Bel Fıtığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

bel fıtığı

BEL FITIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Genel Tanımı

İnsanların kafası ile belinin bittiği kuyruk sokumuna kadar olan kısımda çok önemli göreve sahip olan kemikler bulunur. Bu kemiklere omurga adı verilir. Her bir omurga kemiği arasında birbirleriyle uyumlu hareket etme mekanizmasını sağlamak için jelimsi diskler vardır. Bu jellerin arasında kalan jeller, bel fıtığı nedir? sorusuna cevap niteliği taşımaktadır.

Bel fıtığı, omurga kemiklerinin arasındaki disklerin görevi, gövdenin ağırlığının kemiklere yüklenmesi sonucu oluşan baskıyı tolere ederek bel kemiğinin daha esnek olmasını sağlamaktır. Kafatasından başlayarak kuyruk sokumuna kadar olan bu kemiklerin rahat bir şekilde hareket etmesi, kemikler arasındaki jel yapı içinde bulunan disklere bağlıdır. Peki, bel fıtığı neden olur? Koltuk, dolap, sandık gibi ağır eşyaların desteksiz kaldırılması belin kapasitesinin dışında yük bindirerek zorlanması neticesinde disklerin yerinin kayması sonucu oluşur.

Bel fıtığının bir diğer adı da zorlama sonucu oluşan disk kaymasıdır. Disklerin sabit yerinden kaymasıyla omurilik sinirleri üzerinde doğal olmayan yüksek bir basınç oluşur. Normal olmayan bu basınç belin her yerinde, kalçada ve bacakların bir kısmında dayanılmaz ağrılara sebep olur.

Belde disk kayması

Omurgada beli tutan beş adet omur kemiği ve bu kemikleri destekleyen aynı sayıda disk vardır. Bu beş kemik vücudun tüm ağırlığının yükünü taşır. Çağımızın en ağrılı hastalıklarından biri olmasının en önemli sebebi, omurilikteki kemiklerin baskılanma sonucu sinirlerde bıraktığı hasardır

Bel fıtığının ortaya çıkma sebebi genellikle aşırı ve yorucu fiziksel hareketlerdir. Beli zorlayıcı hareketleri yapan kişinin fazla kilolu olması bel fıtığını tetiklemektedir. Ayrıca ileri yaşlarda oluşan kemik erimesi de sebepler arasında gösterilmektedir.

Belirtileri nelerdir

Bedenin kalça kısmında, kalça bitiminden başlayan baldır ve bacaklara kadar inen en son yürümeyi engelleyecek şekilde ayaklarda görülen çok şiddetli ağrı ile kendini gösterir.

  • Dayanılmaz bel ağrıları
  • Yürümede zorluk
  • Kalçada ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşma hissi
  • Eğilirken acı hissetmek
  • Eğildikten sonra doğrulmada aşırı zorlanma

Bel fıtığı belirtilerinden sadece birkaç tanesidir.

Erkeklerde bel fıtığı cinsel isteksizlik belirtileri ile ortaya çıkadabiliyor.

Benzer rahatsızlıklarınız varsa en kısa sürede doktorunuza danışmanızı şiddetle tavsiye ederiz.


Sağlık ile kalmanız temennisi ile.

Esenlikler ile Hoşçakalın.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim