Hangi Yatırım Aracı Ne Kazandırdı


Hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı? Dolar, euro, altın, borsa ve mevduat hesaplarından hangisi daha çok kazandırıyor? Hangi yatırım aracı daha kazançlı?


Hangi Yatırım Aracı Ne Kazandırdı

 
Kimse tasarruf ederek biriktirdiği paranın enflasyon karşısında erimesini istemeyecektir. Bu sebeple, banklaların mevduat hesapları, döviz, altın, fon gibi yatırım araçları sık kullanılmaktadır. Son 10 yılda hangi yatırım aracı ne kazandırdığını bilirsek ileriye dönük yatırımlarımızı güvenle kazanca dönüştürebiliriz.
 

Neredeyse her yıl olduğu gibi geçtiğimiz 10 yılın da kazanç şampiyonu ALTIN olmuştur. Güvenli liman olarak tabir edilen altın, yanıltmamış, güvenli liman olduğunu yine kanıtlamıştır. Son 10 yılda altının getiri oranı yaklaşık %419 olmuştur.

 

Son 10 yılda dövizde ki değişikliklere göz atacak olursak, dolar %246, euro %182, borsa da %240 kazanç sağlatmıştır.

 

Banka mevduat hesaplarını tercih edenler ise paralarını enflasyona karşı kalkan olabilir ancak risksiz yatırım olması sebebiyle getirisi neredeyse sıfıra yakındır. 

 

Borsa da yer alan bazı hisselerden örnekler verelim,

 

  • ASELS : 10 yılda %7668
  • KRDMD: 10 yılda %938
  • PETKM: 10 yılda %1127
  • THYAO: 10 yılda %2304
 

Borsa'nın diğer yatırım araçlarına göre daha riskli olması sebebiyle daha yüksek kazançlar getirdiğini görebilmekteyiz.  

 

Yatırım araçları bunlarla sınırlı değil elbette. Birçok farklı yatırım aracı daha mevcuttur. Yüksek riskli yada çok yüksek riskli yatırım araçları da mevcuttur ve bunlar daha detaylı analizlerle yatırım yapılabilecek yatırım araçlarıdır. İlerleyen günlerde onlardan da bahsedeceğim. 


SİZDEN BİRİSİ KÖŞESİ

 

Sizden birisi olarak önerim yatırım araçlarını kullanırken önceliğimiz kısa vadede ihtiyacımızın olmadığı ve borcumuzun olmadığı dönemlerde yatırımlar yapmaktır. Yatırım yaparken de tek bir yatırım aracına tüm paramızı yatırmak yerine şöyle örnek bir yol izleyebiliriz, toplam bütçemizin,


  • %20'sini vadeli mevduat hesabına yatırabiliriz. Bu sayede acil ihtiyaçlarımızda diğer yatırım araçlarını korumuş olur ve zarar etme ihtimalimizi minimize etmiş oluruz. Nakit ihtiyacınız her zaman olabilir, unutmamalıyız.
 
  • %30'u ile döviz/altın alabiliriz. Sizden birisi olarak güvenilir liman olan ve son 10 yılda daha çok kazandıran altını tercih edebiliriz. Altın, Dolar ve euro'yu 2'ye katlamış diyebiliriz.
 
  • Kalan %50 oranında ki yatırımımızı, borsa üzerinde güvenilir hisselerden seçebiliriz. Burada dikkat edilecek husus ise, en az 10 hisseye paranızı bölün (yani %5'er olacak şekilde) ve geçmişinde hep yükseliş göstermiş hisseleri tercih edin. Unutmayın, borsa kısa vadede çok kazandırabilir ancak çok da kaybettirebilir. Uzun vadede ise, grafiklerde de göründüğü üzere çok kazandırabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim