Telefonların Sahip Olduğu Hızlı Şarj Özelliği Nedir?

Günümüzde yeni telefonların çoğu, eskisine göre daha gelişmiş şarj hızlarıyla geliyor. Hızlı şarj özelliği nedir, nasıl çalışır ve nasıl daha da hızlanırlar bu yazımda anlatmaya çalışacağım.

Piyasadaki neredeyse her markanın amiral gemisi telefonu bu özelliği sunuyor. Üreticiler, en son cihazlarının pazarlanmasında genellikle “30 dakikada %80” veya “bir saatten kısa sürede tam şarj” gibi iddialar ortaya atıyorlar.

Günümüzde eskisinden daha fazla telefon kullanılmakta ve çoğu insan telefonunu günde 1 defadan daha fazla şarj etmek durumunda kalmaktadır. Dolayısıyla “Hızlı Şarj” bir zorunluluk haline gelmiştir. Telefon boyutları son yıllarda ciddi oranda büyümektedir bu da daha fazla güç ihtiyacı anlamına gelmektedir. Bundan dolayı da daha büyük telefonların daha büyük batarya ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu bataryanın dolması içinde “Hızlı Şarj” özelliği gerekmektedir, aksi takdirde telefonlarımızın şarjlarının dolması için saatlerce prizin başında beklememiz gerekecektir.

hızlı şarj özelliği

Hızlı şarj özelliği nedir?

En temel düzeyde, hızlı şarj, bir telefonun piline verilen gücü (W) arttırır. Temel bir USB bağlantısı bağlı bulunduğu cihaza 2,5 W gönderir ve daha hızlı şarj cihazları bu miktarı artırır. Mevcut nesil cihazlar genellikle kutudan çıkar çıkmaz 15W gönderme yeteneğine sahiptir. Bazı üreticiler 50W, 80W ve 100W güçlerine çıkabilen şarj cihazlarına sahiptir.

Hızlı Şarj Süreci

Konuya girmeden önce, bilmeniz gereken bazı temel şeyleri hatırlatmakta fayda var. Elektrik akımı, potansiyel fark (gerilim) etkisi sonucunda iletken bir madde üzerinden elektrik yüklerinin hareketi olarak tanımlanabilir. Hareket eden yükler, madde içerisindeki elektronlardır. Elektrik gerilimi, akımın oluşması, yani elektronların hareketi için gerekli olan elektrik alan kuvvetidir. Elektrik akımın “akmasını” yani oluşmasını sağlar. Güç (P veya Watt), akımın (A veya amper) voltaj (V veya volt) ile çarpılmasıyla hesaplanır. (P=V*I) Bu nedenle, 3A / 5V şarj 15W güç sağlayacaktır.

Fark edeceğiniz ilk şey, birçok üreticinin pilin% 50-80'ini yarım saat içinde şarj edebilme gibi hızlı bir kısmi şarj özelliğine sahip olmasıdır. Bunun nedeni, telefonların içindeki şarj edilebilir lityum iyon pilin güç almasıdır. Bir pilin doldurulma şeklini daha önce izlediyseniz, şarj etme hızının zaman içinde giderek azaldığını fark edeceksiniz.

Şarj işlemi üç kısma ayrılabilir:

  • Sabit Akım: Akım yüksek bir seviyede sabit kalırken voltaj tepe noktasına doğru artar. Bu, cihaza çok fazla güç verildiği aşamadır.
  • Doygunluk: Bu, voltajın zirveye ulaştığı ve akımın düştüğü fazdır.
  • Damlama: Pil tamamen şarj edilmiştir. Bu aşamada, telefon yavaşça devreye girecek veya telefon pili tüketirken periyodik olarak düşük bir “tepeleme” miktarı şarj edecektir.

Her işlemin gücü ve uzunluğu hızlı şarj standardına bağlıdır. Farklı üreticiler, farklı çıkışları ve şarj sürelerini değiştirebilen çeşitli şarj standartları geliştirir.

Tavsiye yazı : Telefon neden donar

Hızlı Şarj Standartları

USB Güç Dağıtımı: Yirmi yıldır ortak bir özellik olan USB 2.0, maksimum 2.5W güç çıkışına sahiptir. USB bağlantı noktalarının daha fazla güç vermesi için bir gereksinim olduğundan dolayı USB-PD standardı oluşturuldu. USB-PD maksimum 100W çıkışa sahiptir ve çoğu amiral gemisi cep telefonu da dahil olmak üzere çok çeşitli cihazlar için kullanılır.

Qualcomm Hızlı Şarj: Qualcomm, amiral gemisi Android cihazlar için en yaygın kullanılan yonga setidir ve en son işlemcileri, tescilli Hızlı Şarj standartlarıyla yerleşik uyumluluğa sahiptir. En yeni Quick Charge 4+, maksimum 100W güç çıkışına sahiptir.

Tavsiye yazı : Android telefonlarda ekran sabitleme

Samsung Adaptif Hızlı Şarj: Bu standart, Samsung cihazları, özellikle Galaxy hatları tarafından kullanılır. Bu standart maksimum 18W güç çıkışına sahiptir ve pilin ömrünü korumak için şarj hızlarını otomatik olarak değiştirir.

Kendi şarj teknolojisine sahip olmayan çoğu şirket USB-PD veya Qualcomm Hızlı Şarj kullanır veya belirli cihazlarına uyarlar. Apple, LG, Samsung ve Google gibi şirketler bu standartları amiral gemisi telefonları için kullanıyor.

Bu çözümlerin çoğu, adaptörlerinin voltajını artırarak şarj hızlarını artırır.

Hızlı şarj özelliği olan telefonlar

2020 yılı itibariyle aşağıdaki modelleri sayabiliriz :

  • Honor Magic 2
  • Huawei P30 Pro.
  • Xiaomi Mi 9.
  • Huawei Mate 20 Pro.
  • Oppo R17 Pro. ...
  • OnePlus 7 Pro.
  • Realme 3 Pro
  • Oppo F11 Pro
  • Realme X
  • iPhone 8, iPhone 8 Plus ve sonraki modeller.

Son Sözler

Sıklıkla duyduğumuz hızlı şarj özelliği konusunda kısmen de olsa teknik bilgiler vermeye çalıştım. Bu özelliğin olmazsa olmaz olduğunu düşüyor musunuz? Telefon satın alırken ana kriter olarak seçer misiniz?

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim