Kredi İle Ev Alınır Mı?

 

Kredi ile ev alınır mı? Kredi ile ev alırsam ne kadar faiz öderim ve kredi ile ev almak yerine kirada oturup para biriktirmek daha karlı mı?


Kredi İle Ev Alınır Mı?

 
Her ay başında kira ödemekten bıktım dediğinizi duyar gibiyim. Kira öderken para biriktirip ev almak mı daha ekonomik yoksa kredi çekip faiz ödemek mi? İşte sorunun cevabı...
 

Oturduğumuz evlerin kira bedelleri gelirimiz ile orantılıdır. Gelirimizin yaklaşık olarak 1/4'ünü kira gideri oluşturmaktadır. Durum böyle olunca her ay kira ödemesi yaparken aklımıza 'acaba ev alsam mı?' sorusu gelmektedir.

 

Sizlere, aylık ödediğiniz kiranın boşa gittiğini ve yılda, 5 yılda yada 10 yılda ne kadar kira ödediğinizi/ödeyeceğinizi anlatmayacağım. Her ay artan kira bedellerini hesaplamak oldukça kolaydır.Bizi ilgilendiren, konut kredilerinde durum nedir? Kredi ile ev alınır mı?

 

Elbette, ev alırken, evin bedelinin tamamı için kredi kullanamazsınız. Konut ekspertiz bedelinin %80'ine kadar kredi kullanmanıza bankalar izin vermektedirler. Bu sebeple bir miktar birikmiş paranızın olması gerekmektedir. Tabi, almış olduğunuz maaş ile de ilişkili durumdur. 

 

ÖNEMLİ: Satın almak istediğiniz evin satış bedelinin 200.000 olduğunu varsayalım. Siz, %80 olan 160.000 TL kredi çekemeyebilirsiniz! Neden Mi? Evin satış bedeli yerine, eksper raporunda yer alan evin değeri baz alınmaktadır. Bu, 200.000 Tl de olabilir, 170.000 TL'de olabilir yada 250.000 TL'de olabilir.

 

Asıl konumuza dönme vakti geldi, bir hesaplama yaparsak;

 

Kredi ile ev alırsak;

 

250.000 TL'ye anlaştığımız bir konutu almaya karar verdiğimizi ve 200.000 TL kredi çekip, geri kalan tutarı peşin vereceğimizi varsayalım. Kredimizi 10 yıl vadeli olarak çekersek ve %1 faiz olduğunu varsayarsak (yakın zamanda 0.79 'lara düştüğü zamanlar oldu) aylık ödememiz 2869 TL olacak ve 144.330 TL faiz ödemiş olacağız. 10 yılın sonunda evin bize maliyeti 395.330 TL olacaktır. 

 

10 yıl içerisinde ki konut almadığımız durumda ki giderimiz ise,

 

250.000 TL değerinde ki bir konutun aylık kirası ortalama 1.000 TL olacaktır. Her yıl kira artış bedeli olacaktır ve bu oranı makul seviye olan %10 ile hesaplayalım. 10 yılda toplamda 159.240 TL kira ödemesi yapmış olunacaktır. Yani aslında 10 yılda ödenmiş olunan 144.330 TL faizden daha fazla miktarda kira ödemesi yapmış olacağız. 

 

ÖNEMLİ: 250.000 TL olan konutumuz, 10 yılın sonunda daha da değerlenecek ve ortalama 400.000 TL olacaktır. Yada tam tersi, almak istediğimiz konutun 10 yıl sonraki bedeli 400.000 TL olabilecektir. 

 

Sonuç olarak, konut kredisi ile ev almak doğru bir seçim olacaktır. Eğer, bu konuda aklınıza takılan bir konu varsa yorumlara yazabilirsiniz. En geç 24 saat içerisinde cevap vereceğimden emin olabilirsiniz. 

 

 

SİZDEN BİRİSİ KÖŞESİ 

 

Yukarıdaki hesaplamada bazı konular elbette ki göz ardı edildi. Bunlar, tapu harcı, tapu gideri, konut kredisi giderleri vb. gibi. Bunlar da ortalama 10.000 TL gibi bir ücrete denk gelmektedir. Ancak, bu giderleri kredi ile de ev alsanız, nakit olarak da ev alsanız karşınıza çıkacak giderlerdir. 

 

Aklınıza 2869 TL her ay kredi ödemesini nasıl yapacağım diye bir soru gelecektir. İlk yıllarda zor ödeme yapılacağını söyleyebilirim. Tasarruf yaparak bu zorlu süreci atlatabilirsiniz. Bunu da rakamlarla anlatabilirim. Her ay 6.000 TL gelirinizin olduğunu varsayalım. İlk yıl neredeyse gelirinizin yarısını kredi ödemesine veriyorsunuz. 4 yıl sonrasına bakalım. Sonuçta kredi ödemesi sabit, hep aynı tutarda ödeme yapıyorsunuz ancak maaşınız her yıl zamlanıyor ve bu oran Türkiye şartlarında %10 civarında olmaktadır. 4 yılın sonunda maaşınız 8.800 TL olacaktır. Yani, maaşınızın 1/3'ünü artık krediye ödüyorsunuz. Her yıl ödemeniz daha kolay olacaktır. Her yıl bir önceki yıldan daha iyi olacaktır. 10 yılın sonunda da bir eviniz olacaktır...

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim