Blog Yazarlığı Öldü Mü?

 

Blog yazarlığı öldü mü? Artık blog yazmanın anlamı kalmadı mı? Blog yazarları okuyucu ile buluşabiliyor mu? Blog yazarlığının yerini Youtube mu aldı?

 

 

Blog Yazarlığı Öldü Mü?

 

Blog yazmak artık mantıklı gelmiyor mu? Emek vererek ve saatlerce uğraşarak oluşturduğunuz içerikleriniz ziyaretçilere ulaşamıyor mu? Blog yazarlığı gerçekten öldü mü?

 

Öncelikle, blog yazarlığının neden var olduğundan bahsetmekte fayda bulunmakta. Blog yazarları sırf yazı yazmak için blog yazarı olmamaktadırlar. Yazdıklarının da hedef kitlesine ulaşarak okunmasını arzu etmektedirler. Aksi durum söz konusu olsaydı notlarını not defterine alırlar ve sizlerle paylaşmazlardı. 

 

Blog yazarlarını en çok memnun eden şey yazılarının ziyaretçilere ulaşıp bir etkileşim oluşturması ve bunun sonucunda olumlu/olumsuz geri bildirimler almaktır. Bu geri bildirimleri de en iyi yorumlar oluşturmaktadır. 

 

Blog yazarı olmaya karar verdiyseniz ilk bilmeniz gereken şey blog yazarlığının ölüp ölmediğidir!

 

Elbette ki blog yazarlığı ölmemiştir, eskisi kadar rağbet görmüyor diyebilirsiniz ancak bence bu konuda da yanılıyorsunuz!

 

Youtube yada Instagram üzerinden oluşturacağınız hesap ile hedef kitlenize 1-2 ay içerisinde ulaşabilirsiniz. Hatta, oluşturduğunuz kanallar aracılığıyla para kazanmaya da başlayabilirsiniz. 

 

Genellikle, youtube gibi platformlardan bilgi edinmek kimisine göre kolay geliyor olsa da bu kişileri araştırdığımızda zaten okumayan kesim olduklarını söyleyebiliriz. Yani, youtube olmasa bile bu kişiler zaten blog yazılarını okumayacaklardı! Çünkü, blog yazıları derinlemesine görüş bildirir ve oldukça uzun yazılardır! 


Geçtiğimiz yıllarda Enes Batur diye bir ismi duymuş olabilirsiniz, duymamış da olabilirsiniz. Duymadıysanız şanslısınız. :)


2017 yılı Altın Kelebek ödüllerinde En İyi YouTuber ödülünün sahibi! Amacım kendisini aşağılamak değildir, yaptığı işi taktir ediyor ve Enes Bey'i tebrik ediyorum. 


Hedef kitlesini incelediğimizde ise 18 yaş altı çocuklardan oluştuğunu görebiliriz ve oluşturulan içeriğin takipçilerine birşey kazandırmadığı sadece eğlendirdiği söylenebilir. Enes Batur gibi kişilere ihtiyaç var mıdır? Elbette vardır... Ancak, blog yazarlarına da ihtiyaç vardır.

 

Blog yazarı olmak hedef kitleye ulaşmanızı biraz zorlaştırabilir çünkü sosyal medya kadar basit değildir!

 

Blog yazarları okuyucularına genellikle birkaç yılda ulaşmaktadırlar.  

 

Bunda en büyük etken ise yazılan yazıların hedef kitleye ulaşması için rakiplerini geride bırakması gerektiği ve bunu yaparken de birçok rakibini Google'ın gözünde de geçmesi gerektiğidir. Google gibi bir arama motorunun size güvenmesi elbette zaman alacaktır.

 

Blog yazarı olarak önceliğim asla para kazanmak olmamıştır. Zaten amacım para kazanmak olsaydı Instagram yada youtube gibi platformları tercih eder ve para kazanmaya başlayabilirdim. Bunların püf noktalarını blog sitemde zaten bahsettim.  


YouTube veya Instagram üzerinden para kazanmak elbette daha kolay! Peki, faydalı mı? 


Bana göre faydalı olmadığı için biraz daha zor yöntem olan blog yazarlığını tercih ettim. Özellikle de önceliğiniz para kazanmak değil de insanlara faydalı olmaksa tercihiniz blog yazarlığı olmalıdır.



Neden Blog Yazarı Olunmalıdır?


Bu soruya yanıt vermek çok zor olmasa gerek. Blog yazarlığı ölmedi demek için blog yazıyor olabilirim belki de. :)


Yazı yazmayı seviyorsanız ve yazdıklarınızın okuyucular tarafından beğenileceğini düşünüyorsanız blog yazarı olmanızın zamanı gelmiştir. 


Blog yazarı olmak yada site açmak o kadar da zor birşey değildir. Adım adım blog nasıl açılır sorusuna iyi bir yanıt verdiğime eminim.


Blog yazarı olmak için sadece yazmayı sevmek yetmez, yazdıklarınızın da sevilmesi gerekir. İyi bir blog yazarı, oluşturduğu içerikte faydalı bilgiler paylaşır ve kendine birşeyler saklamaz. Ziyaretçinin tam aradığı yanıtı verir. 


YouTube yada Instagram fenomenleri gibi hedef kitlesini asla potansiyel müşteri olarak görmez. 

 

Blog yazarlığı hala ölmediyse bu blog yazarlarının hedef kitlesi ile arkadaş olmasından geçer. Örnek vermek gerekirse, hiçbir Instagram fenomeni ziyaretçileri ile birebir etkileşime girmeyi kabullenmez. Ancak, özel mesaj kabul eder ona da cevap verir-vermez belli değildir.


Blog yazarı ise bunun tam tersini yapar. Hedef kitlesi ile birebir etkileşimde bulunur! Örneğin, internettenekis.com iletişim sayfasına gözatarsanız eğer sol alt köşede whatsapp üzerinden tarafıma mesaj yazabilmeniz için ilgili alan bulunmaktadır. Hatta, kişisel gsm numarama bile oradan ulaşabiliyorsunuz!



Blog Yazarlığı Öldü Mü?


Yazımızın asıl konusu blogger yazarlığı öldü mü? Artık blog yazarlığı ile hedef kitleye ulaşmak mümkün değil mi?


Sorunun cevabı kesinlikle HAYIR!


Blogların hedef kitlesi hala yerinde durmaktadır. Hatta, her geçen gün artmaktadır. Birçok blogun abone sayıları her geçen gün artmaktadır. Sadece, internet kullanıcı sayısının artması ve insanların okumaktan uzaklaşmış olmaları oran olarak blog okurluğunun düştüğünü gösterebilir.


Eminim ki bir konuda derinlemesine incelemeye ihtiyaç duyduğunuzda yine Google üzerinden araştırma yapacak ve herhangi bir blog sitesini ziyaret edeceksiniz. 



Bloglar Eskisi Kadar Popüler Değil Mi?

 

Hergün yeni bir blog kuruluyor olması blogların popülerliğini kaybettiğini mi yoksa popülerliğini hala koruduğunu mu göstermektedir?

 

Kesinlikle eminim ki bloglar eskisi kadar popüler ve blog yazarları hedefleri olan ziyaretçilere her zaman erişmektedirler.



Blog Yazarı Ne Kadar Para Kazanabilir?


Blog yazarları için paranın ön planda olmadığını söylesem de para kazanmayı herkes isteyecektir. 


Blogcu.com'un CEO'su Tümay Asena, sıradan bir blog yazarının, içeriği kaliteliyse ayda 200 dolar civarında kazanç elde ettiğini belirtmektedir. Alanında uzman olan blogların ise 500-1000 dolar arasında aylık kazanç sağladıklarını belirtmektedir. 


Google üzerinden de kanıtlı olarak kazanç istatistiklerine ulaşmak mümkündür. Günü geldiğinde blogumuz üzerinden de elde edilen kazanç grafiğini mutlaka paylaşacağım. 



Bloglarla ve Bloggerlarla İlgili Bazı İlginç Bilgiler


  • Blog yazarları yazılarında ortalama 1050 kelime kullanmaktadırlar.
  • Google tarafından popüler kabul edilen bloglarda ortalam kelime 1200 kelimedir. Daha uzun yazılar daha değerlidir!
  • Blog siteleri arasında ortalama 700 kelimeden fazla içeriğe sahip olan blog oranı %18'dir. Ne kadar da az değil mi!
  • Kaliteli bir blog yazısı ortalama 3 saat sürmektedir.
  • Blog yazılarının ortalama okunma süresi 37 saniyedir. Şaşırdınız değil mi? Okumayı sevmeyen bir toplumuz...
  • Ayda 15'den fazla içerik yayınlayan bloglar, ayda 4'den az içerik oluşturanlara göre %350 daha fazla trafik elde ederler.
  • Şirketine ait blogu da olan şirketler, diğerlerine göre %60 daha fazla potansiyel müşteriye sahip olmaktadırlar.
  • Okuyucuların %43'ü bloglarda sadece göz gezdirmektedir.
  • 'Nasıl' başlıklı yazılar, diğer yazılara oranla %17 daha fazla okunmaktadırlar. 
  • Her 10 blog yazısından sadece 1'i başarıya ulaşır! Elbette, başarıdan kastımız Google sıralamasında üst sırada yer almasıdır.
  •  Kaliteli içerikler diğer içeriklere oranla %600 daha fazla ziyaretçi potansiyeline sahiptirler. Bu sebeple, 600 tane kalitesiz içerik yerine bir tane kaliteli içerik sahibi olmak daha önemlidir!
  • Blog içeriklerinde popüler olan bloglar, içeriklerinin %29'unu güncelleyerek tekrar yayına alırlar.
  • Bloggerların %52'si resmi editör kullanmazlar. Yazılarda editörlük önemlidir, hiç olamzsa kendiniz editörlüğünü yapmalısınız.
  • Başlık optimizasyonu %10 oranında ziyaretçi artış potansiyeline sahiptir.
  • Blog yazarlarının %25'i, bloglarından aradıklarını bulduklarını ifade ederler. 


Blog yazarlığı öldü mü sorusuna yanıt bulduğumuzu tahmin etmekteyim. Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi'nde en üstte yer alan Kendini Gerçekleştirme adımını blog yazarlığı yaparak başarabilirsiniz. 


Kendinizi ifade edebileceğiniz, hatalar yapabileceğiniz, olumlu tepkiler alabileceğiniz bir blog kurmanız dileğiyle!..


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim