Niche Nedir, Niche Kelime Tespiti Nasıl Yapılır?

Niche Nedir, Niche Kelime Tespiti Nasıl Yapılır?

Niche site, niş site anlamında kullanılan bir tabirdir. Rekabet oranı düşük ancak Tık Başına Maliyet (TBM) oranı yüksek olan kelimelerden oluşturulan site kategorisi anlamına gelir. Kapsamı daha dar olan bu sitelerde rekabet düşük olduğu için keyword kelimelerde yükselmek daha kolaydır.

Niche sitenin bir takım özellikleri bulunur. Bunları toparlayarak maddeler halinde yazmamız gerekirse eğer şunları söyleyebiliriz:

  • TBM oranı yüksek olan bir kategoridir
  • Rekabet azdır
  • SERP sonuçlarında anahtar kelimede daha kolay yükselme sağlar
  • Kısa bir süre ilgi gösterildiğinde site ilk sayfa ve ilk sıralarda çıkabilir
  • Reklam kazancı da rakiplere göre daha yüksektir

Niche için bir örnek vermek gerekirse eğer ülkemizde en çok aranılan konulardan bir tanesi olan ekonomi aklıma geliyor. Günümüzde en çok aratılan kelime “altın kaç TL” olarak gösterilebilir. Bu kelimenin hem arama sayısı hemde rekabeti oldukça yüksektir. Niche site ise “100 gram altın ne kadar, 1 kilo altın ne kadar” gibi daha dar kategoriye hizmet verir. Böylelikle rekabetli ortamdan daha az etkilenir. Ancak arama sayısı da buna bağlı olarak düşüşe uğrar.

Niche Kelime Tespiti Nasıl Yapılır?

Niche site açmak için öncelikli olarak bir kategori belirlemelisiniz. Bunun için anahtar kelime analizi yapan sitelerden destek alabilirsiniz. Burada yapacağınız analizler:

  • Kelimelerin aylık olarak aranma hacmi
  • Kelimelerin rekabet düzeyi
  • Kelimelerin TBM maliyetidir

Bu çerçevede yapacağınız bir araştırma sonrasında niş kelime bularak siteniz için en önemli adımı atmış olursunuz. Bu doğrultuda kullanabileceğiniz analiz araçları:

  • Google Keyword Planner
  • Ubersuggest
  • Ahrefs
  • Moz
  • Semrush

Gibi ücretli veya ücretsiz hizmet veren analiz yerleridir. Kategori ve kelime seçimi tamamlandıktan sonra artık geriye site açmak kalıyor.

Niche Site Açma Adımları

Niş site için kelimenizi belirleyerek aslında en önemli aşamayı geride bırakıyorsunuz. Bu aşamadan sonra yapmanız gerekenler şunlardır:

Site Dili

Sitenizi hangi dilde yayına açacağınıza karar vermelisiniz. Türkiye içerisinde yayın yapacaksanız eğer bunun için elbette “Türkçe” dilini seçmelisiniz. Ancak yabancı sitelerin TBM oranları dolar ile hesaplandığından reklam gelirleri de bir o kadar yüksek olacaktır. Mümkünse yabancı dilde bir site açmanızı tavsiye ederim.

Alan Adı (Domain) Seçimi

Sitenizin diline karar verdikten sonra artık kategorinize uyumlu bir alan adı seçebilirsiniz. Alan adı için marka olmaya aday bir domain bulmak önemlidir. Bu tür domainler insanların akıllarına kolayca kazınan ve hafızalardan kolay kolay silinmeyen domainlerdir. Ayrıca seçtiğiniz anahtar kelime ile uyumlu olmasında da fayda vardır.

Hosting Seçimi

Domain işleminden sonra yapacağınız bir diğer adımda hosting seçimidir. Eğer Wordpress tabanlı bir site kuracaksanız o zaman hosting ihtiyacınız ortaya çıkacaktır. Ancak bunun haricinde kuracağınız site Blogger tabanlı olacak ise o zaman hosting gereksinimi ortadan kalkar. Bunun haricinde bizim size önerimiz Wordpress tabanlı bir site kurmanız ve SEO’ya daha hakim olmanız yönünde olacaktır.

Tema Seçimi

Tema seçimi, sitenin kullanılabilirliği açısında oldukça önemlidir. Günümüzde genellikle sade ve aranılan öğelerin göz önünde olduğu bir tema insanların ilgisini daha fazla çekmektedir. Sizlerde temanızda sadelik konusuna özel bir önlem alarak sitenizi oluşturabilirsiniz.

İçerik

Niche nedir? sorusunda belki de en önemli unsurlardan bir tanesi içeriktir. İçeriklerinizin kalitesi ile ziyaretçileri web sitenizde gezmeye ikna edebilirsiniz. Böylelikle hem daha fazla reklama tıklamalarını sağlayarak kazancınızı arttırabilir hemde SEO için en önemli maddelerden bir tanesi olan “hemen çıkma oranı” düşürme şansınız olur.

Niche kelime tespiti nasıl yapılır konusuna karar verdikten sonra artık yapmanız gerekenler bu işlem adımları ile sitenizin kendisini göstermesini beklemektir. Artık yavaş yavaş para kazanmaya başlayabilirsiniz. Site kurulumunda dikkat edeceğiniz işlem adımları sonrasında sitenize yavaş yavaş ziyaretçiler gelmeye başlayacak ve hemen akabinde hesabınızdaki kıpırdanmaları görebileceksiniz.

Bu aşamada bahsetmek istediğim bir diğer konuda reklamlar ile ilgilidir. Sitenize ziyaretçi çekebileceğiniz bir diğer alanda reklamlardır. Sitenizin SERP sonuçlarında belirli bir noktaya gelene kadar reklamlarının gösterilmesini isteyebilirsiniz. Bunun için ufakta olsa bir reklam bütçesi ayarlamalısınız. Bu bütçe ile yapabilecekleriniz;

  • Aynı kategorideki diğer sitelere banner reklamı vermek veya tanıtım yazısı almak
  • Google ADS aracılığı ile reklamlarınızı yayınlatmak
  • Sosyal medyada büyük ve ilgili sayfalara sitenizin reklamını vermek

Bu 3 seçenek ile birlikte siteniz daha hızlı bir şekilde SERP sonuçlarında yükselecek ve getirisi de bir o kadar hızlı olacaktır. Böylelikle Niche site ne demektir, Niche kelime tespiti nasıl yapılır konusunu detaylı bir şekilde anlatmış olduk.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim