Ad Exchange Nedir? 3 Başlıkta Ad Exchange İncelemesi!

 Ad Exchange Nedir? 3 Başlıkta Ad Exchange İncelemesi!

Google, dijital dünyada yalnızca bir arama motoru değil, aynı zamanda son derece güçlü bir ‘’pazar alanı’’. Reklamcılık faaliyetlerinin ‘’dijital reklamcılık’’ faaliyetlerine dönüşmesi ile, Google da çeşitli ek platformlar aracılığı ile reklam verenler ve yayıncıların daha kolay, daha hızlı ve daha karlı reklam çözümleri elde edebilecekleri araçlar sunmaya başladı. İşte Google Ad Exchange de tam olarak bu araçlardan bir tanesi.

Google’ın ağzıyla Ad Exchange ‘’reklam gösterim alanlarının satıldığı ve satın alınabildiği gerçek zamanlı bir Pazar alanı’’. Peki, tam olarak ne yapıyor bu pazar alanı?

Adx nedir? Nasıl çalışır?

Hemen söyleyelim. Google Ad Exchange üzerinde satışa sunulan reklam gösterim alanları gerçek zamanlı olarak teklif topluyor. Yani tam olarak şu anda, bir reklam alanına teklif veren çok sayıda platform olabiliyor. Gerçekleştirilen bu gerçek zamanlı açık arttırma sistemi,  verilen tekliflerin şeffaf olarak paylaşılması, reklam verenlerin maksimum kazanç elde edilmesi, özel açık arttırmaların ve öncelikli tekliflerin öne çıkması ile diğerlerinden avantajlı hale geliyor.

Ad Exchange Platformunda Tam Olarak Kimler Var?

Ad Exchange’i bir tür borsa alanı olarak hayal edin. Bir borsa alanına sadece adından söz ettiren, prestijli ve büyük aracı kurumlar girebilir, öyle değil mi? Ad Exchange platformlarında da aynı şey geçerli. AdSense gibi platformlar manuel olarak her web site sahibi tarafından kullanılabiliyorken, Ad Exchange bu tür bireysel başvuruların kabul edildiği bir alan değil – bu iki platform arasındaki farklara daha sonra da geleceğiz.

Peki kim kullanıyor Ad Exchange’i?

  1. Ad Exchange dünyasının satıcıları: En büyük online yayıncılar kullanıyor. Örneğin büyük web portalları, prestijli haber siteleri ve kendini kanıtlamış eğlence platformları.
  2. Ad Exchange dünyasının alıcıları: Web sitelerinde kullanılmak üzere hizmete açılan ‘’reklam gösterim alanlarını’’ reklam vermek isteyenlerle bir araya getiren büyük holdingler ve şirketler, Ad Exchange dünyasında ürün satın alanlardır.

Ad Exchange aktörlerini daha yakından tanıdığımıza göre, artık reklamcılık ekosisteminde bu platformun hangi işlevleri yerine getirdiğini daha detaylı inceleyebiliriz.

adx'te kimler var?

Reklamcılık Sektörü İçin Ad Exchange’in Önemi Nedir?

Reklamcılık sektörünü dijital bir borsa alanı halinde takip edilebilir, fiyat standartları tüketiciler tarafından belirlenebilir ürünler alanı haline getiren Ad Exchange, son derece güvenilir bir platformdur. Bu platform sayesinde prestijli reklam alanları doğrudan en büyük müşteri portföyleri ile iletişime geçen reklam ajansları tarafından satın alınır.

Reklamcılık Süreçlerinde Hedefleme Teknolojileri ile Ad Exchange

Reklamcılıkta başarıya ulaşmanın en iyi yolu doğru hedefleme adımlarını uygulamak. Artık bunu biliyoruz. Peki, hedefleme konusunda Ad Exchance reklam verenlere ya da yayıncılara neler sunuyor? Hemen söyleyelim: Yeni nesil ve fonksiyonel algoritmalar! Ad Exchange kullanarak ön hedefleme, kitle hedefleme, anlamsal hedefleme gibi çeşitli stratejilerden yararlanabilirsiniz. Daha yakından inceleyelim:

  • Ön Hedefleme – Bu, gerçek zamanlı teklifin ön seçimi için farklı ölçütler getirmeyi içerir. Reklam envanterinin, mobil cihazların, ülkelerin ve dillerin bazı bölümleri bu belgeye dahil edilebilir veya hariç tutulabilir.
  • Kitle Hedefleme – Reklamı hedef gruba uyarlamak için sosyal demografik veriler veya kullanıcıların arama niyetleri gibi farklı özellikler kullanılır.
  • İçeriğe Dayalı Hedefleme – Burada amaç, reklamın içeriğini içeriğe (siteye) uyarlamaktır.
  • Anlamsal Hedefleme – İçerik, sık kullanılan arama terimleri veya arama eğilimleri gibi diğer verilere uyarlanırlar.
  • Sosyal ve CRM Hedefleme – Sosyal ağlardaki kullanıcı profilleri, bir CRM sistemindeki müşteri veritabanları gibi bir veri tabanı olarak kullanılır.
  • Yeniden Hedefleme – Bir kullanıcı bir siteyi birkaç kez ziyaret ettiğinde, reklam içeriği ikinci kez buna göre optimize edilir.

Bu sayede reklamcılık süreçlerinde daha kaliteli bir reklam gösterim süreci yönetilirken, yüksek değere sahip reklam alanları maksimum kazanç ile satılmış olur. Şimdi Ad Exchange’deki her bir aktör için bu platformun avantajlarını inceleyeceğiz.

Satıcılar İçin Ad Exchange Avantajları

Otoriter ve yüksek değere sahip web siteleri, reklam alanlarını satmak için Ad Exchange üzerinden açık arttırmaları başlatırlar. Yalnızca büyük ajansların katıldığı bu açık arttırmaların satıcılar için anlamı şudur: 

  1. Geçmişte web sitelerinin reklam envanterleri satılamıyor ya da hak ettikleri değerin çok altında satılıyorlardı. Çünkü bir regülatör görevi gören ‘’reklamcılık borsası’’ yoktu. Ad Exchange, reklam gösterim alanlarını satanların daha yüksek kar elde etmesini sağlıyor.
  2. Reklam alanlarını satan web sitesi sahipleri, daha geniş bir ‘’reklam veren’’ kitlesine ulaşma şansı yakalıyor. Üstelik satıcılar sitelerinde hangi şirket ya da ajansların reklam verebileceğine karar verebiliyorlar. Bu da süreç üzerinde maksimum kontrol sahibi olmalarını sağlıyor.
  3. Satıcılar süreçle ilgili son derece kolay takip edilebilir raporlama sistemlerinden faydalanıyor.

Alıcılar İçin Ad Exchange Avantajları

Alıcılar için Ad Exchange platformu aşağıdaki avantajları sunuyor:

  1. Alıcılar, yani büyük reklam ajansları ve şirketler, Ad Exchange üzerinden çok sayıda reklam gösterim alanı bulabilirler. Yüzlerce farklı web sitesi, yüzlerce farklı sanal bill-boardlar. Reklam verenler için gerçek bir borsa noktası.
  2. Belirli bir reklam alanı spesifik bir reklam türü ya da etkileşim için farklı değerlere sahip olabilir. Bu değeri reklam borsasının anlık durumu belirler. Alıcılar bu anlık değer değişikliklerine ve diğer tekliflerin ortalamalarına bağlı kalarak farklı teklifler iletebilirler. Bu da stratejik bir bütçe yönetimi yapma şansı anlamına geliyor.
  3. Reklam ajanslarının binlere web sitesini, bu sitelerin farklı noktalarındaki yüz binlerce reklam alanını görmesi ne demek? Reklamların hangi sitede ve sitenin neresinde gösterileceği ile ilgili karar verme özgürlüğü! Ad Exchange, reklam verenlerin süreç üzerindeki kontrollerini arttırıyor. Bu sayede markalar için pazarlama çalışmaları yapan reklam şirketleri, stratejilerini en detaylı şekilde oluşturabiliyorlar. Pek çok reklam ajansı, sundukları hizmeti ‘’Ad Exchange üyesi olmaları’’ ile birlikte pazarlıyor.

Google Ads Reklam Verenleri İçin Ad Exchange Avantajları

Google Ads’i kullanan reklam verenlerin Ad Exchange’e erişimi, iki farklı platformu aynı anda kullanabilmeleri anlamına geliyor. Bu reklam verenler iki farklı alanda reklam gösterimi yapabilecek:

  1. Bireysel başvurulara da açık olan, Google İçerik Ağı’nda bulunan sıradan web sitelerinin reklam alanları
  2. Ad Exchange üzerinden açık arttırmalara katılarak satın aldıkları reklam gösterim alanları

Farklı alanlara erişim ne anlama geliyor? Bir reklam veren ya da markalar için çalışan bir reklam ajansı, markaların bütçesi, reklam stratejisi ya da reklamın içeriğine bağlı olarak reklam gösterim alanlarına karar verebiliyorlar. Hem Ad Exchange üzerinden satılan alanlara hem de standart İçerik Ağı’na dahil olabilmek strateji üretirken bir özgürlük alanı sunuyor.

Google Ads Yayıncıları İçin Ad Exchange Avantajları

Eğer Google Ads üzerinden web sitenize reklam alan bir yayıncıysanız ve Google AdX platformuna da erişiminiz varsa, bu mükemmel! Çünkü bir web sitesinde aynı anda hem Adsense reklamları hem de Ad Exchange reklamları gösterilebiliyor. Üstelik Google için bu reklamlar farklı kategorik bileşenler olarak algılandıkları için, tek bir sayfada verebileceğiniz reklam sayısı da artmış oluyor.

Daha yüksek gelir elde etmek istediğiniz reklam alanlarını Google Ad Exchange üzerinden satabilir, diğer alanlara ise Google Adsense üzerinden reklam alabilirsiniz. Aslında bu, sizin için web sitenizin reklam ağını hem bütçe hem de görünüm ve dağılım bakımından özgürce yönetebileceğiniz bir şansınız olduğu anlamına geliyor.

Google Adsense ile Google Ad Exchange Arasındaki Farklar Nelerdir?

Şu ana kadar anlattıklarımızın Google Ad Exchange ile ilgili epey detaylı bir fikir oluşturduğuna eminiz. Fakat yine de, Google Adsense ve Google Ad Exchange’in birbirine karıştırılmaması oldukça önemli. Bu yüzden gelin birlikte bir fark listesi oluşturalım!

Adsense Adx farkı

Tercih Edilen Anlaşmalar

  • Google Adsense’e bağlı olarak web sitesine reklam alan bir yayıncı, belirli reklam anlaşmalarını diğerlerine tercih edemez.  Web site sahibinin, Google’ın algoritmasına göre yayına alınan reklamların içeriği üzerinde herhangi bir kontrolü yoktur.
  • Google Ad Exchange’de ise reklam gösterim alanlarınızı satma süreçleri sizin kontrolünüzdedir. Tercih Edilen Anlaşmalar seçeneği sayesinde bu alanlar için taban fiyatlar belirleyebilir ve özel açık arttırmalar tanımlayabilirsiniz. Neleri özelleştirebileceğinizle ilgili daha fazlasını öğrenin.

Filtreleme ve Engelleme Seçenekleri

Google Ad Exchange, hesabınız üzerinden yapabileceğiniz filtreleme ve engelleme seçenekleri bakımından son derece zengin bir platform. Adsense yalnızca Google sertifikalı satıcıların engellenmesi, URL engelleme, genel kategori engelleme, hassas kategori engelleme hizmetlerini sunuyor.

Ad Exchange kullanıcıları ise platformlarında sunacakları reklamlarla ilgili çok daha geniş çaplı özelleştirmeler yapabiliyorlar. Örneğin Ad Exchange’i kullanırken çerezler ve veri tabanlarını, kullanıcı tabanlı verileri, belirli reklam verenleri engelleme şansınız bulunuyor.

Teknoloji Tedarikçisi İzinleri

Ad Exchange kullanıcıları üçüncül ve dördüncül çok sayıda teknoloji tedarikçisi şirketlerle iletişim kurabilirler. Dahası, kullanıcılar diledikleri tedarikçi firmayı alım satım süreçlerinden tamamen engelleyebilirler. Bu da özelleştirilmiş bir satış süreci oluşturabilmek anlamına geliyor. Ad Sense kullanıcıları, benzer şekilde yüzlerce teknoloji tedarikçisine erişme fırsatına sahiptir. Fakat tedarikçi engelleme seçeneği bu kullanıcılara sağlanmıyor.

Ad Exchange’de SSP ve DSP’nin Önemi

Ad Exchange platformuna artık epey aşinayız! Şimdi, bu yeni nesil reklam borsasında tam olarak kimlerin arz ettiğini, kimlerin ise talep ettiğini detaylı olarak inceleyelim. Bu sayede bu karmaşık sistemde satışların nasıl gerçekleştiğini daha iyi anlama şansınız olacak. Tam orta yerde duran Ad Exchange, borsanın kalbini oluşturan reklam ağları ve iki çeşit satış türü!

Arz tarafı ve talep tarafı platformları, yalnızca gerçek zamanlı teklif vermeye dayanan hizmetler toplamaktadır. Birincisi, yayıncıların envanterlerini oluşturmalarına ve fiyatlarını belirlemelerine izin verirken, ikincisi reklam verenlerin gereksinimlerini karşılayan stokları keşfetmelerine izin vermektedir.

Örneğin, SSP ile yayıncılar, dijital reklam alanları için en yüksek teklifi sağlama umuduyla dijital envanterlerini ve sayfa konumu, URL, kitle, konular vb. gibi ilgili bilgileri sağlarlar.

Diğer taraftan, bir teklif almasıyla ilgili DSP, demografi, kullanıcı kimliği, coğrafi konum, sıklık sınırı, gün bölümlendirme ve diğer hedefleme seçenekleri gibi bilgileri inceler. Reklam verenlerin talepleri envanterle eşleşiyor ise, ad exchange platformuna teklif tutarını ve reklam metninin yerini belirten bir yanıt gönderir.

Örneğin, DSP, reklam verenlerin yayıncılar genelinde çok çeşitli gösterimlere erişmesini sağlar. Bir başka ifadeyle, tarama modellerine ve konumlarına göre belirli kullanıcıları hedeflerler.

Bir ad exchange, hem yayıncıların hem de reklam verenlerin sırasıyla SSP ve DSP kullanarak ekleyebilecekleri bir gösterim havuzu işlevi görür. Yayıncılar dijital envanterlerini bir ad exchange platformuna ekledikten sonra, DSP envanteri otomatik olarak en yüksek teklif tutarına göre potansiyel alıcılarla eşleştirir.

Bu otomatik işlemi kullanmanın birinci avantajı, reklam verenin kampanyalarına en fazla değer katan gösterimlerle eşleştirmenin mümkün olmamasıdır. Ayrıca ad exchange platformlarının özellikleri, her iki taraf için de en uygun işlemi sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Ad Exchange’in 3 Popüler Türü

Bir ad exchange, sürekli gelişen parametrelere sahip dinamik bir alandır. Mevcut tek bir ad exchange türü yoktur. Bu türleri daraltmak için mevcut en popüler üç ad exchange türünü tanımlamak ve açıklamak gerekmektedir.

1. Açık Ad Exchange

Adından da anlaşılabileceği gibi açık bir ad exchange, birçok farklı yayıncının listesinin deposu olan sanal bir pazardır. Buradaki önemli nokta, bu yayıncılarla ilgili ayrıntılı bilgilerin satın alım yapacak kişilerden gizlenmesidir. Özel bir pazarda durum böyle değildir. Bu tür ad exchange platformunun birincil faydası aldığı toplam hacimdir.

Açık ad exchange platformları yoluyla günde 70 milyara yakın gösterim akış olmaktadır. Yayıncılar daha büyük bir alıcı havuzuna ve daha geniş bir tanıtım havuzuna erişebilmektedir. Açık pazarlarla ilgili en önemli endişe ise güvenlik yönüdür. Dijital reklam sahtekarlığı arttıkça, daha fazla alıcı özel pazarları tercih etmeye başlamıştır.

2. Özel Ad Exchange

Kapalı bir platform olması nedeniyle, özel açık artırmalar yayıncıların teklifin şartlarını ve koşullarını kontrol etmesini sağlamaktadır. Hangi alıcıların teklif verebileceğine, teklif fiyatına ve hangi koşullarda karar verileceğine karar verirler.

Yayıncı burada, her bir özel reklam alışverişinin esasen, her alıcıyı kişisel olarak platforma davet eden tek bir yayıncı tarafından yürütüldüğünü dikkate alarak tam özerkliğe sahiptir. Yayıncı ayrıca reklam ağlarını engelleme gücüne ve üçüncü taraf üyelerin gösterim havuzuna erişmesini kısıtlama şansına sahiptir.

Özel ad exchange platformlarında bulunan envanterin kalitesi, açık pazarlardan çok daha yüksek olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, özel ad exchange platformlarında, açık düzensiz pazarlardaki dijital reklam sahtekarlığıyla ilgili endişeler göz önüne alındığında, alıcılar arasında giderek daha popüler hale gelmektedir.

3. Tercih Edilen Fırsatlar

Bu tür ad exchange platformları, yayıncılara, taraflar arasındaki fiyat görüşmelerinden sonra belirli reklam verenlere dijital reklam envanteri satma fırsatı sunar. İşlem sistemi üzerinde önemli bir kontrole sahip oldukları için yayıncıların istikrarlı bir geliş akışı kaynağıdır. Reklam verenler ayrıca istikrarlı tıklama başına maliyet fiyatlarından yararlanırlar ve kaliteli envantere erişebilirler.

4 Büyük Ad Exchange Örneği

Ad exchange platformları, işletmenizi büyütmek için görüntülü reklamları kullanmaya başlamanız için mükemmel bir yerdir. Bu platformlar, popüler sitelerde premium alanlar elde etmenize yardımcı olacaklardır. Böylece işletmeniz için daha fazla markaya maruz kalma ve trafik çekme şansınız olacaktır. Örnek olması açısından 4 büyük ad exchange platformuyla ilgili aşağıdan bilgi edinebilirsiniz.

1. Google Ad Exchange

Şu anda en popüler ad exchange platformlarından biridir. Yayıncılara AdSenste’teki tüm reklam verenlere, premium ve büyük marka reklam verenlerine erişim sağlamaktadır. Tercih edilen fırsatlar, filtreleme/engelleme, garantili anonimlik ve Google’ın güvenilirliği ile ilgili hükümler sayesinde çoğu insanın tercih ettiği bir ad exchange platformudur.

2. OpenX

Çoğu reklam verenler için bir başka popüler seçenektir. Çok sayıda satıcıyı ve alıcıyı sistemine çeken bir getiri analisti sunmaktadır. Platform, tüm reklam platformları üzerinde paydaşlara tam bir özellik vaat etmektedir. Ayrıca, müşteri desteği birinci sınıftır ve kullanıcılarına hızlı yanıt vermektedir.

3. AppNexus

690.000’den fazla sitesine erişimi olan AppNexus, online reklam vermek isteyenler için çok çeşitli seçenekler sunmaktadır. Ayrıca, önde gelen ad exchange platformlarına ve reklam envanteri toplayıcılarına erişim sunan tescilli bir ağ geçidi vardır.

4. SmartyAds

250’den fazla DSP ve küresel bir kullanıcı tabanına sahip olan SmartyAds, açık bir pazarda faaliyet gösteren başarılı bir alıcı ve satıcı topluluğuna sahiptir. Pazar yeri, birinci sınıf yayıncıları, mobil uygulamaları ve doğrudan reklam verenleri birbirine bağlayarak kaliteli hizmet sunmaktadır.

Sonuç

Dijital reklamcılığa özel bir geçişin lider markalar ve şirketler tarafından halihazırda sürdüğü göz önüne alındığında, ad exchange platformlarının geleceği parlak gibi görünmektedir. Programlı reklamcılıktaki hızlı artışla birlikte reklam alışverişleri alıcılar ve satıcılar için sana pazara dönüşmüş durumdadır. Burada dikkat edilmesi gereken durum, açık pazarlardan ziyade özel pazar yerlerinin popülerliklerini yükseltmesidir.

Daha fazla görüntülü reklam yayınlamak istiyorsanız ad exchange başlangıç yapabileceğiniz harika bir yerdir. İyi kurulmuş sitelerle bağlantı kurabilir ve markanızın daha fazla gösterim elde etmesine yardımcı olabilirsiniz. Ad exchange platformları, henüz işletmenizi bilmeyen kullanıcılara ulaşmanıza yardımcı olur. Size işletmeniz için en uygun tutarı teklif etme seçeneği sunar.

Kaynak: cancankiran.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim