Youtube Analytics’te Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Bir Youtube kanal sahibi iseniz veya Youtube üzerinden bir pazarlama stratejisi edinmek istiyorsanız, Youyube Analytics üzerinden erişim sağlayabileceğiniz en önemli 6 farklı metrik sayesinde erişiminizi yükseltebilir ve kanalınıza ait abone sayınızı arttırabilirsiniz.

İzlenme Süresi

Youtube Analytics, Youtube üzerinde  izlenme süresine ait rapotun size gösterilme sayısı, gösterimlerin tıklanma oranı, videonuzun görüntülenme sayısı ve bununla birlikte Youtube kullanıcılarının içeriğinizi ne kadar süre izlediği ile ilgili size bilgiler sunmaktadır. Buradaki izlenme süresi kriteri tanımlanacak olursa, İnsanların içeriğinizi izlerken geçirdiği sürenin toplam miktarı olarak tanımlanmaktadır. Youtube Analytics’in size sunacağı raporda youtube.com adresinden video izlenme sayfası ve mobil Youtube uygulamalarından toplanan veriler size sunulmaktadır. Youtube videoları Google’da sıralanırken arama sonuçları, en fazla izlenme süresine sahip olandan en az izlenme süresi olana doğru sıralanır. Google’ın algoritmasına göre  Youtube üzerinde daha fazla izlenme süresine sahip videoların daha fazla etkileşim yarattığını düşünmesinden dolayı en fazla izlenme süresine sahip videoları en üst sırada göstermektedir.

Ortalama Görüntülenme Süresi

Ortalama görüntülenme süresi, seçtiğiniz içeriğiniz, içeriğe ait tarih aralığı, bölge ve diğer kriterler için görüntülenme başına dakika olarak tahmin edilmiş olan ortalama izlenme süresini vermektedir. Bu kriter, videonuzun Youtube kullanıcılarıyla oluşturduğu etkileşimi ölçümlemektedir. Eğer ürettiğiniz içeriğiniz, görüntüleyen insanlarla yeterli etkileşimi alamıyorsa yani daha basit bir tabirle Youtube kullanıcıları videolarınızdan hoşlanmıyorsa, videoyu kısa süre içerisinde terk edeceklerdir. Bu da sizi düşük bir izlenme süresiyle baş başa bırakacaktır. Ancak video içerikleriniz kullanıcılarla etkileşim yakalayabiliyorsa buna bağlı olarak  ortalama görüntüleme süresi  artış gösterir bu da Google üzerinde sıralama almanızı sağlar.

Kitleyi Elde Tutma

Bu kriter videonun görüntülenmesi esnasında anlık olarak izlemeye devam eden ve videoyu terk eden izleyicilerin yüzdesini göstermektedir. Youtube üzerinde kitleyi elde tutma kriteri yüksek olan videolar arama sonuçları ve ilgili öneri videolarında üst sıralarda yer almaktadır. Bunun nedeni ise, ilgili videoların izleyicilerin dikkatini aktif bir şekilde çekebilen nitelikte videolar olmasıdır. Kitleyi elde tutma kriteri aslında gelecekte oluşturacağınız video konsepti ya da stratejisiyle ilgili olarak da sizi yönlendirecektir.

Yeniden İzlenme

Youtube Analytics, videolarınızın bir kısmının yeniden izlenme oranlarını size göstermektedir. Eğer videolarınız arasından sürekli olarak tekrardan izlenen videolar var ise muhtemelen o süre içerisinde videonuzda işlenen konuyla ilgilenmektedirler. Bu da tekrar izlenmelere ve sıralama almanıza sebep olabilecek etkenlerdendir. Yeniden izlenme verilerine Youtube Analytics’te kitleyi elde tutma kısmından ulaşabilirsiniz.

Kullanıcı ile Etkileşim

Videolarınızın altına yapılan yorumlar, paylaşımlar, beğeniler ya da beğenmeme butonlarına tıklanması, pazarlama ekipleri için oldukça önemli verilerdir. Video altında oluşacak yorumlar izleyicilerin video hakkındaki eleştirileri ve duygularını belirlerken beğeni butonları ise size doğru yolda olup olmadığınızı gösterecek etkenlerdir. Bu nedenle izleyicilerinizin duygularını alarak onlarla etkileşim halinde olmak içeriklerinizi popülerleştirecektir.

Tıklama ve Gösterim Oranı

Tıklama ve gösterim oranı kriteri, Youtube kullanıcılarının videonuzu önerilenler, anasayfa ya da trendler gibi alanlarda gördükten sonra izlenebilmesi için kaç kişiyi çektiğini belirtmektedir. Tıklama ve gösterim oranının yüksek olması, Youtube’daki izleyici kitlesi ile ilişkili konulara değinen videolarınızın ve ilgi çekici içeriklerinizin olduğunu göstermektedir. Tıklama ve gösterim oranı genel olarak videolarınızı ilk yayınladığınız anda yükseliş göstermektedir. Bunun sebebi ise kanalınıza abone olan insanların anasayfaların üst sıralarında videonuzu gördüklerinde tıklamalarıdır. Videolarınız sadık izleyicilerinizin ötesine yayılmaya başladığında ise tıklama ve gösterim oranı düşüş yaşar ve bir noktada sabit kalır. Genel anlamda videolarınız düşük bir tıklama ve gösterim oranına sahip ve aynı zamanda yüksek etkileşime sahipse videolarınızın küçük ama içeriğinizden hoşlanan sabit bir kitleye hitap ettiği söylenebilmektedir. 

Kaynak: adtorium.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim