2. El Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim

 

2. el araç alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar ve 2. el araç alırken gözardı etmemeniz gereken püf noktaları nelerdir? İkinci el araç seçimi nasıl yapılır?   
 
 

2. El Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim 

 
Covid19 salgınının tüm dünyada etkili olması sebebiyle otomotiv sektörü de kötü etkilendi ve üretim durdu yada durma noktasına geldi. Ülkemize de giriş yapan sıfır araç sayısındaki düşüşün yanına dolar ve euro kurundaki yükselmeyi de eklediğimizde, sıfır araç fiyatları yükseldi, yükselmekle kalmadı, sıfır araç bulunamaz duruma geldi. 
 

Sıfır araç bulamayan vatandaş da ikinci el araçlara yönelince, ikinci el araçların fiyatlarında ciddi artışlar meydana geldi.
 
İkinci el araç almaya karar verdiyseniz ve hangi aracı seçeceğinizi düşünüyorsanız, araç alımında dikkat edilecek hususları başlık halinde konu alacağız, teknik özellikleri, bütçe ve ekonomikliliği ve konforu.
 
 
İlk olarak teknik özellikleri ile ilgili konulara değineceğiz, 

    
Aracı Tanıyın;
 
Aracınızı size en iyi geçmişi verecektir. Hasar kaydının olup olmadığını sorgulamanız, araç geçmişi hakkında detaylı bilgi verecektir. Ham, araç fiyatını belirleyen önemli bir etkendir. Ayrıca, pert olmuş bir aracı almayı herkes istemeyecektir de! 
 
 
Hasar Geçmişini Sorgulamak : Plaka numaranızı yazın ve 5664'e sms gönderin. Kaç kazaya karışmış ve hasar giderim bedellerini görebilirsiniz.
 
 
Değişen Parçaları Öğrenme: PARCA boşluk PLAKA boşluk HASAR TARİHİ'ni yazıp 5664'e sms gönderin. Eksper raporu olan kazalarda değişen parçaların neler olduğunu görebilirsiniz. 
 
 
Aracın El Değiştirme Durumunu Öğrenme: DETAY boşluk PLAKA'yı yazıp 5664'e sms gönderin. Aracınız hakkında size birkaç bilgi verecektir. Tescil kaydının olduğu iller, son sahibinin süresi, varsa eski plakaları ve kaskolu olduğu süre gibi bilgileri görebilirsiniz.
 
 
ÖNEMLİ: Kısa süre içerisinde el değiştirmiş olan araçları alırken 2 kez düşünmenizi önermekteyiz.  Kısa sürede el değiştiriyorsa araçta bir sorun/arıza olabilecektir!


Ekspertiz Raporu;
 
Nisan ayında çıkan yeni düzenlemeye göre ikinci el araç satışlarında ekspertiz raporu olma zorunluluğu yer almaktadır fakat ekspertiz raporu alırken, bilinen, kurumsal olan, imza-kaşe yapabilen ve güvenilir firmaları tercih etmek önem arz ediyor.
 

Ekspertiz raporu sayesinde aracın fiziksel durumunu öğrenebileceksiniz. Boyalı yada değişen kaporta parçalarını öğrenebilir ve motor aksamının da kontrol edilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, KM'sinde bir değişiklik yapılıp yapılmadığını da öğrenebilirsiniz.


Bütçe konusuna gelecek olursak,

Uygun Fiyat; 
 
İkinci el araç piyasası değişken bir piyasa olduğu için ve acil ihtiyaçtan satışların olması sebebiyle, almayı düşündüğünüz aracın ortalama fiyatını belirlemeli ve pazarlığı iyi yapmalısınız. 
 
      
ÖNEMLİ: Kimse aracını ucuza satmayacaktır. Muadillerine göre uygun fiyatlı araç gördüğünüzde hemen satın almayı düşünmeyin. Muhtemelen, sizden sakladıkları bir durum vardır. Örneğin, araç kazaya karışmış birçok yeri değişmiştir ancak sanayide tamir edilmesi sebebiyle hasar kaydının olmaması gibi! 
 
 
Yakıt ve Bakım Maliyeti;
 
Aracımızı kullanmak için alıyoruz ve kullandığımız sürece yakıt maliyeti ve bakım maliyeti sürekli yer alacaktır. O halde, bütçemizde önemli yer alacak olan 2. el araç alırken dikkat etmemiz gereken belki de en önemli şey, yakıt ve bakım maliyeti olacaktır. 
 
    
Aracınıza korkmadan binmek istiyorsanız, yakıt cimrisi araç almakta büyük fayda vardır. Günümüzde her araç için 100 KM'de kaç litre yakıt tükettiği bilgisi verilmektedir. Marka ve modele göre değişiklik göstermekle birlikte, aynı marka ve model aracın dizel/benzinli olması ile ilgili bir durum da söz konusudur. 
 

ÖNEMLİ: Dizel yakıtın şu an için benzinden daha ucuz olması, 100 KM'de tüketilen yakıtın hesabında göz önüne alınması gereken bir konudur.
 
 
Bakım maliyeti hesaplanırken, her marka, kendi araçları için farklı bakım periyodları belirlemektedir. Kimisi 10.000, kimisi 15.000 kimisi ise 20.000 KM'de bakım yapılmasını önermektedir. Bakım maliyet hesabı yapılırken, dizel ile benzinli araç bakım malyietleri de farklılık arz etmektedir. Fakat, birbirisine oldukça yakın rakamlardır. Yine de önemsemekte fayda vardır.


ÖNEMLİ: Satın aldığımız 2. el aracı kullanmaya başlamadan önce, satıcısı daha yeni bakım yaptırdım dese bile, yağ ve filtre değişimlerini yaptırmanızı ve genel kontrol yaptırmanızı önermekteyim. Burası Türkiye ;)

 
Son olarak konfor konusunu ele alacağız,
 
 
İhtiyaç;
 
2. el araç alırken dikkat etmeniz gereken son önemli nokta ise, aracın ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamayacak olması durumudur. Bagaj büyüklüğü, koltuk genişliği, varsa çocuk koltuğu için yeterli alan, sedan yada hatchback seçeneği gibi ana özelliklerin yanında, hayatınızı kolaylaştıracak park sensörü, kaza sensörü gibi birçok özellik de araçlarla birlikte gelebilmektedir. 
 
 
Paketler; 
 
Aynı marka ve modelde olan her araç aynı araç değildir. Üretilen araçlarda birden fazla seçenek yer almaktadır. En dolu paket yada boş paket diye tabir edilen durum, işte budur. Ne kadar dolu paket alırsanız, fiyatı yüksek olacak fakat daha konforlu bir sürüş yapmış olacaksınız.
 

ÖNEMLİ: 'Paketin ne önemi var, araç işte, biniyorsun gidiyor' diye sakın düşünmeyin. Özellikle uzun yolculuklarda ne kadar önemli olduğunu yada daha rahat araç sürmenin daha çok keyif verdiğini, paketi yüksek araca bindiğinizde anlayacaksınız. 
 

    SİZDEN BİRİSİ KÖŞESİ

 
Sizden birisi olarak son birkaç öneride ve yaşam deneyimlerimi paylaşmak istemekteyim. Türkiye'de kazsız, değişensiz araç almak önemli, çünkü daha değerli. Aldığım araç, temiz olarak tabir edilen ve kazası, değişeni olmayan sadece birkaç lokal boyası olan bir araçtır. Motor aksamında da değişeninin olmadığını görünce gönül rahatlığıyla aracımı satın aldım, hem de araç 7 yaşındayken. Fiyat konusunda oldukça tatmin edici bir fiyattı, şu an da 3'e katladı ve kazanç da getirdi diyebilirim. Bunun dezavantajı ise, aracı değiştirmek istediğimde diğer araçların da aynı oranda yükselmiş olmasıdır. Yakıt cimrisi olması sebebiyle aracı tercih ettim. Piyasayı göz önüne aldığımızda, en az yakan araçlardan birisidir. Bu sebeple, uzun yola gitmekten asla çekinti etmem. Bakımını da özel servis harici bir yerde yaptırmıyorum ancak ekonomik olması açısından yağı, filtreleri ve değişecek başka parça varsa, internet üzerinden orijinalini alıyorum ve daha ekonomik oluyor. Özel servis de olsa ellerinde bulunan orijinal parçalar çok pahalı olabilmektedir. Aracım orta seviyede dolu bir araç ancak C segmentte olan muadilleriyle kıyaslandığında üst segmentte diyebilirim. Ancak, çocuğum yokken aldığım ve sonrasında değiştirirm dediğim aracımda en büyük yaşadığım sorun ise bagajının küçük olması ve çocuk koltuğu takıldığında, çocuk için yeterli genişliğin olmamasıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim