Anahtar kelime analizi nasıl yapılır?

Anahtar kelime nedir?

Anahtar kelime, bir yazıda kullanacağınız önemli kelimelerin belirlenmesidir. Seo uyumlu makale yazmak için insanların aradığı kelimelerin yazı içerisinde geçmesi gerekir. Cümle içinde uygun bir şekilde yerleştirilen anahtar kelimeler, insanların yazınıza ulaşmasına yardımcı olur. Bir arama teriminde üst sıraya çıkmak için aranan konuda güzel bilgiler vermiş olmanız gerekir. Örneğin ''Kebap yapmak'' hakkında bir içerik oluşturacaksanız ''kebap tarifi, Adana kebap, kebap nasıl yapılır'' gibi farklı arama terimlerini yazıda kullanmanız gerekir. Google'de üst sıralara çıkmak için anahtar kelime seçimi önemlidir.

Hangi kelimelerin arandığını bulmak için ise anahtar kelime analizi yapmak gerekir. Anahtar kelime belirlemek için kullanacağınız servislerin ücretli olanlarını seo hizmeti veren şirketler kullanır. Bireysel olarak çalışma yapıyorsanız ücretsiz servisleri kullanabilirsiniz. Örneğin;

Ücretsiz Anahtar Kelime Bulma Araçları

1) Google Trends

Bir kelimenin hangi zaman aralığında çok arandığını keşfetmek için trends kullanılabilir. Zaman aralığını seçmek için otomatik olarak açılan ''son 12 ay'' sekmesine tıklayıp ''Son 4 saat, son 7 gün, son 30 gün, son 90 gün, son 5 yıl'' gibi zaman aralıklarını seçebilirsiniz.

anahtar kelime analizi
Kebap kelimesi mayıs ayında çok aranmış

Ayrıca sayfayı aşağı kaydırınca görülen artan aramaların ''Büyük çıkış'' olarak yükselmesi de çok aranan anahtar kelimeler hakkında size fikir verir. Örneğin kebap kelimesinde son 12 ayda yükselen kelimeler: ''Eyvan kebap mersin, geleli kebap, sarıhan kebap, beyti kebap tarifi yufkalı, hasan usta kebap'' olmuş. Diğer sonuçları görmek için alt kısımdaki > işaretine tıklanır.

anahtar kelime bulma

2) Google  Ads

Google ads anahtar kelime planlayıcı sayesinde bir kelimenin aranma hacmini ve tıklama başına maliyetini görebilirsiniz. Anahtar kelime analizi yapmak için şuraya tıklayıp adwords sayfasına gidin. Karşınıza gelen düğmeye tıklayıp mail adresinizle oturum açın. Sağ üstteki sekmeden ''Araçlar ve ayarlar''düğmesine tıklayın.

Google ads anahtar kelime planlayıcı


Açılan ekranda sol tarafta ''Planlama'' başlığı altındaki ''anahtar kelime planlayıcı'' düğmesine tıklayın. Karşınıza gelen ''yeni anahtar kelimeler keşfedin'' ile ''arama hacmi ve tahminleri alın'' kutucuğundan soldakini seçerek yeni anahtar kelimeler bulabilirsiniz. Bulduğunuz kelimeleri test etmek için sağdakine tıklayın.

Google ads anahtar kelime planlayıcı

Kebap kelimesi üzerinden örneğimize devam edelim. Anahtar kelime önerici olarak soldaki ''Yeni anahtar kelimeler keşfedin'' seçtiğimiz zaman karşımıza arama kutucuğu gelir. Örnek olarak google oraya ''paket servis veya deri çizme'yi deneyin'' yazmıştır. Onun üzerine tıklayıp kendi kelimemizi yazacağız.

anahtar kelime planlayıcı

Arama kutucuğuna ''kebap'' yazıp sonuçları göster butonuna tıkladığımız zaman karşımıza kebapla ilgili aramalar gelecektir. Çok arananları yukarıdan aşağıya doğru sıralamak için ''ort.aylık arama sayısı'' sekmesine tıklamanız gerekir. Ok işareti aşağıyı gösterince çok arananları yukarıdan aşağıya sıralayacaktır.

anahtar kelime bulma


Ortalama aylık arama sayısı en yüksek olanları yazınızda kullanabilirsiniz. Ama yeni başlıyorsanız sitenize organik trafik çekmek için rekabet düşük kelimeleri kullanın. Büyük siteler rekabet yüksek kelimelerde ilk sayfada çıktığı için sizin bloğunuz çok gerilerde kalacaktır. Bu yüzden önce rekabeti düşük kelimeler kullanmak gerekir. Aranması yüksek ama rekabet düşük olacak.

3) Topics.seomonitor.com 

Google adwords benzeri sonuçlar çıkarmaktadır. Aranma hacmini ve tıklama başına maliyetini tahmini olarak gösterir. Ücretsiz kullanabilirsiniz.

anahtar kelime önerici


4) Keyword.io

Google, youtube, amazon, bing, yandex, wikipedia, ebay, alibaba, playstore, fiverr, fotolia aramalarını görebileceğiniz kullanışlı bir anahtar kelime bulma aracıdır. Google seçiliyken kelimeyi yazın ve sağdaki kutucupa ''Turkey'' yazın. Search düğmesine tıklayıp aratın.

kelime analizi

Karşınıza sol tarafta alternatif cümleler çıkacaktır. Aranma miktarını göstermez ama üstteki cümleler başlık seçimi için kullanılabilir.

kelime analizi


5) Keywordtool.io

Google, youtube, bing, amazon, ebay, play store, instagram, twitter aramalarını görebileceğiniz kullanışlı bir anahtar kelime aracıdır.
anahtar kelime

Aranma hacmini ücretsiz versiyonda göstermez. Bazen bir kaç tane kelimeyi açarak ne kadar arandığını gösterebilir. Kebap kelimesinde beş kelimenin aranma hacmini gösterdi. ''Kebap çeşitleri 9.900 kere, Kebap tarifi de 9.900 kere aranmış.
anahtar kelime

6) Keysearch.co

Bir aylık deneme sürümünü kullanabilirsiniz. Üye olduktan sonra karşınıza gelen arama kutucuğuna kelimeyi yazın. Sağ taraftaki kutucuğa ülkeyi yazın, yanındaki kutucuğa da hangi platformda arayacağınızı seçin. ''Google suggest'' seçerek google aramalarını görebilirsiniz.

anahtar kelime grafiği

Tıpkı Google Trends grafiğinde olduğu gibi sol tarafta bir grafik gösterir. Kebap kelimesi mayıs ayında çok aranmış. Sağ tarafta ise aranan kelimeleri gösterir.

anahtar kelime

7) Kwfinder.com

On günlük deneme sürümünü kullanabilirsiniz. On gün boyunca günlük 4 kere arama yapmanıza izin verir. Üye olmadan önce arayacağınız kelimeleri tespit ederek hazırlık yapmalısınız ki on günde dört arama hakkınızı boşa geçirmeyin. Aranma hacmini de göstermektedir.
kelime analizi



Sonuç
Anahtar kelime analizi yapmak için bu şekilde alternatif yöntemler vardır. En iyileri: Google ads ve keywordtool olarak sayılabilir. Kendi bloğunuzda kullanmak için, seo uyumlu makale yazarak satmak için, web sitelerine seo çalışması yaparken kullanabilirsiniz. Yazımızı faydalı bulduysanız yorum yapabilirsiniz. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim