Lyrid Meteor Yağmuru Ne Zaman Gerçekleşecek?

Lyrid Meteor Yağmuru Ne Zaman Gerçekleşecek?

 Lyrid Meteor Yağmuru ne zaman gerçekleşecek? Merak edenler ve izlemek isteyenler bu sene nisan ayında gerçekleşecek “Meteor Yağmuru” ay ışıklarının zayıf olması gök olayını daha iyi izleyebileceksiniz.

Lyrid (Lir) Meteor Yağmuru yeni ay dönemine denk gelecek Meteor Yağmuru daha rahat izleyebileceksiniz. Saatte 20 Lir (Lyrid) Meteor Yağmuru görülebilir ve dakikada 3 kayan meteor anlamına geliyor.

Çin kayıtlarına göre 2 bin 700 yıl öncesine kadar dayanan dünyada bilinen en eski meteor yağmuru önümüzdeki günlerde başlayacak.

Her yıl gerçekleşen gök olayı 16-25 Nisan arasında en iyi izlenebileceği zaman zirveyi yaptığı 21-22 nisan 2020 tarihleri arasıdır. Lir Meteor Yağmuru 1982 ve 1922 tarihlerinde saate 90 meteor, 1803 yılında saatte 700 meteor ve M.Ö 687 tarihinde Çin kayıtlarında "Gece yarısı yıldızlar bir yağmur gibi yeryüzüne yağdı." ifadesi bulunuyor.

Kayan yıldızları seyretmen isteyenler için en iyi zaman aralığı gece geç saatler ve sabaha karşı izleyebilir.

Lyrid (Lir) Meteor Yağmuru Nasıl Oluşuyor? 

Kuyruklu yıldızın yörüngesinden kopan küçük parçacıklar saniyede 50 km hızla dünya atmosferine girerek yanmaya ve ışık saçmaya başlıyor. Saatte 180.000 km hızla ulaşabilen parçacıklar bu yıl 21-22 nisanda Ay'ında yeni ay evresinden olması sebebiyle daha iyi görme şansınız olacak.

Lyrid (Lir) Meteor Yağmuru, Thatcher kuyruklu yıldızından kopan parçaların dünyanın yörüngesi ile kesişmesi ve dünya atmosferine hızla girmesi ile parçacıkların yanması sebebiyle oluşuyor.

Türkiye'den gözlemlemek isteyenler saat 22:30’dan sonra kuzeydoğu yönünden doğacak olan Lyra takımyıldızının çevresine bakmanız yeterli olacaktır. En iyi zaman geç saatler ve sabaha karşı en iyi zaman.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim