Eta Aquarids Meteor Yağmuru Nedir? Nasıl Oluşur?

Eta Aquarids Meteor Yağmuru Nedir? Nasıl Oluşur?

Eta Aquarid Meteor Yağmuru şöleni 18 Nisan - 28 Mayıs tarihleri arasında görülebilir. Halk dilinde Yıldız Kayması olarak adlandırılan gök olayı bu sene dolunayın gölgesinde kalabilir.

Eta Aquarid meteor yağmuru izlemek isteyenler Şafaktan önce izleyebilir. Meteor yağmuru 5-6 Mayısta zirve yapacak ve 7 Mayısta ise Süper Ay ile çakışacak.

Eta Aquarid meteor yağmuru Güney yarım kürede olanlar için daha güzel olabilse de kuzey yarım kürede de izlenebilir. Bu sene uzmanlar tarafından aktarılan bilgiye göre saate 60 meteor görülebilir.

Eta Aquarids Meteor Yağmuru Nedir? Nasıl Oluşur?

Eta Aquarids meteor yağmuru, Halley kuyruklu yıldızı'nında kopan parçaların dünya ile kesişmesi sonucu oluşuyor. 76 Yılda bir görülen Halley kuyruklu Yıldızı 2061'de tekrar görülebilir.

Dünya her yıl kuyruklu yıldızın yörüngesi ile kesişmesi sonucu yüksek hız ile atmosfere çarpan parçacıkların alev almasıyla oluşuyor. Resimde görülen mavi halka Dünya ve beyaz halka ise Halley kuyruklu yıldızı ufak ışık parçaları Halley kuyruklu yıldızından kopan enkaz parçalarıdır.

Oluşacak Eta Aquarids meteor yağmuru izlemeniz için herhangi bir ekipmana ihtiyacınız yok. Gece Saat 3:00'ten sonra şafak vaktine kadar görme şansınız var. Bir çok insan bu sene izleyebilir bu sene Ramazan ayı içerisinde gerçekleşecek olayı Sahur vakti izleyebilirsiniz.

Gök olayını ülkemizde izlemek için doğu yönüne bakmanız ve gün doğana kadar Doğu ufkundan Güneydoğu'ya kadar bir alanda Meteor yağmurunu görebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim