Yeni Blogger yayınlar kısmı
Bu kısım hiç mi hiç hoşuma gitmedi. Hatta geri bildirim de bile bulundum. Ne kadar umursarlar bilemem ama kesinlikle eski şekilde olması gerekir. Aşağıya doğru indikçe eski yazılar otomatik olarak açılıyor, yani numaralandırma yapılmamış. Bu özellik 5, 10 içerik için sorun olmayabilir ama 500 tane yazısı olan yazarların hoşuna gitmeyecektir.

Bunun dışında güzel bir tasarım söz konusu ama şunu kaçırmışlar, bu bir yönetim paneli. Bu alan tüm ziyaretçiye açık olsa tasarım gayet iyi. Ama yöneticiler için olan bir alanın bu şekilde değil de daha çok yönetim paneli gibi olması gerekir. Her alana kısa sürede ulaşabilmesi ve kullanımı kolay olması gerekir. Tasarımın geneline baktığımızda maalesef böyle bir hata var.

Neyse, şimdi bir diğer alana geçelim, istatistikler:


Tasarım ve Google Analytics'e yönlendirmenin dışında maalesef bu kısımda da yeni bir özellik yok. Tekil değil de sayfa görüntülenme sayısını gösterdiği için yine birçok kişi şikayet edecektir bundan ama koskoca Google Analytics dururken bu kadarı Blogger için gayet yeterli bence.

Yeni tema alanına ne demeli?


Yeni Blogger HTML alanı
Yeni Blogger HTML alanı
En güzel yeniliklerden biri de bu olmuş ama o da eksik olmuş. :) HTML kısmında kolaylıkla düzenleme yapabiliriz artık. Bu konuda bir temizlik yapılmış. Tek sorun kodları ekleyip kaydettikten sonra sayfanın başa dönmesi. Yani düzenleme yaptığımız yerde kalmıyor sayfa.

Evet, benim fark ettiklerim bunlardı. Kaçırdığım bir şeyler varsa, yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz. Genel itibariyle eklenen özellikleri sevdim açıkçası. Ama tasarımı sevmedim. Yönetim paneli amacından sapmış kesinlikle. Bir çok özellikle, eklentilerle, daha ayrıntılı, daha dolu dolu bir yeni Blogger görmek isterdim açıkçası.

Tabi hala tam anlamıyla bitirip duyurmadılar yeni Blogger'ı. Bu süreçte geri bildirim onlar için oldukça önemli olmalı. Siz de bu konuda onlara yardımcı olabilirsiniz. Hoşunuza gitmeyen ya da düzenlenmesi gerektiğini düşündüğünüz kısımları geri bildirimde bulunarak belirtebilirsiniz. Geçtiğimiz günlerde yazar arkadaşlarımızdan Mehmet Bey de, yazılara geriye dönük tarih ekleme konusunda bildirimde bulunmuş ve olumlu sonuç almıştır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim