PayTR, iyzico, iPara, Paratika, Paynet Karşılaştırması

 PayTR, iyzico, iPara, Paratika, Paynet Karşılaştırması

2000’li yılların başından itibaren gelişmeye başlayan e-ticaret, 2010’lu yıllarda gelişimini hızlandırdı ve bütün dünyanın yanı sıra Türkiye’de de çok fazla tercih edilen bir alışveriş biçimi halini aldı. 2010’lu yılların sona erdiği ve 2020’ye merhaba dediğimiz bu günlerde, e-ticaretin hacmi iyice büyüyecek gibi görünüyor. E-ticaret, kendisine uygun olan ödeme yöntemlerinin ortaya çıkışını da beraberinde getirdi.

Günümüzde e-ticaret sitesi sahiplerinin ya da e-ticaret siteleri aracılığıyla çeşitli işlerde faaliyet gösterenlerin ödemelerini almalarını sağlayan online tahsilat yöntemine sanal pos denmektedir. Artık 2020’li yıllara gelmiş olmamıza rağmen, bankalar, sanal pos konusunda çeşitli problemler çıkarabilmekte, sanal pos başvurularını reddedebilmektedir. E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren kişiler ve kurumlar da özel ödeme sistemlerine yönelmektedir. Bu yazımda, günümüzde popüler olan ödeme sistemlerinin özellikleriyle ilgili merak ettiklerinizi yanıtlamaya çalışacağım.

Sanal POS Nedir?

Girişimlerin artış göstermesi ve e-ticaretin son birkaç yıldaki hızlı büyümesi, şirketlerin odağını geleneksel işlemlerden ziyade sanal POS aracılığıyla dijital tüketici davranışa adapte ederek online ödeme deneyimini geliştirmeye kaydırmıştır.

Müşteri deneyimi dijital işlemler ve özellikle yeni işletmeler için zorunlu hale geldikçe, ödeme hizmetleri satıcılar ve tüketiciler arasında daha hızlı ve daha güvenli çözümler ve etkileşimler sağlamak için gelişim göstermektedir. Bunlardan biri, kredi ve banka kartı işlemesini basitleştiren Sanal POS (Sanal Satış Noktası) çözümüdür.

Bu çözüm, satıcıların ve diğer hizmet sağlayıcıların kredi ve banka kartı işlemlerini müşteri tarafından doğrudan bilgi girmeden işlemesine olanak tanır. Satıcı hesabında oturum araç ve işlemi müşteri tarafından erişilemeyen bir kontrol paneli üzerinden yönetir.

Diğer taraftan, müşteriler online ödeme yaparken en büyük endişelerinden biri kişisel verilerin korunması ve güvenliğidir. Güvenlik düzenlemeleri içi PCI-DSS uyumluluğu elde etmek herhangi bir dijital işletme için önemli bir gerekliliktir.

PayTR

Özel ödeme sistemleri deyince Türkiye’de ilk akla gelen kuruluşlardan biri PayTR’dir. PayTR, Türkiye’de bu alanda öncüler arasındadır ve 2009 yılında tamamen yerli sermaye ile kurulmuştur. Güçlü bir altyapıya sahip olması ile dikkat çeker. Sektörde eskiden beri faaliyet göstermesi, güven duyulan bir kuruluş haline gelmesini sağlamıştır.

PayTR’nin, sanal pos hizmetinde barındırdığı özellikler şu şekilde sıralanabilir.

  • Aidat ve gizli ücret gibi uygulamalar yoktur
  • Kolay bir entegrasyon süreci sunar.
  • Ödemede güvenliğe önem verilir. Sahteciliğin önüne geçmek hedeflenir.
  • Ertesi iş günü ödeme alma imkanı sunulmaktadır.
  • Ödeme sayfanızı, sitenizin tasarıma göre kendi istekleriniz doğrultusunda şekillendirebilirsiniz.
  • Ödeme yolları mobil uyumluluk ilkesi doğrultusunda hazırlanmıştır ve böylece bağımsız ödeme alma şansınız mevcut hale gelir.
  • PayTR, internet sitesinde, komisyon oranlarına dair bilgi sunmamıştır. Fakat internet üzerinden ulaşılan kullanıcı yorumlarına göre, komisyon oranı da makul görülebilecek düzeydedir. (%2-3)

İyzico

Bir diğer özel ödeme sistemi olan ve birçok e-ticaret firması tarafından tercih edilen İyzico ise 2012 yılında, dostlukları eskiye dayanan üç ortak tarafından kurulmuştur. Kuruluşun amacı, farklı büyüklüklerdeki e-ticaret sitelerine kolay ve güvenilir ödeme imkanı sunmaktır.  Kurulduğu günden bu yana büyümeye devam eden kuruluş, günümüzde 29.000’den fazla web sitesinde, online ödemeye imkan sağlayan altyapıyı oluşturmaktadır.  Güvenliğe büyük önem veren firma, PCI-DSS 1 sertifikalarına sahiptir. Bu altyapıya sahip sitelerde yapılacak alışverişlerde hiçbir güvenlik sorunu yaşanmaz. Sahteciliğe karşı yapay zeka ile de bir koruma sunulmaktadır.

İyzico tarafından sunulan sanal pos hizmetinin özelliklerini şu şekilde özetleyebilirim;

  • Başlangıç ücreti alınmaz
  • Sabit ücret alınmaz
  • Aylık ücret alınmaz
  • Kurumsal satıcılar için uygulanan komisyon oranı da %3,19+0,25 TL olarak belirlenmiştir.
  • Entegrasyon konusunda son derece başarılıdır. Tek bir entegrasyon ile, tüm kredi kartlarından ödeme alabilirsiniz.

Payzico aracılığıyla yapılan ödemelerin ne zaman alınabileceğine dair soruların cevabı da İyzico tarafından verilmiştir. Çarşamba günleri ve sonraki Salı günü arasında yapılan ödemelerin toplamı, ödeme yapılan tarihten 21 gün sonraki Çarşamba günü içinde hesabınıza geçer.

Paynet

Paynet de son zamanlarda daha çok kullanılır hale gelen bir özel ödeme sistemidir. Aslında bir özel ödeme sistemi için ilk adımlar 2000 yılında atılmıştır. 2000 yılında bir bilgisayar firması bünyesine hizmet vermekte olan kurucular, bu firmanın sitesinde  kredi kartı ile ödeme seçeneğini devreye soktular. Dönem düşünüldüğünde, ne kadar büyük bir adım olduğu anlaşılabilir.  Bu adımlar yıllar içinde birbirini takip ederken, 2016 yılına gelindiğinde Paynet, ödeme kuruluşu lisansını elde etti.  O günden bu yana da, özel ödeme sistemi kuruluşu olarak e-ticaret sitelerine hizmet vermektedir.  Paynet’in özellikleri de şu şekilde sıralanabilir;

  • Paynet de entegrasyon anlamında oldukça başarılıdır. Tüm kredi kartları ile ödeme alabilirsiniz. Bankalar ile tek tek anlaşma yapmanıza gerek kalmaz.
  • Özelleştirme imkanı sunar. Sitenize ekleyeceğiniz sanal posun arayüzü üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz.
  • Ödemelerinizi haftalık olarak alabilirsiniz.
  • Paynet, kullanıcılarına raporlama imkanı da sunar. Finansal işlemlerinize dair raporlara istediğiniz an ulaşabilirsiniz.
  • Kullanımı oldukça kolaydır. Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde işlemlerinizi kolayca takip edebilirsiniz.
  • Komisyon oranları sabit değildir. İşlemlerdeki taksit sayısı ve bankaya göre değişik komisyon oranları uygulanmaktadır.
  • Paynet’e katılmak için giriş ücreti talep edilmektedir. Seçtiğiniz hizmete göre, başvuru bedeli, başvuru sırasında belirlenir.

iPara

iPara ile 8 bankanın Sana POS’una sahip olursunuz. Bununla birlikte uygun taksit ve komisyon oranlarından yararlanabilirsiniz. Talep edilen evrakların tamamını eksiksiz bir biçimde sunmanız durumunda 1 iş günü içerisinde iPara ödeme hizmetini kullanmaya başlayabilirsiniz. Tek entegrasyon yaparak e-ticaret sitenizden tüm banka ve kredi kartları ile ödeme alabilirsiniz.

  • Her banka ile ayrı ayrı uğraşmanıza gerek kalmadan teknik ve hukuki süreçleri iPara ile tek bir entegrasyonda çözebilirsiniz.
  • Tek çekimden 12 taksit imkanına kadar müşterilere yerli ve yabancı kartlarla ödeme seçenekleri sunabilirsiniz.
  • iPara altyapısını kullanmanız durumunda tahsil edilen tutarlar her iş günü hesabınıza otomatik olarak yansır.
  • iPara ile müşterilerinize “kart saklama” ve “tek tıkla ödeme” seçenekleri sunarak sepet terk etme oranını düşürebilirsiniz.
  • Tüm satın alma işlemlerini gelişmiş kullanıcı dostu arayüzler ile sürekli takip edebilirsiniz.

Paratika

Paratika da nispeten daha yeni ödeme sistemi kuruluşları arasında olsa da, sektörde önemli bir yer elde etmiştir ve birçok e-ticaret firması sahibinin tercih ettiği bir kuruluştur.  Bu alanda oldukça deneyimli olan Asseco firması bünyesinde faaliyet gösterir.  Paratika’nın başlıca özellikleri ise şöyle özetlenebilir;

  • Marketplace (Pazaryeri) modelindeki e-ticaret firmaları tarafından kullanılabilir.
  • Bireysel veya kurumsal satıcı olmanız ödeme almak için yeterlidir. Web siteniz olması gerekmez. Paratiklink oluşturup müşterilerinizle paylaşabilirsiniz. Böylece kolayca ödeme alırsınız.
  • Ödemeler ortalama 7 Günde yapılır.
  • Güvenilir bir sistem sunmaktadır. Uzman bir fraud ekibi mevcuttur ve şüpheli işlemler titizlikle incelenir.
  • Axess, Wings, Card Finans, Paraf, World, Maximum, Bonus bankalarına entegrasyon mevcuttur. Bu bankalarla tek tek anlaşmanız gerekmez.
  • Bu bankaların kredi kartları için taksitle ödeme imkanı da mevcuttur.
  • Komisyon işlemleri sizinle yapılacak anlaşmaya göre belirlenir.

Sonuç

Bir karşılaştırma yapıldığında görülecektir ki, ‘’x sanal pos kuruluşu en iyisidir’’ demek zordur. Çünkü tüm kuruluşların diğerlerine göre avantajlı ve dezavantajlı olduğu konular vardır. Şirketinizin önceliklerine göre bu tercihi yapmalısınız. Komisyon oranı, ödeme aralığı veya sanal posun stabil çalışması gibi birçok kriter var ortada.

Eğer sabit ücret, aylık ücret gibi ücretler vermek istemiyorsanız İyzico sizin için uygun olabilir. Fakat bu durumda da ödemelerinizi almak için 21 gün beklemeniz gerekecektir.

Veya daha az bilinen bir sanal pos firmasını tercih ederek daha düşük komisyonlar ödeyebilirsiniz. Bu listede yer alan post firmalarının çoğu özel anlaşmalar ile birlikte cironuzu hesaplayarak ciddi indirimler yapabiliyorlar. Örneğin Paynet ve iPara gibi şirketlerden özel komisyon oranı talep edebiliyorsunuz.

Kısacası, e-ticaret işlemlerinizde kullanmak için bir sanal pos kuruluşu seçme aşamasında iseniz, önceliklerinizin ne olduğunu ve bu öncelikleri en iyi karşılayan kuruluşun hangisi olduğunu tespit ederek seçim yapmak en iyisi olacaktır.

Kaynak: cancankiran.com

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim