Blogger Mı WordPress Mi?

 

Blogger mı wordpress mi? Blog yazarlığında tercih edilmesi gereken sistem blogger mı olmalı yoksa wordpress mi? Yeni başlayanlar için blogger yada wordpress tercih klavuzu.

 

 

Blogger Mı WordPress Mi?

 

Blog yazarları adaylarının en çok merak ettiği soruların başında blogger mı yoksa wordpress mi kullanmalarının daha faydalı olacağıdır. Blogger yada wordpress seçimi yaparken ne istediğinizi, ihtiyaçlarınızın ne olduğunu belirlemeli ve seçiminizi o doğrultuda yapmalısınız. 

 

ÖNEMLİ: Wordpress olarak bahsedilen wordpress.org'dur. Wordpress.com hali hazırda Blogger'a benzeyen sistemdir, konumuzda şu an için ona yer yoktur.

 

Blogger mı wordpress mi sorusunu soruyorsanız mutlaka blog açmaya karar verdiğinizi varsayıyorum. Aksi durumda, blogger kullanmanız size fayda getirmeyecektir. 

 

Blogger, blog yazmak için mükemmel tasarlanmış sistemdir fakat wordpress sadece blog yazmak için değil, e-ticaret sitesi, kurumsal web sitesi ve hatta foruma bile dönüşebilmektedir. 

 

Amacınız blog yazarlığı ise ve blogger mı yoksa wordpress mi diye soruyorsanız, her iki sistemin de kendine göre avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Biraz bunlardan bahsedelim ve karşılaştırma yapalım.

 

 

Blogger Mı Yoksa WordPress Mi?

 

İlk olarak Blogger'ın öne çıktığı konulara değinelim.

 

Blogger mı wordpress mi? Blogger, blog yazmak için tasarlanmıştır. Arayüzü kullanıcı dostudur ve 2-3 dakikalık bir kurulum aşamasından sonra blog yazmaya başlanabilir. Blog yönetimi hususunda herhangi bir kod bilgisine ihtiyacınız olmamakta ve site yönetimi ile ilgili sorunlar ile uğraşmanız gerekmemektedir. Wordpress'te ise, hosting yönetimi, kurulum, kodlama gibi belirli düzeyde bilgi birikimi gerekmektedir. Ayrıca, Wordpress kullanıcı arayüzü Blogger'a kıyasla daha zordur, ancak, birkaç günde araştırma yaparak öğrenilebilirdir.

 

Blogger, ücretsiz blog servisidir. izguden.blogspot.com gibi bir alan adını kullanmak istememeniz halinde yalnızca alan adı maliyeti oluşturmaktadır. Ortalama 60 TL gibi bir yıllık maliyet anlamına gelecektir. WordPress ise, sistem olarak açık kaynak kodlu ve ücretsiz olmasına karşın alan adı, hosting ve ssl sertifikası gibi yıllık ek maliyetlere sebep olacaktır. Bu da ortalama 250 TL gibi bir maliyeti beraberinde getirecektir. 

 

Blogger mı wordpress mi? Blogger, ücretsiz blog servisidir ve hosting hizmeti (barındırma) Google tarafından sağlanmaktadır, bu sebeple de barındırma sorunlarıyla karşılaşmazsınız. WordPress'te ise hosting yönetimini de sizin gerçekleştirmeniz gerekecek, CPU sorunları yaşayabilecek, hosting hizmetinizin kesintiye uğraması sebebiyle sitenize ulaşamadığınız zamanlar olabilecektir. 

 

ÖNEMLİ: Haftasonu yada gecenin geç saatlerinde CPU aşımı yada farklı bir sebeple sunucunun kapanması ve sunucunun tekrar aktif olması için çaba harcamak zorunluluğunun olması, WordPress mi Blogger mı sorusuna yanıt ararken üzerinde durmamız gereken bir diğer husus olacaktır.

 

Blogger, Google altyapısını kullanmaktadır ve sıralamalarda öncelik hakkına sahip olabilecektir, kullandığınız sürece herhangi bir seo uygulaması yapmanız gerekmeyecektir. Ancak, WordPress ise Google Seo eklentileri sayesinde kolaylıkla güncel seo uyumluluğuna 1 dakika içerisinde kavuşacaktır. Google Seo optimizasyonunda Blogger mı yoksa WordPress mi sorusuna maalesef yanıt veremeyeceğim çünkü birbiriyle eşit diyebilirim.

 

Google Adsense ile reklam yayınlamak istediğinizde Blogger'da sadece birkaç tıklama ile bu mümkünken WordPress'te uygun kodları uygun alanlara sizin yerleştirmeniz gerekecektir. Bu da ekstra kodlama bilgisi anlamına gelecektir.

 

Şimdi sıra WordPress'in lider olduğu konulara değinelim.

 

Blogger mı Wordpress mi? WordPress, açık kaynak kodlu olması ve internet kullanıcılarının %60'ının Wordpress altyapısını kullanıyor olması sebebiyle sayısız kaynağa sahiptir. Blogger'a kıyasla çok daha fazla eklentiye sahip ve tema desteğinin sayısını bulmak neredeyse mümkün değildir. 

 

WordPress altyapısını kullanmak isteyenler özgürlük isteyen blog yazarları olacaktır. Çünkü, Blogger'da tema seçeneği her ne kadar binlerce diye ifade etsek de WordPress ile kıyaslanamayacak kadar çok tema seçeneğine sahiptir. 

 

Blogger mı Wordpress mi? WordPress altyapısını kullandığınızda tüm kodlara erişiminiz vardır ve blog sitenizi istediğiniz şekle getirmeniz mümkündür. Örneğin, Blogger'da yapamayacağınız birkaç özellik sıralayalım. WordPress'te e-ticaret eklentisi yükleyerek e-kitap satışı yapılabilirken Blogger'da yapamazsınız. WordPress'te takipçilerinizin tartışması için forum eklentisi yükleyebilirken Blogger'da böyle bir özellik bulunmamaktadır. 

 

Wordpress mi blogger mı sorusuna her iki sisteme ait farklılıklara göz attığımıza göre genel kanılara da bir göz atmakta fayda bulunmaktadır.


Wordpress kullanıcıları genellikle seo konusunda Wordpress'in Blogger'a oranla daha iyi, daha önde olduğunu savunmaktadırlar. Aslında bu kanıya varılmasında bazı hatalar bulunmaktadır. Savundukları konu, internet üzerinde herhangi bir konuda araştırma yapmaktadırlar ve kaç kişinin WordPress kullanıcısı kaç kişinin Blogger kullanıcısı olduğuna göre oranlama yapmaktadırlar.Hem oran hatası yaparken hem de geçmişlerine gözatmamaktadırlar. Bazıları öncelik olarak Blogger ile yola çıkarken ilerleyen süreçte ihtiyaçlara göre Wordpress'e geçiş yapmışlardır.


Wordpress mi blogger mı? WordPress'i tercih edenlerin tercih sebebi özgürlük olacaktır. Bu sebeple de Wordpress altyapısı kullanan blog yazarı sayısı fazladır ve sayılarının çok olması da Google sıralamasında ilk sayfalarda WordPress kullanıcılarını görmemize sebep olmaktadır. 


Bir diğer husus ise, Blogger ile blog yazarlığına başlayan ve ilerleyen süreçte popüleritesi arttığında ve farklı kazanç yöntemleri, ziyaretçilere farklı deneyimler sunmak istemeleri neticesinde WordPress'e geçiş yapan blog yazarlarının sayısı da oldukça fazladır. 


Blogger mı yoksa Wordpress mi seçimini yaparken unutulmaması gereken bir diğer husus ise, blog yazarlarının, teknik konulardan ziyade, bilgi birikimlerine ve yazılarını oluşturmaya daha fazla zaman ayırmaları gerekmektedir. WordPress altyapısında teknik konulara kimi zamanlarda daha fazla zaman ayırmanız gerekebilecektir. Blogger'da ise, sadece yazılarınıza odaklanırsınız.



Sonuç


Blogger mı WordPress mi sorusuna yanıt vermemiz mümkün olmayacaktır. Bu, ihtiyaçlarınız ve isteğiniz doğrultusunda seçiminizi yapmanız gereken konudur. 


Unutmamanız gereken nokta ise, Blogger'ı da tercih etseniz Wordpress'i de tercih etseniz, ihtiyaçlarınızın farklılaşması sebebiyle diğerine geçiş yapmanızın mümkün olduğudur!


Internettenekis.com blogu Blogger altyapısını kullanmaktadır. Daha önce onlarca WordPress altyapılı web sitesi oluşturduğumu söyleyebilirim. Blog yazarı olmaya karar verdiğimde ise hiç tereddüt etmeden Blogger'dan yana oldum. Belki, Google tarafından desteklenmesi belki kullanıcı dostu arayüzü belki de teknik detaylarla artık uğraşmak istememem sebebiyledir, bilemiyorum. Fakat, Blogger'dan memnun olduğumu söyleyebilirim.


Önemli olan, wordpress mi blogger mı sorusundan ziyade blog yazarı olmaya karar verip vermediğiniz olacaktır. 


İyi bir blog yazarı olmanız dileğiyle...


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim