Kısa URL Çözme (Kısaltılmış Linkleri Görme)

Kısa URL Çözme (Kısaltılmış Linkleri Görme)

Kısa URL çözme işlemi internet güvenliğimiz için gerekli olan bir işlemdir. Her ne kadar basit bir işlem olsa da kullanıcıların çoğu kısaltılmış linklerin nereye yönlendirdiği tespit etmeye üşeniyor veya bunun mümkün olduğunu bilmiyor. Yazımızda linklere tıklamadan yönlendirildiğimiz siteyi öğrenmeyi ve bazı siber güvenlik önlemlerini anlattık.



İlginizi Çekebilir: Android Uyanık Kalma Sorunu



Kısa Linkler Tehlikeli Mi?

Kısa linklerin amacı web sitelerindeki görüntü kirliliğini önlemektir. Özel olarak atanan kısa linklerde kullanıcı tıklama öncesi bilgi edinebilir. Özel olarak atanan linkler ".....com/ozel-site-baglantisi" şeklinde olmaktadır. Bu tarz URL'ler kullanıcıya ön bilgi veriyor ancak yine de aldatılma riski söz konusudur.

Kısa linklerin rastgele karakterlerden oluşturulması ise kullanıcının hiçbir önbilgi alamamasına neden oluyor. Linklere tıklandığında ne tür bir siteye gidileceği bilinmediği için son derece tehlikelidir. Oltalama saldırıları kısa linkler üzerinden daha rahat gerçekleştiriliyor. Eğer kullanıcı bilinçli bir şekilde internetten yararlanmıyorsa, kısa linklere sebebiyle cihazına virüs bulaşmasına sebep olabiliyor.

Her kısa link elbette tehlikeli değil. Kısa linklerin yapısından kaynaklı bir tehlikeden de söz etmiyoruz. Burada kısa linkleri tehlikeli hale getiren ve kısa URL çözme ihtiyacına sebep olanlar yine kötü niyetli insanlardır.



Kısa URL Çözme İşlemi Nasıl Yapılır?

Yerel veya yabancı olarak birçok kısa link çözücü site bulabilirsiniz. Bu yazımızda bunlardan birisini sizinle paylaşacağız. Tek yapmanız gereken verdiğimiz urlxray[.]com sitesine gitmek, kısa linki kutucuğa yapıştırmak ve "X-ray" butonuna tıklamak. Kısa bir süre bekledikten sonra yönlendirildiğiniz sitenin adresi karşınıza çıkacaktır. 



Siber Güvenlik İçin Alınabilecek Diğer Önlemler

Kısa linkleri tıklamadan önce tespit etmenin yanı sıra siber güvenlik için alınabilecek önlemler bir hayli fazla. Bu önlemler platform ve uygulamadan uygulamaya da değişiklik gösterebilir. Burada sizinle paylaştıklarımız temel önlemlerdir. Kullandığınız platform ve uygulama için ek güvenlik önlemlerini araştırmanızda fayda var.

  • İnternet ortamında virüs bulaştırmak veya diğer zararlı unsurlar ile insanlara zarar vermenin en sık kullanılan yolu linklerdir. Her bağlantıya tıklamayın. Bağlantılar uzun yani tam bağlantı olsa dahi emin değilseniz tıklamayın. 
  • Kullandığınız uygulama ve işletim sistemlerini daima güncel tutmaya çalışın. Gerekli olan güncellemeleri periyodik olarak indirin.
  • Gerçek zamanlı olarak antivirüs programı çalıştıramıyor olsanız dahi, belirli aralıklarla tam virüs taraması yapın.
  • Hiçbir doğru yanı olmayan korsan/çalıntı yazılımları kullanmayın.
  • İndirdiğiniz her dosyaya virüs taraması yapın. Mümkünse aynı anda birden fazla virüs programı ile tarama yapan sistemlerle tarama gerçekleştirin.
  • Basit şifreler kullanmayın. Güçlü bir şifre oluşturun ve minimum 2-3 ayda bir değiştirmeye çalışın.






Kısa URL çözme işlemini aktardık. Bu konuda bir sorun yaşıyorsanız, yorum kısmına yazın. Ek olarak siber güvenlik alanında da sorularınızı yazabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim