DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası ve Çözümü

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası ve Çözümü

İnternet bağlantınızda bir problem olmadığını, fakat DNS sunucusu yanıt vermiyor hatası ile karşılaştığınızı görüyorsanız aşağıdaki yöntemlerle sorunu çözmeye çalışın.


İlginizi Çekebilir: Touchpad Kapatma



DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası


DNS sunucusu yanıt vermiyor hatası Windows ve Mac bilgisayarlarda karşılaşılabilen bir ağ bağlantısı hatası türüdür. Bu hata kendi cihazınızdan, modeminizden(İnternet Servis Sağlayıcısı) veya bir internet sitesinden kaynaklanabilir. Aşağıdaki tüm yöntemleri uygulamanıza rağmen problem çözülmezse, sorun internet sitesi kaynaklı olabilir.


Klasik Yöntemleri Deneyin

Bu yöntemler ile DNS hatasının kaynağını tespit etmek mümkündür. Hatta bazen sadece bu adımlarla sorunun ortadan kalkması mümkündür.


Tarayıcı Değiştirin

Eski sürüm bir tarayıcı, DNS hatası gibi birçok hataya sebep olabilir. Bu sebeple en güncel tarayıcıları tercih etmeniz tavsiye edilir. Eğer güncel bir tarayıcıya geçtikten sonra sorun ortadan kalktıysa, sorunun tarayıcıdan kaynaklandığını anlayabilirsiniz.


Modemi Kapatıp Açın

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası ve Çözümü

Modemi açıp kapatmak yani yeniden başlatmak ön bellekteki verilerin temizlenmesi için uygun bir çözüm. Ön bellekte yer alan veriler sıfırlandığı için DNS vb. hatalar bu şekilde çözülebilir. Modeminizin güç adaptörünü çıkarın ve 5 dakika kadar bekleyin. Daha sonra adaptörü takın ve internet bağlantınızın aktif olması ile sorunun devam edip etmediğini kontrol edin.


Ethernet Kablosu ile Bağlanın

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Sorunu

Wi-Fi bağlantısı veya router ile internete bağlanmak DNS sunucusu yanıt vermiyor hatası ortaya çıkabiliyor. Mümkünse ethernet kablosu aracılığıyla internete bağlanmaya çalışın. Sorun düzelmiyorsa aşağıdaki adımları uygulayın.


Cihaz Değiştirin

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Windows 7

Bazen cihaz değişikliği yaptığınızda herhangi bir DNS sorunu olmadığını görürsünüz. Bu sebeple telefon veya tablet gibi bir cihaz ile internete bağlanmayı deneyin. Eğer bir sorun görünmüyorsa problem yalnızca cihazınızdadır, modem veya router kaynaklı değildir. Bu durumda cihazınızı yeniden başlatmayı veya fabrika ayarlarına döndürmeyi düşünebilirsiniz. Ancak fabrika ayarlarına dönmeden önce mutlaka paylaştığımız diğer çözümleri uygulayın.



Ağ Bağlantısını Yenileyin

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Windows 8

Windows ayarları üzerinden ağ bağlantısını yenilemek DNS sorununu ortadan kaldırabiliyor. İnternet ile alakalı problemler yaşadığınızda hızlıca bu yöntemi uygulamak için aşağıdaki adımları takip edin.

  • Başlat > Ayarlar > Ağ ve İnternet > Gelişmiş Ağ Ayarları > Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir bölümüne gidin.
  • Açılan pencereden aktif olan ağ bağlantısına sağ tıklayın. Menüden “Devre Dışı Bırak” seçeneğini seçin.
  • Ağ bağlantısı devre dışı bırakıldıktan sonra tekrar sağ tıklayın ve “Etkinleştir” seçeneğine tıklayın.



Komut Satırı ile DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatasının Çözümü

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Windows 10

Windows komut satırı (cmd) ile DNS ön belleğini temizleyip, DNS sorunundan kurtulmak mümkün. DNS sunucusu yanıt vermiyor hatası bu metodla çözmek için aşağıdaki adımları uygulayın;

  • Başlat butonuna tıkladıktan sonra “cmd” yazın ve karşınıza çıkan “Komut İstemi” adlı uygulamaya sağ tıklayın ve yönetici olarak çalıştır seçeneğine tıklayın.
  • Açılan komut istemicsine “ipconfig /flushdns” komutunu yapıştırın ve enter tuşuna basın.
  • Daha sonra tarayıcı geçmişini temizleyin ve tarayıcıyı yeniden başlatıp tekrar test edin.



DNS Sunucusunu Değiştirin

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası

Farklı bir DNS sunucusu ile internete bağlanarak sorun ortadan kaldırılabilir. Bunun için DNS sunucusu değiştirme ayarlarını uygulayın;

  • Başlat > Ayarlar > Ağ ve İnternet > Gelişmiş Ağ Ayarları > Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir bölümüne gidin.
  • Açılan pencereden aktif olan ağ bağlantısına sağ tıklayın. Menüden “Özellikler” seçeneğine tıklayın.
  • Ethernet Özellikleri penceresinden “Internet Protokolü Sürüm 4 (TCP/Ipv4)” öğesini seçin ve Özellikler butonuna tıklayın.
  • DNS sunucusu değişikliği için “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneğini aktif hale getirin.
  • Açılan kutucuklara bağlanmak istediğiniz ücretli/ücretsiz dns sunucusunun adresini yapıştırın ve Tamam butonuna tıklayıp çıkış yapın.
  • Bu işlemden sonra bilgisayarı yeniden başlatın ve tekrar test edin.


DNS sunucusunu değiştirdikten sonra DNS sorunu ortadan kalktıysa sorunu İnternet Servis Sağlayıcısının çözmesi gerekir. Çünkü ana problem ISP’in DNS sunucularından kaynaklanıyor demektir. İnternet Servis Sağlayıcısını aramadan önce modem/router’ı resetleyin, yani fabrika ayarlarına geri döndürün. Resetlemek için bu cihazların arkasında iğne girebilecek kadar küçük bir delik yer alır. İğne benzeri bir cisimle deliğin içerisindeki düğmeye basılı tutun. Modem/router’ın ışıkları söndüğü ve tekrar yandığı zaman sıfırlanmış demektir. Unutmayın bu işlemden sonra cihaz bilgileri sıfırlanır, varsayılan şifreyi bilmiyorsanız resetleme işlemi yapmayın. 



İlginizi Çekebilir: Windows 10 Bulanık Yazı



DNS sunucusu yanıt vermiyor hatası yukarıda paylaşılan herhangi bir yöntem ile düzelmediyse ISP’yi arayarak teknik destek almalısınız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim