Wi-Fi Hızını Artırmanın Yolları

 

21. Yüzyılda internetin kişisel kullanım alanlarına girmesiyle neredeyse hayatımızın her alanı “hızlanmak” zorun kaldı. Son zamanlarda pandemi süreciyle hayatımıza dahil olan sosyal yasaklarla remote veya freelancer çalışma düzenine geçmek zorunda kaldıysan ya da zaten uzun zamandır bu sistemlerle çalışmayı benimsemişsen, sen de “hızlanıp” çalışma verimliliğini arttırmayı deneyebilirsin. Bunu nasıl yapabileceğini sorguluyorsan da öncelikle iş hayatında nitelik etkenlerinden birine dönüşen bu “hız” faktörünün değerini yükseltmek için Wi-Fi hızını arttırmayı denemelisin.

Wi-Fi hızını arttırmak gibi basit bir denklem parçasının, verimliliğini nasıl etkileyebildiğinden bahsetmek gerekirse; özellikle online platformlarda aktif mesai harcadığın bir işin varsa arama motorlarındaki veri/zaman performansı, sekmeler arasındaki geçişler, veri kopyalama, dosya indirme/yükleme vb. gibi işlemler hem cihazının performansını düşürmez hem de seni minik sinir krizi ataklarından koruyabilir.

Wi-Fi hızını arttırma yollarına başvurmadan önce mevcut internet sağlayıcından aldığın internet hızı hizmeti ile kullanabildiğin hızı karşılaştırman gerekli. Bu ölçümü ücretsiz sağlayan websiteleri üzerinden gerçekleştirebilirsin. Çıkan sonuç internet sağlayıcısı firma ile yaptığın anlaşmadan daha düşük ise bu değeri yükseltmek için kullanabileceğin yöntemlerin bazılarından bahsedelim…

Bant Genişliği Yüksek Modemler Kullanmak

İnternet evlerimize gireli uzun zaman oldu. Ama çoğumuz 10 yıl kadar önce satın aldığımız modemi hala kullanıyor olabiliriz. Cep telefonları ve bilgisayarları maksimum bir kaç yılda bir yenilerken, 10 yıl öncesinin modem cihazından yüksek performans beklemek çok adil bir beklenti olmamalı. Neyse ki teknoloji geliştikçe modemler de gelişti. Bant genişliği yüksek modemler kullanmak cihazın tam performans çalışabilmesi için gerekli olan sinyal ağını daha iyi karşılayacaktır.

Kabloları Kısalt!

“Yâhu sene 2020! Ne kablosu? Hepimiz Wi-Fi kullanıyoruz!” dediğini duyar gibiyim. İnternet sağlayıcısı alt yapı sisteminden evinizdeki modeme ulaşan kablodan bahsediyoruz. Ohm direnci sebebiyle kablolarda oluşan direnç, mesafe arttıkça yükselir. Bu durum zamanla kabloların yıpranması gibi faktörlerle de birleşince modem performansını ciddi anlamda etkileyebilir. Varlıklarını unutsak da bu kabloların Wi-Fi hızını sabote eden başka faktörler de var. Eski internet aboneliği olanların çoğunun bağlantıları sabit telefon hattı ile birlikte yapılmıştır. Sabit telefon hattıyla birlikte yapılan bu bağlantıda Switch Box denen çoğaltıcı eklenir ve kablolardan biri telefona diğeri modeme ulaştırılır. İnternet sağlayıcı alt yapıdan gelen sinyallerin ikiye bölünmesi performansı düşürürken, kabloların fiziki zarar görebileceği daha fazla ek yerinin oluşması da yine gözden kaçan bir dezavantaj.

Son zamanlarda bu sorunu çözmeye yönelik gelişmeler var tabi ki de. Yeni sistem elektronik Switch Box cihazları kullanarak performans düşüklüğünü önleyebilirsin.

Ev İçerisindeki Cihazların Modem Sinyallerine Etkisi

Evden çalışma imkanı yaşam alanımızda, ailemizle birlikte geçirdiğimiz zamanın artmasına zemin hazırladığı için pozitif değerlendirilebilir. Ancak, pandemi sebebiyle sosyal yasaklar ev halkının tamamını eve mecbur bıraktığı için elektronik aletlerimiz ortalamanın üzerinde çalışmaya başlamış olabilir. TV, bilgisayar, cep telefonu gibi cihazların mekan içerisinde yoğun olarak kullanılıyor olması cihazların oluşturduğu elektromanyetik alan Wi-Fi hızının düşmesine sebep olabilir. Bunu önlemek için elektronik dalga kesiciler gibi yöntemlere başvurabilirsin.

Ağ Kanallını ve DNS Adreslerini Değiştir!

Neredeyse çoğu firmanın da pandemi önlemi sebebiyle remote çalışma sistemine geçmesi komşularınızın da evden, internet üzerinden çalışmaya başlamış olabileceği ihtimalini gösteriyor. Wi-Fi bağlantı performansında her zamankinden daha büyük bir problem yaşıyorsan ağ kanalına bu sebeple çok fazla kişinin gün içerisinde yüklenmesinden oluşuyor olabilir. Modem admin paneline girip, daha boş olan bir kanal bant genişliği tercih ederek bu sorunu çözebilirsin.

DNS ayarları da benzer yüklenmeler sebebiyle Wi-Fi hızında yavaşlamaya sebebiyet veriyor olabilir. İnternet üzerinden araştırarak bulabileceğin DNS kodlarıyla mevcut kodları değiştirip, deneme yanılma yöntemiyle cihazının performansını artırabilirsin.

Sinyal Güçlendiriciler!

Wi-Fi cihazından yayılan sinyaller bulunduğun mekanın yapısı, kolonlar, eşyalar, ahşap kapılar vs gibi etkenler sebebiyle yüksek performans göstermiyor olabilir. Wi-Fi hızını arttırmak için, sinyalin evin içerisinde ulaşabildiği en dip noktaya sinyal güçlendirici yerleştirip, performans iyileştirmesi sağlayabilirsin. Güçlendiriciyi yerleştirdiğin yerin mutlaka sürekli sinyal alabilecek kadar da yakın olması gerektiğini unutmamalısın.

Ek bir cihaz için masraf yaratmak istemiyorsan da akıllı telefonunun kablosuz bağlantı özelliklerini biraz incele. Artık çoğu akıllı telefonda Wi-Fi köprüsü ya da Wi-Fi güçlendirme özellikleri mevcut.

Modem de Dinlenmeli!

Yoğun iş temposunda bazen yemek yemeyi dahi unutarak çalışıyor olabilirsin. Nasıl bedeninin ve zihninin bu tempoda dinlenmeye ihtiyacı varsa, sen çalışırken ağ bağlantını sağlayan cihazın da dinlenmeye ihtiyacı var. Yoğun kullanım durumlarında ısınma vb. sorunlar sebebiyle performans düşüklüğü ve sistem sorunları yaratabilen modem cihazlarını günde bir kere en az 10 dakika kadar kapatmayı deneyebilirsin. Genellikle ısınma sebebiyle tam performans çalışamayan cihaz, 10 dakika sonra sorunları müdahale gerekmeden çözmüş olabilir.

Tüm bu yöntemler kâr etmedi, hala Wi-Fi hızından beklediğim verimi alamıyorum diyorsan:

“Nasıl Olsa Evdeyiz!”

Freelancer olarak cafelerde, parklarda çalışabilinen günlere tekrar dönene kadar evin içinde uzaktan bağlantı problemlerini iyileştirmek için eski usullere başvurabilirsin. Yani evin en derin çekmecelerine sakladığımız ve yıllardır kullanmadığımız enthernet kablolarını kullanmanın tam zamanı. Internet sağlayıcısından gelen veriyi direk bilgisayarına aktarmanı sağladığı için çok sıkıştığın dönemlerde bu yönteme başvurabilirsin.

Kaynak: bionluk.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim