AMP Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

 

İngilizcesi “Accelerated Mobile Pages” olan Türkçemize “hızlandırılmış mobil sayfalar” olarak geçen AMP, mobil araçlarda web sitesinin daha hızlı bir şekilde açılmasını sağlar. Yüksek hızlı teknoloji devrinde yaşadığımız için bu durum hem kullanıcılar hemde arama motorları gözünde oldukça önemlidir. AMP nedir sorusuna genel bir bakış atacağımız bu yazımızda AMP avantajları ve dezavantajları konusuna da değinmeye çalışacağım. 

AMP sayfaları oldukça hızlı olarak açılan sayfalardır. Bu durum pek çok avantajı beraberinde getirebildiği gibi dezavantajlarıda beraberinde getirmektedir. AMP Google arama motoru tarafından ortaya çıkartılan yönerge ve politikalara bağlı kalarak kullanıcılara en iyi deneyimi sunar. Peki, AMP mantığı nedir?

AMP Nedir? Çalışma Prensibi Nasıldır?

AMP çalışma prensibi olarak son derece basittir. İnternet sitenize bu eklentiyi kurduğunuzda arama motoru botları AMP kurulu olan sayfaları tarar ve hafızalarına kayıt eder. Başka bir kullanıcı taranmış olan sayfalara girdiğinde ise sizin sunucunuz ile uğraşmayan Google, ziyaretçilere hafızasındaki içerikleri gösterir. Böylelikle ziyaretçi hiçbir vakit kaybetmeden istediği görüntüyü elde eder. Hatta bu sayede diğer içeriklerinizi de gezer ve sitenin SEO puanına büyük katkı sağlar.

AMP Avantajları Nelerdir?

Aslına bakılırsa dezavantajlarından çok avantajı olan bir eklentidir. Bu eklentinin avantajları:
  • Web sitesine giren ziyaretçinin istediğini anında bulmasına ve açmasına yarar.
  • Web sitesinde ziyaretçinin daha fazla gezinmesine olanak tanır. Böylelikle hemen çıkma oranı düşer.
  • Web sitesinin organik hitinin artmasını sağlar.
  • Arama motorları gözünde web sitesi daha bir değerlenir. Bu durumda PA değerleri artar. Bu durumda SERP sonuçlarına kadar yansır ve web sitesinin sorgulamalar sonucunda sıralaması yükselir.
AMP avantajlarına bakıldığında aslında daha çok madde saymak mümkündür. Özellikle açık kaynak kodlu özelliği sayesinde pek çok kişi tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

Günümüzde mobil araçların ne denli çok kullanıldığı düşünüldüğünde AMP eklentisi sırf bu araçlarda kişilerin daha keyifli bir işlem yapmalarını sağlamak üzere tasarlanmıştır. Hem mobil gezinti hemde mobil görünüm bu eklenti sayesinde oldukça yüksek değerde kalmaktadır.

AMP Dezavantajları

AMP tasarımı itibari ile marka, resim ve görsel öğeler konusunda oldukça kısıtlayıcıdır. AMP ile birlikte Javascript ve CSS kodları bir nevi ziplenir bu sayede bu özelliklere sahip içeriklerin yüklenme süreleri minimize edilir. Böylelikle web sitesinde bazı özellikler deaktif edilmiş olur. Bu durum sizin temanıza kadar pek çok konuda kendisini belli eder. Özellikle özgün bir tasarım düşkünü iseniz bu durumdan memnun olmayabilirsiniz.

AMP aynı zamanda YOAST ve diğer eklentiler ile birlikte uyumlu çalışmayabilir. Kurulumu oldukça zor ve durduk yere birkaç noktada hata çıkmasına neden olabilir. İşte bu durumlar biraz canını sıkar ve eklentiden uzaklaşmanızı sağlar.

AMP eklentisi Adwords reklamları konusunda da cimridir. Reklamlar web sitesinin hızını doğrudan yavaşlatan etmenlerdir. Reklamlardan dolayı hızı yavaşlayan web sitelerinde AMP eklentisi devreye girdiğinde bu reklamları göstermez veya daha az gösterir. Böylelikle belli kazançlarınızda da düşme görülebilir. 

Kaynak: ilkaygurler.com

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim