Long Tail Nedir? SEO için Neden Önemlidir?

Long Tail Nedir? SEO için Neden Önemlidir?

Web sitelerinin genel konulardan ziyade daha özele yoğunlaştığı noktada karşımıza Long Tail çıkar. Günümüzde özellikle lokal olarak hizmet veren işyerleri bu kelime ile hem rekabet gücünü arttırırlar hemde ilgilendikleri müşterilere daha kolay ulaşabilirler.

SEO açısından kritik bir öneme sahip olan uzun anahtar kelimelere bir örnek vermek istiyorum. İzmir Bornova’da tesisat işleri yapan bir kişinin odaklanacağı kelime “Türkiye tesisat işleri” değildir. Hem rekabeti yüksek hemde hedef kitlesi ile uyumlu olmayan bu yapı yerine “Bornova tesisat işleri” kelimesi tercih edilmelidir. Böylelikle ilgili olduğu alana direkt bir yönelme yapılır.

Long Tail Anahtar Kelimelerin SEO Açısından Avantajları Nelerdir?

Günümüzde internet kullanımı herkes tarafından yapılmaktadır. Evlerimizde, işyerlerinde bir sorun olduğunda ilk başvurduğumuz yer internettir. Burada tesisat, elektrik, market gibi ihtiyaçların tamamını karşılama şansımız vardır.

Yukarıdaki açıklamayı bilen işyeri sahipleri / esnaflar internet üzerine odaklanmaya başlamışlardır. Kendilerine seçtikleri müşterilerinde belirli ortak özellikleri bulunduğu için bunun avantajını kullanmaktadırlar. Peki, bahsettiğimiz bu avantajların SEO’ya etkisi nasıldır?

Rekabet

Uzun anahtar kelimelerin rekabet seviyesi düşüktür. Bir tesisat ustasının tüm Türkiye’deki tesisatçılarla rekabete girmesi yerine sadece kendi bölgesindeki mahallesindeki internete açılan ustalar ile rekabete girmesi elbette ki daha kolaydır. Rekabet seviyesi düşük olan anahtar kelimeler için yapılan sorgularda ilk sırada çıkmak çok daha kolaydır.

Geri Dönüşüm

İnsanlar ihtiyacı olan hizmetlerin sorgulamasını yaparlar. Bu nedenle aradıklarını buldukları anda ondan sipariş vermek, alışveriş yapmak ve hizmet almak isterler. Bu nedenle girdikleri web sitesini inceler ve telefon, mail ile iletişim kurarak ihtiyaçlarını giderirler.

Maliyet

web siteleri Google ADS gibi reklam araçları ile “0. Sıra” olarak adlandırılan konuma çıkabilirler. Ancak burada uzun süre kalmak maliyet açısından oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Uzun kelimelerin tıklama başına istediği fiyat düşük ve aranma düzeyleri de az olduğundan dolayı tık başına maliyette azalmaktadır. PPC denilen kat sayının düşüklüğü nedeniyle daha az bütçe ile daha fazla kişiye ulaşmak mümkündür.

Müşteri Potansiyeli

Uzun kelimeler ile arama yapan kişiler ne istediklerini bilen kişilerdir. Bu nedenle “Ankara Gölbaşı tesisat ustası” kelimesini Van’da bulunan bir kişi aramaz. Gölbaşı ve çevresinde ikamet eden kişilerin aradığı bu kelimelerde ilk sıralarda çıkan web sitesi bu müşteriyi yakalar. Alakasız kişiler yerine direkt esnaf ile muhatap olmak isteyen müşterilerin devreye girmesi işin en kolay ve etkili yöntemidir.

Arama Motoru Sıralaması

Uzun kelime öbeklerinde arama motorunda yapılan sorgulamalarda ilk sırada çıkmak çok kolaydır. Az bir SEO çalışması ile çıkılan bu sıralama içerisinde müşteriler genellikle ilk sıradaki siteye girer. Hatta bu oran bazı sektörlerde müşterilerin %80’ine tekabül edebilir.

Az Zamanda Çok Başarı

Yeni kurulan bir web sitesinin arama motorlarında kendisine yer bulması bazen çok uzun süreçleri de beraberinde getirmektedir. Uzun anahtar kelime seçimleri sayesinde bu durumdan muaf olmak mümkündür. İşte bu noktada kısa süre içerisinde yüksek başarı oranı yakalanabilir.

Long Tail anahtar kelimelerin seçilmesi sektördeki rekabetçi ortamdan uzaklaşmak isteyen kişileri için gerçekten önemlidir. Hem doğru müşterilere ulaşmak hemde bunu az bir masraf ile sağlayabilmek küçük işletmelerin en çok arzuladığı şeyler arasındadır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim