Rich Snippets Nedir?

Rich Snippets Nedir?

Son yıllarda internet kullanıcılarının internette gerçekleştirdikleri aramalarda karşılarına sık sık çıkmaya başlayan rich snippets, güçlü bir SEO uygulamasıdır. Potansiyel müşterilerin ve ziyaretçilerin hedeflenen web sitelerine daha kolay ulaşabilmelerine imkân veren rich snippets, siteleri cazip kılması ile de bilinmektedir.

Rich Snippets Nedir?

Rich snippets, web sitelerinin sayfalarında belli kurallara uyarak hazırlanan bazı kodları arama motorlarının yakalaması ve yapılan arama neticelerinde bu kodları sonuç şeklinde göstermesini sağlayan veriler anlamına gelmektedir.

Rich Snippets Faydaları Nelerdir?

Rich snippets, arama sonuçlarında hedef web sitelerinin menü, video, resim, kişi bilgileri ve benzeri sonuçlarını göstererek, arama sonuçlarının göze çok daha hoş gözükmesini sağlamaktadır. Rich snippets, web sitelerinin tıklanma oranlarını bir hayli arttırmakta ve web sitelerine alakalı internet kullanıcıları ve trafik çekerek söz konusu sitelerin bounce rate değerlerini de düşürebilmektedir.

Rich snippets ayrıca web yazılımcılara web sitelerini ve arama neticelerini tasarlayabilme ve optimize edebilme bakımından da ek bir uygulama alanı sağlamaktadır.

Rich Snippets Uygulamaları

Rich snippets verilerinin internette farklı birçok kullanım alanı vardır. Bunlar içerisinde en bilinen rich snippets uygulamaları ise aşağıdaki gibidir:

  • Restaurantlar: Ortalama puanlama neticesi, fiyat aralığı ve yıldız sayısı gibi bilgiler görüntülenebilir.
  • Kişiler: Arama sayfalarında sorgusu yapılan kişiler hakkında telefon numaraları ve fotoğraf gibi farklı bilgilere erişilebilir.
  • Müzik Albümleri: Müzik albümlerinde yer alan şarkı sözleri ve ilgili şarkının dinlenebilmesi için bir link gösterilebilir.
  • İşletme ve Organizasyonlar: Yer bilgisi ve müşteri oylamaları görüntülenebilir.
  • Yazarlar: Yazar tarafından kaleme alınan benzer makaleler, yazar adı ve yazar resmi gibi bilgilere erişilebilir.
  • Tarifeler: Tarife resmi, gereken zaman ve oylama sonucu gibi birbirinden farklı bilgilerin arama neticelerinde gözükmelerine imkan verilebilir.
  • Video: Video resimleri arama sonuçlarında belirtilebilir ve bu sayede internet kullanıcılarının aradıkları en doğru videoyu bulmaları mümkün kılınabilir.
  • Ürünler: Ürünlerle ilgili fiyat aralıkları, resimler ve oylama sonuçları gibi birçok bilgi gösterilebilir.
  • Olaylar: Kutlama, düğün ve organizasyon gibi olaylarda yer, zaman ve tarih bilgilerine erişilebilir.

Görüldüğü üzere farklı pek çok alanda rich snippets uygulamaları ve verilerinden yararlanılabilir.

Rich Snippets Formatları

Microdata

HTML5 microdata içeriğinin özel bir şekilde tarif edilebileceği ve etiketlenebileceği bir etiketleme sistemi olarak bilinmektedir. Div ve Span gibi HTML taglarında değerler kullanılarak yapılabilmektedir.

RDFa

Özel bir tür etiketleme sistemidir. XHTML tagları kullanılarak hazırlanmaktadır.

Microformats

HTML üzerinde sınıf değeri kullanılarak uygulanan ve kullanımı son derece basit olan format türüdür. Rich snippets formatları içerisinde en çok tercih edilenidir.

Yazı hakkındaki görüşlerinizi ve sorularınızı yorum formu aracılığı ile iletebilirsiniz, iyi bloglamalar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim