Apple Bilgisayarlarda Yeni Virüs Tehlikesi!

apple virüs tehlikesi

Apple firmasının ürettiği yaklaşık 30 cihaz çeşitine sahip Mac bilgisayarlarda bilinmeyen yeni virüs bulaştığı keşfedildi.

Apple mac bilgisayarlara virüs bulaşması olasılığının düşük olmasının ana sebepleri arasında firmanın sürekli güvenlik yazılımlarını geliştirmesidir. Yeni virüse ise şu anda “Gümüş Serçe” adı verilmiş durumda. Yaklaşık olarak 150 ülkedeki bilgisayarlarda “Gümüş Serçe Virüsü” tespit edildi.

Güvenlik firması Red Canary araştırmalarına göre şu anda yazılmış olan virüsün Apple’nin yeni piyasaya sürmüş olduğu M1 çipli bilgisayarları hedef aldığı biliniyor ama virüs yazılımının amacı hala keşfedilmiş değil. Bu yüzden M1 çipli bilgisayar kullanıcılarının dikkat etmesi uyarılıyor. 

Gümüş Serçe Hangi Cihazlara Bulaştı?

Silver Sparrow (Gümüş Serçe) olarak adlandırılan bu yazılım yaklaşık 150 ülkede tespit edildi. 150 ülke şu anda bilineni ve artış olabileceği bildirilirken, hali hazırda şu anda bu cihazlarda virüs var durumda. Red Canary uzmanları yazılım üzerinde araştırmalarını başlattı. Ancak araştırma sonuçlarının yazılımın amacı belirlenmiş durumda değil. Apple tarafı ise şuanda yazılımın sadece M1 çipli bilgisayarları etkilediğini, yazılımın kullanıcılara verebileceği olası zararları engellemek için önlemler almaya başladıklarını belirtti. Araştırmalar başlasa dahi yazılım kullanıcıların bilgisayarlarına bulaşmış durumda ve olası zararların ne olacağı saptanamıyor.

Red Canary şirketi ise söz konusu olan zararlı yazılımın MacOS işletim sistemlerine bulaşan zararlı yazılımlara benzer davranışlar sergilemediğini ve bu yazılımın yeni tür bir yazılım olduğunu belirtti. Uzmanlar; “Yazılım bulaştığı bilgisayarların üzerinden her saat başında bir komut dosyası ile merkezi iletişim kuruyor ve bu komut kapsamında merkezinden bir emir bekliyor” dediler.

Silver Sparrow virüsünün kendisini tamamen gizleme özelliği olduğu gerektiği zamanda ise kendini imha etme özelliği bulunuyor. Bundan dolayı keşfedilen virüsün çok iyi bir şekilde saklanmayı becerdiği belirtildi. Uzmanlar; “Gümüş Serçe şu anda henüz zararlı bir eylem ya da işlem gerçekleştirmedi. Ancak küresel çapta yayılması ve bulaşıcılığı çok hızlı gerçekleşiyor. Bundan dolayı operasyonel bir yazılım olduğu gözüküyor. Herhangi bir eylem gerçekleştirmemesi zararsız olduğunu göstermez. İstenilen bir zamanda harekete geçirilebilecek potansiyel bir tehdide sahip” dedi.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim