Maaşım Yetmiyor Ne Yapmalıyım?


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Maaşım yetmiyor ne yapmalıyım? Aldığım maaş ile ay sonunu getiremiyorum, maaşım yetmiyor. Maaşı yetmeyenler için çözüm yolları. 


Maaşım Yetmiyor Ne Yapmalıyım?

 
 
Düşük yada yüksek maaş alıyor olsanız bile, maaşım yetmiyor ne yapmalıyım? yada maaşımdan para artıramıyorum, hepsi gidiyor? sorularını sorduğunuza eminim... Birçoğumuz bu soruyu kendimize soruyor, bazen de bizimle aynı düşüncede olan insanların olup olmadığını merak edip, internette araştırma yapıyoruz.
 

Ay başında maaşımızı alıyoruz ve tüm maaşımız kredi kartı, kredi yada diğer borçlara gidiyorsa, birkaç gün rahat bir hayat sürerken kısır döngüye girmiş gibi sürekli tekrardan borçlanıyorsanız, bu yazımız tam size göre.

 

Aslında maaşımızın yetmemesinin sebebi gelirimizin düşüklüğü ile çok fazla ilgili değildir. Maaşım yetmiyor diyen çoğu insan oldukça yüksek maaşlar almakta, geliri yüksek olmakta fakat yine de maaşı yetmemektedir. 

 

Sizlere 5 adımda ne yapmanız gerektiğini anlatacağım;

 

  • Bütçe: İlk olarak bir bütçe oluşturmanız gerekmektedir. Eskiden babalarımızın gelir-gider notlarını aldıkları bir defterleri olurdu, ister normal defterde ister cep telefonunuza indireceğiniz bütçe uygulamaları ile gelir-gider tablonuzu oluşturun. Bütçe oluşturulurken, harcama alanına öncelikle zorunlu ihtiyaçlarınızı yazmanız gerekmektedir. Varsa ev kirası, kredi ödemesi, gıda harcamaları vb.
 
  • Alış-Veriş: Hane giderlerinde büyük yer verilen alış-veriş harcamalarından kastımız, gıda harcaması yada zorunlu kıyafet, kırtasiye gideri değildir. Haftasonları AVM'lerde aslında ihtiyacınız olmayan bir ürünü almak, dışarıda yemek yemek, sırf gezmek için çıkıp, eve elimiz dolu gelmektir. Alış-veriş yapmadan önce ihtiyaçlarınızı belirleyin ve bir alış-veriş listesi oluşturun. Listede olmayan hiçbir şeyi satın almayın. Marketler, AVM'ler, sizi cezbedecek tarzda dizayn edilmiştir. Online alış-verişleri takip edin, birçok kampanya-indirim söz konusu olmaktadır. 

  • Tasarruf: Tasarruf denince genellikle akla birşey almamak gelse de durum öyle değildir. İhtiyacınız olmayan birşeye fazla para ödemek, mantıklı olmamakla birlikte, maaşınızı eriten cep hırsızıdır. Örnek vermek gerekirse, cep telefonu tarifenizi bir alt tarifeye geçirebilirsiniz, internet tarifenizi de öyle. Evimde ki internet hızı 8 mbit/s ve aynı anda hem telefondan, hem televizyondan hem de bilgisayardan itnernete giriş yapılmasına rağmen sorunsuz çalışmaktadır. Boşuna 32 mbit/s hızında internete 2 kat fazla para vermeye gerek yoktur. Isınma gideri, boşuna ışığı açık odaların ışığını kapatmak, işe özel araç yerine toplu taşıma ile gitmek gibi basit işlemler ile tasarruf etmeniz mümkündür.

  • Ek İş: Ek iş yaparak gelirinizi artırabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki harcama alışkanlığınızı değiştirmeden maaşınızın yetmesi yine mümkün olmayacaktır. Kendi yeteneğinize göre yada yapabilecekleriniz ile ek gelir elde edebilirsiniz. İnternette oldukça fazla ek iş imkanları konulu yazılar mevcuttur. 

  • Kredi ve Kredi Kartları: Kredi ödemeleriniz yada kredi kartı ödemelerinizi ertelemek, alt limitten ödemek gibi seçenekler borcunuzun bitmesine katkı sağlamadığı gibi tam aksine faiz giderleri sebebiyle borcunuzun daha da artmasına sebep olacaktır. Eğer, borçlarınızı ödemekte zorlanıyorsanız, bankanız ile görüşebilir ve kredi kartı ve kredilerinizi birleştirerek size uygun ödeme planı çerçevesinde borçlarınızı yapılandırabilirsiniz. Bu sayede hem borçlarınızı ödemenin hazzı olacak hem de daha fazla faiz ödemenizin önüne geçmiş olacaksınız. Ayrıca, bankalardan kırmızı çizgi yeme durumunuz da ortadan kalkacaktır.

 

Umarım kısa zamanda borçlarınızdan kurtulacak ve refaha ereceksiniz. Tüm dileklerim sizinle...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim