Egzama Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Egzama

Egzama Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Egzama, vücutta çeşitli yaralara neden olan kaşınma yolu ile ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Cildin çok fazla kaşınıyor olması, kesiklere ve yaralara neden olmaktadır. Ayrıca egzeması olan kişiler, yoğun kaşıntı hissiyatı yüzünden uyku düzenlerinde büyük problemler yaşamaktadır. Bu durum da yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.

Egzama Neden Oluşur?

Egzamanın meydana gelmesinde genetik faktörler büyük bir rol oynamaktadır. Bu hastalık, genler aracılığı ile de ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra, çevresel faktörlerde egzamaya sebebiyet vermektedir. Egzamanın aşırı titizlik sonucu ortaya çıktığı da belirtilmiştir. Bu sonuca varılmasının en büyük nedeni genelde kadınlar, temizlik görevlileri ve kuaförlerin egzamaya yakalanmasıdır.

Belirtileri Nelerdir? 

Egzama da diğer hastalıklar gibi kişiden kişiye farklılıklar gösteren belirtilere sahiptir. Küçük yaştaki çocuklarda diz, dirsek ve yüz çevresinde ortaya çıkarken yetişkinlerde, el, ayak, kol içleri, diz bölgesinde ortaya çıkabilmektedir. Ciltte pullanmalar ve kurumalar, su toplanması, kızarma, şişlik, hassasiyet de egzamanın belirtileri arasındadır. 

Egzama nasıl tedavi edilir?

Kesin bir tedavi yöntemi olmasa da belirtileri en aza indirmek ve hayat kalitesinin düşmesini engellemek için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu tedaviler ile egzamanın kontrol altına alınabildiği görülmektedir. Tedavilerde asıl amaç cilt hasarını önlemeye çalışmaktır. Egzama sırasında cildin sıvı kaybını önlemek çok önemlidir. Kuruyan cilt için ise çeşitli nemlendiriciler önerilmektedir. Kaşıntıyı giderici ilaçlar da kullanılan diğer tedavi yöntemlerindendir. Kaşıntı sonrasında oluşan yaralar sonrasında meydana gelebilecek enfeksiyonları önlemek de egzamanın ileri bir evreye taşınmasını engellemektedir. Egzamanın tedavi edilebilmesi için doktor görüşüne başvurmak şarttır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim