Kaligrafi Nedir? Örnekleriyle Güzel Yazma Sanatı


 Kaligrafi sanatı sanatçıya yaratıcılığını gösterebilmesi için geniş bir alan tanır. Bu dalda yapılan çalışmalar en çok özel kuruluşlar tarafından kartvizitlerde kullanılmak üzere istenir.

Kaligrafi Ne Anlama Gelir?

Kaligrafi, harflerin aralarında ki boşlukları, doğru yazım biçimlerini ve oranlarını belirli kurallar çerçevesinde yeniden düzenleyerek güzel, estetik ve zarif yazı yazma sanatı olarak adlandırılır.

İslami kültür ve çevresinde bu sanat dalına hat ve ya hüsn-i hat adı verilir. Kaligrafide belli başlı kurallar vardır. Harfler arasındaki boşluğu doğru şekilde ve doğru orantıda bırakmak, yazılan yazıya simetrik bir görünüm kazandırmak, yazıya zarif bir görüntü vermek, harflerin biçimleriyle okunmayacak kadar oynamamak gibi kurallar kaligrafinin altın kurallarıdır.

Kaligrafi ayrı sanat dalıdır.

Özel davetiyelerde de bu sanat dalı yoğunlukla kullanılır ve davetiyelere estetik bir görünüm kazandırır. Göze hitap eden bir görünüm kazandırılan alanlar sadece kartvizit ve davetiyelerle sınırlı değildir. Kartpostallar, hediyelik eşyalar, mektuplar, kart baskıları, afiş tasarımları gibi farklı alanlarda da kaligrafi sanatı kullanılır.

Kaligrafinin birçok çeşidi vardır. Bu çeşitler arasında Arap Kaligrafisi ve Latin Kaligrafisi en çok tercih edilen yazı stillerindendir. Ancak günümüzde kullanılan kaligrafi çeşitleri arasında en yaygın olanı Batı Kaligrafisidir. Batı kaligrafisinin aksine yurdumuzda Arap kaligrafisi tercih edilen güzel yazı stilleri arasında en başta yer almaktadır. Arap kaligrafisinin aksine Batı kaligrafisi Latin harflerinden oluşmaktadır.

Kaligrafi'de yazı stilleri de belirleyicidir.

Alfabeye görsel anlamda çekicilik, estetik, güzel ve zarif bir görünüm kazandıran kaligrafi günümüzün her alanında rahatlıkla kullanılmakta ve alanında ünlenmiş sanatçılar tarafından tercih edilmektedir. Kültürel ve çevresel zenginliğin adeta simgesi haline gelmiş bu sanat deneyimli ve alanında uzman sanatçılar tarafından olması gereken en iyi şekilde yapılmakta ve bizlerin beğenisine sunulmaktadır.

Her ne kadar kullanım alanında bir sınırlaması olmasa da günümüzde ticari tabelalar ve levhalar üzerinde en çok tercih edilen yazı stilleri arasında dikkat çekenlerdendir. Ticari tabelalardan porselenlere, davetiye ve kartvizitlerden afiş tasarımlarına kadar her alanda kaligrafi sanatı tercih edilen bir sanat dalıdır.

İPUCU

Kaligrafi sanatı kullanıldığı ürünlerde dikkati üzerine çekmek ve estetiği ön plana çıkarmak için başvurulan bir sanat dalıdır. Bu sanatta tüm harfleri bir uyum içerisinde şekillendirmek en önemli kuraldır. Yapılan çizimlerde harflerin bir biri arasındaki uyum üzerinde kullanıldığı kartvizit, afiş tasarımı, diploma ve benzeri ürünlere estetik bir görünüm kazandırmaktadır.

Kaligrafi sanatının ihtiyacı olan bilgi ve birikimi, tecrübeyi ve profesyonelliği sanatçılar vasıtasıyla gidermek ürünlerin son kullanıcıya ulaşmasında etkili bir yol olacaktır. Halk arasında güzel el yazısı olarak da bilinen kaligrafi, logo ve yazılara değişik bir estetiklik kattığı için güzellik ve zariflik konusunda akla gelen ilk sanat dallarındandır. Dünyada çok tercih edilen bu yazı stili artık dekoratif ortamlarda da kullanılmaya başlamıştır. Kartvizit ve davetiyelerin yanı sıra tabela tasarımları üzerinde de kaligrafi sanat dalı tercih edilmeye başlanmıştır.

Kaligrafi tasarımları, iyi bir grafikerin elinde hariakalar yaratabilir.

Değişik yazı stillerinin estetiklikle beden bulduğu özel işaretler şekiller ve biçimler kullanılarak yazıya çekicilik katmayı ve görsel yönden kendine baktıran işleri ortaya çıkartmayı amaçlayan kaligrafi sanat dalında modern hat sanatı ile yazılmış tasarımların soyut bir şekilde ifade edildiği ve bu soyutluğun bazen okunabilirliğin önüne geçtiği de görülmüştür.

Bu yönüyle kaligrafi çok geniş bir alanda çalışılabilen ve estetik amaçları ön plana çıkaran bir sanat dalıdır. Farklı kültürlerde farklı dillerde ve farklı yazı stillerinde yüz yıllar boyunca işlenmiş olan kaligrafinin en yaygın olduğu dönemler ise matbaanın icadının öncesidir. Kaligrafi günümüzde tipografi sanatıyla da ilişkilendirilebilir.

Kaligrafi ve Tipografi Beraberdir!

Dekoratif alanda kullanılarak genel olarak yazma eserlerde kullanılmasının yanı sıra tipografi alanıyla da beraber çalışarak herhangi bir sanat eserinin ortaya çıkarılması anlamında kendini gösterecektir. Grafik tasarımcılarının, web tasarımcılarının ve reklamcıların da ilgi duyduğu bir alan olarak dikkat çekecektir. Bu aşamada da herhangi bir kapsamda ortaya çıkarılan ürünler; kaligrafi ile tipografinin birleşmesi ile kendini gösterecek; yazı tipi, punto ve kelimeler arası boşluklar baz alınarak kendini değişik biçimlerde de yer alacaktır.

Farklı farklı yazınsal metinlerden oluşturulacak olan bu tür örnekler tipografi ve hat sanatı kapsamında değerlendirilmekle beraber; insanların estetiksel yönünü ortaya çıkaran çalışmaları kapsayacaktır. Bu sayede de insanların ilgisini çekecek tasarımların dikkat çekici bir biçimde yer almasından dolayı; kaligrafi ve tipografi alanına dayalı tanıtım çalışmaları da gerçekleşecektir.

Kaligrafi Örnekleri

Kaligrafi örnekleri

İslami kaligrafi

Kaligrafi alfabe hafrleri

 Kaynak: adtorium.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim