Blogger Site Hızlandırma Nasıl Yapılır? (7 Etkili Yöntem)

Blogger Site Hızlandırma Nasıl Yapılır? (7 Etkili Yöntem)

Blogger site hızlandırma işlemi, blog yayını yapan herkesin uygulaması gereken temel optimizasyonlardır. Sitenizin yavaş olması birçok dezavantajı beraberinde getirir. Kullanıcılar 2-3 saniyeye tahammül edemezken, 10 saniye gibi yavaş denebilecek bir site hızına hiç tahammül etmiyorlar. Yani ilk etapta gelen kullanıcıyı kaybediyorsunuz. Zaman içerisinde ise arama motorlarının algoritmaları sebebiyle siteniz düşük hızlı site olarak algılanıyor ve bu sebeple sıralama kaybı yaşıyorsunuz. Bu nedenle kısa veya uzun vadede sitenizin yavaş olması nedeniyle sıkıntı çekmeniz kaçınılmazdır.


Blogger tabanlı bir blogu hızlandırmak size fazla teknik bir mesele gibi gelebilir. Aslında gözde büyütülecek kadar karmaşıklık yok. Sadece bu işlemleri yapmakta ısrarcı olmalı ve adım adım uygulamalısınız. Blogger site hızlandırma konusunda aklınıza takılanları yorum kısmında belirtmekten çekinmeyin.



İlginizi Çekebilir: Blogger Boş Tema



Web Sitesi Hızlandırmanın Getirileri

Bir web sitesini hızlandırmanın avantajları oldukça fazla. Kullanıcı deneyimi, SEO ve bu alanlarla ilişkili birçok alt alanda site hızının önemi azımsanmayacak seviyededir. Sitenizi hızlı hale getirdiğinizde sıraladığımız bu faydaları hemen görmeye başlayabilirsiniz;

  • Mobil kullanıcılar için veri tasarrufu ve hız açısından büyük bir kolaylık sağlamış olursunuz.
  • Tüm kullanıcıların siteye daha hızlı erişimini sağlarsınız.
  • Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların terk etme oranı (hemen çıkma oranı) azalır.
  • Arama motorlarının gözünde daha değerli olursunuz. Bu nedenle sıralamanızın yükselmesi söz konusudur.
  • Arama motoru botları sitenizi daha hızlı tarayabileceği için, paylaştığınız yayınlar daha hızlı indekslenir.



Neden Blogger Sitem Çok Yavaş?

Blogger site hızlandırma yöntemlerini öğrenmeden önce, sitenizin neden yavaşladığını öğrenmenizde fayda var.

  • Yanlış tema seçimi.
  • Görsel optimizasyon yapılmaması.
  • Gereksiz ve çok fazla sayıda eklenti kurmak.
  • Kodların düzenlenmemesi ve sıkıştırılmaması.

Yukarıdaki sebeplerin dışında Wordpress, PHP, ASP.Net vb. tabanlı bir sitede yaşanabilecek sunucu kaynaklı sorunları Blogger'da da yaşayabilirsiniz. Örnekteki yapılarda bu sorunu kendiniz çözebilirsiniz, ancak Blogger tabanlı bir siteniz varsa sorunu Google'ın çözmesini beklemelisiniz. Geçen günlerde yaşanan Google servislerinin geçici olarak çökmesi olayında da, tüm Blogger siteler kapalı hale gelmişti. Normalde bir site sahibi bu tarz bir sorunu ya kendisi çözer ya da hosting firmasından yardım alır. Blogger kullanıcıları ise sorundan bir haber bir şekilde Google'ın güncelleme yapmasını bekledi.

Bu detayı vermemizin sebebi, bazı site hızı ölçme araçlarında sunucu kaynaklı sorunlar önünüze getirilebilir. Bunları düzeltemedim, Blogger sitem çok yavaş diye kafaya takmanıza gerek yok. Çünkü elinizde düzeltmek için hiçbir imkan yok. Sitenizin ms bazına veya 1 saniyede açılması şart değil. Aşağıdaki optimizasyonlarla site hızınız rahatlıkla 2-3 saniyelere hatta 1 saniyelere çekilebilir.

Eğer sunucu kaynaklı sorunları çözmeden içiniz rahat etmeyecekse Blogger'dan vazgeçmeniz daha iyi olabilir.



Blogger Mı? Wordpress Mi? (Hız Performansı)

Blogger siteniz Google sunucularında barındırılır. Güncel olarak yapılması gereken birçok hız optimizasyonsu Google tarafından yapılmıştır. Ancak Google gerekli olan her yeniliği Blogger siteler için uygulamadığından veya geç uyguladığından, diğer sitelere ve özellikle Wordpress tabanlı sitelere karşı dezavantajlı durumda kalınıyor.

Wordpress siteniz varsa, site hızı açısından faydalı bir teknik gördüyseniz bunu sunucunuza veya sitenize anında uygulayabilirsiniz. Blogger sitenizde ise her faydalı olan teknik veya teknolojiyi kullanabilmeniz söz konusu değil. Çünkü arka kısma yani backend ve sunucu tarafına erişiminiz yoktur.

Blogger stabil ve iyi denebilecek bir site hızı sunar. Siteniz düşük hıza sahip sunucularda barındırılmaz. Paylaştığımız Blogger site hızlandırma yöntemleri ile çok daha hızlı bir siteye sahip olabilirsiniz. Wordpress'de ise site hızını site sahibinin yaptığı hosting tercihi ve site hızı optimizasyonu belirler. Belirttiğimiz gibi Wordpress vb. daha fazla özelleştirilebildiği ve arka kısma erişim imkanı verildiği için site hızında daha detaylı optimizasyon çalışması yapılabilir.

Eğer blog dışında, daha büyük çaplı bir proje yürütmek istiyorsanız ve önemli yerlere gelmek istiyorsanız Blogger dışında özel bir yapıya geçmenizde fayda var.



Blogger Site Hızlandırma Yöntemleri

Blogger tabanlı bir siteyi hızlandırmak için aşağıdaki yöntemler oldukça etkilidir. Önemli olan hiçbir yöntemi küçük görmeyip tek tek uygulamaktır. Biz en etkili olan site hızlandırma yöntemlerini paylaştık ama bunun dışında irili ufaklı farklı yöntemlerde mevcut. Bu nedenle sadece bu yöntemlerle kısıtlı kalmayıp, yurt içi ve yurt dışı kaynaklarda daha fazla araştırma yaparak site hızınızı arttırma yolunda ilerleyin.


SEO ve Kullanıcı Uyumlu Tema Seçimi

Blogger Site Hızlandırma Nasıl Yapılır? (7 Etkili Yöntem)

Blogger site hızlandırma yöntemlerinin yararını görebilmek için doğru tema seçimi çok önemli. Seçtiğiniz temayı sitenize uygulamadan önce mutlaka hız performans testi, iç seo testi ve kullanıcı testi yapın. Bazı tema geliştiricileri temalarının mobil uyumlu, hızlı ve seo uyumlu olduğunu iddia ederler. Bu iddianın doğruluğunu test etmeden anlayamazsınız. Site hızını test etmek için birden fazla araç bulunmaktadır. Belirli bir araç  
önermemize gerek yok.



Gereksiz Eklentileri Kaldırmak

Gereksiz eklentiler Blogger sitelerin yavaşlamasında önemli bir yere sahip. HTML, CSS ve JS kodlarıyla kapladıkları alanlar ve HTTP istekleri ile sitenin yavaşlamasına neden olabiliyorlar. Sizinle aynı kategoride hizmet veren profesyonel siteleri inceleyerek hangi eklentilerin gereksiz olduğuna az çok karar verebilirsiniz. Eklentileri kaldırmadan önce ve sonra hız testi yaptığınızda bu hız artışına kendinizde şahit olabilirsiniz.

Bazı eklentilerin gerekli olduğunu düşünüyorsanız ve eklenti sayıınız bir hayli fazlaysa, bunların bir kısmını mobil cihazlar için gizleyebilirsiniz. Blogger'da bir eklentiyi mobil cihazlara göstermek istemiyorsanız "<b:widget cond='data:blog.isMobileRequest == "false"' id='HTML1'>" şeklinde bir koşul ekleyebilirsiniz. Bu optimizasyon ile kullanım oranı masaüstü ve diğer platformları geçen mobil cihazlar için önemli ölçüde hız artışı sağlayabilirsiniz. Unutmayın bu koşul eklentiyi görsel olarak gizlemez. Mobil cihazlar için bu eklentinin hiçbir kod parçası çağrılmaz. Dolayısıyla hiç eklenti yokmuş gibi mobil kullanıcılar daha hızlı bir web sitesi deneyimi yaşarlar.

Blogger hızlı tema arayışında olanlar muhakkak, tema yükledikten sonra eklenti temizleme ve mobil cihaz optimizasyonuna önem vermelidirler.



Kullanılmayan HTML, CSS ve JS Kodlarını Temizlemek

Yeni bir temayı sitenize yüklediyseniz gereksiz kod daha az sayıdadır. Ancak zaman içerisinde sitede yaptığınız değişiklikler geride gereksiz kod yığınları bırakabilmektedir. Bu da site hızını olumsuz anlamda etkilemektedir. Site boyutunuz 300kb iken daha hızlı açılırken, 1MB'lara ulaştığında kullanıcıya yük olmaya başlar.

Gereksiz olan kodların kaldırılması en azından temel seviyede Blogger alt yapısını, HTML, CSS, ve JS bilgisine sahip olmayı gerektirir. Hiçbir bilgiye sahip olmadan kodlarda düzenleme yapmanızı önermeyiz. Eğer bilgi sahibi değilseniz ve internetten araştırma yaparak kodları temizlemeyi düşünüyorsanız, mutlaka bu işlemden önce temanızı yedekleyin.



HTML, CSS ve JS Kodlarını Sıkıştırmak

Blogger Site Hızlandırma Nasıl Yapılır? (7 Etkili Yöntem)

HTML, CSS ve JS sıkıştırması web sitelerinin daha hızlı olması için en sık kullanılan ve en etkili olan yöntemlerden birisidir. Var olan kodların içerisinde boşluk vb. tüm karakterler silinerek,  önemli ölçüde tasarruf sağlanabilmektedir. Örneğin sıkıştırılmamış JS kodu 50kb iken, sıkıştırıldığında 8kb gibi boyutlara düşebiliyor. Kullanıcılar web sitenizi her ziyaret ettiğinde bu kod dosyalarını tarayıcı aracılığıyla cihazına indirmiş olur (önbellek hariç). Dolayısıyla 500kb'ı indirmek örnek olarak 2 saniye sürüyorken, 250-300kb'ı indirmek 1 saniye sürebiliyor. 

Tek bir JS kodundan hız artışını hissetmek zor olabilir. Eğer sitenizdeki tüm kodlarda sıkıştırma işlemini uygularsanız, hız artışını rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Kod sıkıştırma işlemini yapmak için online birçok araç mevcut. Google'da "HTML Compress", "CSS Compress" veya "JS Compress" gibi aramalar yaparak bu araçlara erişebilirsiniz.

Bu araçlar bazen Blogger alt yapısıyla uyumlu çalışmadığı için kodun yapısını bozabilmektedir. Bu nedenle mutlaka sıkıştırma işleminden önce mutlaka yedek alın. Yedeğiniz olduğu için doğru sıkıştırmayı yapan aracı bulana kadar birçok siteyi deneyebilirsiniz.

Gereksiz kodların temizlenmesi gibi kodların sıkıştırılması da uzun vadede sunucu maliyetlerinin azalması için bir sebeptir. Blogger'da sunucu masrafınız olmadığı için bu durumu önemsemeyebilirsiniz. Fakat ileride kendinize ait bir sunucuya ve alt yapıya geçtiğinizde önemsemeniz gereken bir faktör olarak aklınızın bir kenarında kalsın.

Blogger sitem çok yavaş diyenler özellikle bu adımı atlamamalıdır. Blogger temalarında JS, CSS ve HTML kodları iç içe olabiliyor. Bu durumda bu kodları ayrı ayrı tespit edip, her birine ayrı sıkıştırma işlemi uygulamanız gerekir. "<link/>" ve "<script/>" gibi etiketlerle dışarıdan çağırılan CSS ve JS kodlarında bazen sıkıştırma işlemi uygulanmamış olabiliyor. Sıkıştırma yapılmamış olan ve dışarıdan çağırılan bir kodu kopyalayın, sıkıştırma uygulayın ve ardından yeni dosya olarak kaydedin. Ardından bu dosyayı kendi sunucuza veya ücretsiz bulut servislerine yükleyin. Yükledikten sonra "<link href="buraya"/>" veya "<script src="buraya"/> sunucunuzdaki dosya URL'ni yapıştırın. Bu şekilde Blogger sitenizde sıkıştırılmamış tek bir kod parçası bırakmayın.

Temanızı yedeklemeniz çok ama çok önemli. Sıkıştırma işleminden sonra web sitenizde önemli ölçüde bozulmalar görülebilir. Geri dönüş yapmak herzaman kolay ve mümkün olmadığından, yedeksiz çalışmayın.



Görselleri Doğru Boyutlandırmak ve Sıkıştırmak

Blogger site hızlandırma konusunda görseller %30-70 arası bir etkiye sahiptir. Doğru boyutlandırılmamış ve sıkıştırılmamış görseller site yavaşlamasının en temel sebeplerindendir.

Wordpress ve benzeri platformlarda görsel sıkıştırma işlemini araçlara yani yazılıma otomatik olarak yaptırabilirsiniz. Ancak Blogger'da bu tarz bir imkan sunulmamıştır. Bu nedenle tüm sıkıştırma işlemlerini kendiniz uygulamalısınız.

Unutmayın burada bahsettiğimiz görsel boyutlandırma, CSS ile boyutlandırma değil. Görselin aslının boyutunun değiştirilmesi ve kapladığı alanın azaltılması gerekiyor. Bir görselin boyutunu yani çözünürlüğünü azaltırsanız, kapladığı alan azalacak dolayısıyla sıkıştırma işlemi daha başarılı olacaktır.

Görsel boyutlandırmak için herhangi bir fotoğraf düzenleme aracını kullanabilirsiniz. Örneğin 1500 piksel genişliğinde bir görsel siteniz için aşırı büyük ise, bunu 900 piksele düşürebilirsiniz. Görsellerinizi bu şekilde daha küçük hale getirdikten sonra sıkıştırma yapın. Sıkıştırma için kendi uyguladığımız fakat biraz yorucu olan bir yöntemi önereceğiz.

Elinizde blog yazınızın kapağı için kullanacağınız 850 piksel boyutunda bir görsel olduğunu düşünelim. Bu görselin .jpg formatında olduğunu varsayalım. İlk olarak jpg sıkıştırma işlemi yapmak için Google'da "jpeg compress" veya "jpeg minify" tarzında bir arama herhangi bir siteden yaparak görseli sıkıştırın. Görselde kalite kaybı yaşama istemiyorsanız, birden fazla sitede deneme yapın.

JPEG sıkıştırma işleminden sonra, görselimizin daha az yer kaplamasını istediğimiz için Google'a "jpg to webp" yazıyoruz. JPEG'den WEBP formatına dönüştürme işlemi, fotoğrafınızın kapladığı alanı önemli ölçüde azaltacaktır. Eğer WEBP formatına dönüştürmek yeterli olmadıysa, "WEBP compress" tarzında bir arama yaparak herhangi bir siteden WEBP formatındaki görseli de sıkıştırabilirsiniz. Son WEBP sıkıştırma işlemi tercihinize kalmıştır. Çünkü bu kadar dönüştürme ve sıkıştırma işlemi ister istemez kalite kaybına sebep olabilir.

Bu kadar dönüştürme ve sıkıştırma işleminden sonra görseliniz 500kb iken, 50-20kb'lara kadar inebilir. Bu da ciddi bir tasarruf, hız artışı ve diğer sitelere göre bir adım önde olmak demektir. Blogger WEBP formatında görsel yüklemenizde herhangi bir sorun çıkartmıyor, normal bir görsel yükler gibi yükleyebilirsiniz.

İpucu: Eğer fotoğraf düzenleme yazılımlarıyla görsel boyutlandırma yapmak istemezseniz, blogger görsel URL'inde yapacağınız basit bir değişiklikle görselinizi yeniden boyutlandırabilirsiniz. Örneğin URL içerisindeki "/s16000/" yazan kısmı "/s450/" şeklinde değiştirerek, görseli 450 piksel olarak boyutlandırabilirsiniz. Bu ince ayar, tam anlamıyla sıkıştırma görevi görmez. Sıkıştırma işlemini anlattığımız gibi ayrı olarak yapmalısınız.






Gömülü Videoları Doğru Konumlandırmak

Youtube vb. sitelerden iframe olarak gömülü(embed) video çekiyor olabilirsiniz. Bu videoları sidebar veya footer gibi alanlara yerleştirmeyin. Bu tarz video eklentileri çok fazla HTTP isteğinde bulunarak veya hiç ihtiyacınız olmayan JS kodlarını çağırarak site hızınızın %50'lere varan bir şekilde düşmesine neden olabiliyor. Eğer Youtube vb. video platformlarından videoları embed olarak sitenize yerleştirmek istiyorsanız, sayfa içine konumlandırın. Tüm sayfaları etkileyecek şekilde sidebar veya footer alanına eklemeyin.

Sidebar veya footer kısmına video göstermek istiyorsanız, basit bir video thumbnail'i ekleyin ve youtube videosuna link verin. Kullanıcı açısından iki yöntem arasında pek bir fark yok. Blogger site hızlandırma sürecinde ise bu basit değişiklik önemli katkılar sağlıyor.



Mümkünse CSS ve JS Kodlarını Harici Olarak Çağırın

Temanızda yer alan satır içi CSS ve JS kodları eğer çok büyük çaptaysa, sitenin yavaşlamasına neden olabiliyor. Büyük çaplı CSS ve JS kodları dışarıdan harici olarak çağırıldığında tarayıcılar tarafından önbelleğe daha rahat alınabiliyor. Satır içinde olduğunda ise bu kodların önbelleğe alınması zorlaşıyor. Dolayısıyla kullanıcı siteye her girişinde bu kodları indirmek zorunda kalıyor. Kısacası Blogger sitenizde yavaşlık gözlemlenebiliyor.

Örneğin büyük çaplı CSS kodlarını dışarıdan çağırmak için, temanızdaki satır içi CSS kodlarını ayrı bir dosyaya kaydedin. Dosyanın ismini stlye.css yapın. Ardından bu dosyayı güvenli bir sunucuya yükleyin. Dosyayı çağırmak için "<link href='www.....com/stlye.css' rel='stylesheet'/>" tarzında bir kod parçacığı kullanın. Link etiketini istisnalar dışında sitenizin head tagı arasına koymanız gerekir. Javascript için hemen hemen aynı işlem uygulanmaktadır.

Gereksiz kodları temizlemek veya kodları sıkıştırmak gibi bu işlem için tecrübe ve bilgi birikimi gerekiyor. Yanlış uygulandığı takdirde sitedeki CSS ve JS ile oluşturulan tüm alanlarda sorunlar çıkabiliyor. Eğer bilgi sahibi değilseniz, bir uzmandan ücretli/ücretsiz olarak destek alabilirsiniz.



İlginizi Çekebilir: Blogger ile Para Kazanılır Mı?



Blogger site hızlandırma dışında, sitenizi arama motorlarında üst sıralara çıkmasına sebep olabilecek birçok yöntem var. Bu yöntemleri farklı bir makalede ele alacağız inşAllah. Blogger site hızı optimizasyonu sırasında yaşadığınız sorunları yorum kısmında belirtebilirsiniz. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim