Online Sınav Nasıl Hazırlanır ?

online-sınav-nasıl-hazırlanır

Covid 19 salgını yaşadığımız şu dönemde uzaktan eğitim oldukça önemli bir hale geldi. Ülke olarak biraz hazırlıksız yakalansak da kısa süre içerisinde hem özel kurumlar hem de devlet kurumları olarak görüntülü eğitim modeli ile öğrencilerin eğitim hayatına devam etmesi sağlandı.

Uzaktan eğitimin önemli çıktılarından birisi de sınavlar. Peki online sınav nasıl hazırlanır ?

Salgın dönemi bizlere uzaktan eğitimin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. İnşallah atlattığımız dönemi de yakın zamanda görürüz. Bu dönemi atlattıktan sonra bile bu eğitim modeli geliştirilmeye ve kullanılmaya devam edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Eğitim modelinde kurum için görüntülü görüşme programları, zoom ve Google meet gibi uygulamalar kullanılıyor. Peki ya sınavlar için ne yapacağız?

Sınavlar için de onlarca farklı uygulamalar mevcut. Ben bu yazımda Google ın formlar uygulaması ile sizlere online test hazırlama konusunda bilgi vermek istiyorum.

Bu servisi ilk kez duyuyorsanız daha önce yazdığım Google form nedir ne işe yarar adlı yazımı okuyabilirsiniz.

Neden Google Form?

Google ın bir ürünü olması nedeniyle diğer uygulamalarla birlikte kullanımı mümkün. Ücretsiz bir Google hesabınızla kullanmaya başlayabilir, anlaşılır kullanıcı ara yüzü ile farklı soru tüplerini kullanarak sorularınızı hazırlayabilirsiniz.

Yanıtları değerlendirmek de bir o kadar kolay. Öğrencilerin yanıtları anında görmesini sağlayabilir ya da sonradan onlara açıklamalarınızla mail atabilirsiniz.

Herkese tek tek mail mi atacağım?

Onun da kolay yöntemi var. Hani demiştim ya Google ürünü olduğu için diğer uygulamalarla kolaylıkla bağlanabiliyor diye. İşte bu noktada yanıtları e-tablolar (excel) atıp, gmail ile tek seferde kişiselleştirilmiş mail göndermek mümkün olacak.

Tüm özellikler bununla sınırlı değil! Deneyip kullandıkça, aklınıza takılanları sordukça ne kadar kullanışlı olduğunu göreceksiniz.

Online sınavın faydaları nelerdir

Sınavların online ortamda yapılıyor olması beraberinde bazı kolaylıklar getiriyor. Örneğin :

1 – Düşük maliyet : Ücretsiz araçlarla sınavı oluşturup öğrencilerinize gönderebiliyorsunuz. Kağıt çıktısı yok, saklama maliyeti yok!

2 – Kullanımı kolay : Yukarıda da bahsettiğim gibi Türkçe dil seçeneği sayesinde sınavınızı hazırlayabilirsiniz. Kopyala yapıştır kullanımı ve bir önceki sınavda kullanılan soruları kopyalayıp yeni sınav sorusu haline getirmek gibi özellikler mevcut.

3 – Zamanınız size kalsın : Sınavların en çok vakit alıcı yanlarından birisi de yanıtları değerlendirmek. Sorular bir şekilde kopyala yapıştır yapılarak hazırlanıyor. Peki ya yanıtlar? Elbette tek tek değerlendirmeli belki de sınıfın durumunu görüp ortalama almak isteyebilirsiniz. Sorular ve yanıtlar bilgisayar ortamında olduğu için excel formülleri ile analiz etmek çok daha kolay olacak.

Şimdi gelin birlikte genel kültür sınavı hazırlayalım. İnternetten kopya çekmek yok, anlaştık mı :=) Burada gördüklerinizle farklı kategorilerde sınav hazırlayabilirsiniz

Şimdi gelelim muhtemel soru ve çözümlere. Aşağıdaki sorular ve yanıtları muhtemel durumlar ve kullanıcı geri dönüşleri doğrultusunda hazırladım.

Sınav sadece belirlediğim kişilere açık olsun!

Google form un bu şekilde direkt bir ayarı yok. Ama ufak bir yöntemle bunu yapabiliyoruz. Bildiğiniz gibi form linki herkese açık. Linke sahip olan herkes yanıt gönderebiliyor. Yalnız sınavı iki kısma ayırıp birinci kısımda sınav ile ait açıklama ve şifre seçeneğini eklediğimiz zaman doğru şifreyi yazamayanlar bir sonraki (soruların olduğu) bölüme geçemeyecek.

Öğrencilerin aynı anda sınava başlamasını istiyorum.

Yukarıdaki yöntemi burada da kullanabilirsiniz. Sorular kısmına geçiş için herkesin sınav başladığı anda şifreyi yazmasını isteyin. Böylece şifreyi doğru yazan herkes sınava aynı anda başlamış olacak.

Sınava süre koymak mümkün mü?

Form limiter adlı eklentiyi kullanarak süreyi sınırlandırabilirsiniz.

Soruların yerini değiştirmek mümkün mü?

Evet mümkün! Ayarlar > Sunu kısmına gelerek soruların sırasını karıştır seçeneğini seçmelisiniz.

Yanıtların yerini değiştirmek mümkün mü?

Bunu her bir soru için ayrı ayrı yapmalısınız. Sorunuzu hazırlarken hemen sağ tarafta 3 nokta üst üste ikonuna tıklayarak açılır menüden seçeneklerin sırasını karıştır demeniz yeterli.

Notları sınav bitiminde otomatik açıklamak istiyorum / istemiyorum.

Tercihinize bağlı olarak bunu belirleyebilirsiniz. Ayarlar > Testler > Test seçenekleri kısmında bunu ayarlayabilirsiniz.

Örnek olması için hazırladığım sınav deneyebilirsiniz. Şifre:teknojest

Yukarıdaki soruların yanıtlarını videomda vermeye çalıştım. İzleyebilirsiniz

Son Sözler

Değişen zamana uygun olarak eğitimde de farklı ihtiyaçlar ortaya çıkabiliyor. Bugün hemen hemen her konuda uzaktan eğitim bulmak mümkün. Uzaktan eğitimin önemli çıktılarından birisi de elbette sınavlar.

Elbette yüz yüze yapılan sınav güvenliğini elde etmek mümkün değil. Yalnız olabilecek en uygun şartları da sağlamak da bizlerin yükümlülüğü. Bu noktada online sınav nasıl hazırlanır sorusuna Google form ile yanıt vermeye çalıştım.

Eğer ki etkili bir sınav hazırlamak ve bu konuda hizmet almak istiyorsanız iletişim bölümünden bana yazabilirsiniz. Kişi veya kuruma özel çalışmayla olarak hizmet sunabiliriz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim