En Çok Kullanılan Video Düzenleme Programları

Video içeriğin inanılmaz yükselişi, videolar çekip yayınlama konusunda insanların çok daha hevesli olmasını sağlıyor. Bu yüzden çok sayıda insan hem kişisel hobileri için hem bir video blogger olmak için hem de işletmesine katkıda bulunmak için videolar hazırlama yoluna gidiyor. Her ne kadar görüntüleri basit şekilde akıllı telefonla çekmek mümkünse da bunları düzenlemek bambaşka bir konu.

Özellikle çekilen görüntüleri düzenlemek ve çeşitli sosyal mecralara yükleyebilmek için video çevirici ihtiyacı ortaya çıkabiliyor. Bir video dönüştürme programı ile bunlar kolayca halledilebiliyor olsa da videoların paylaşılabilir hale getirilebilmesi, müzik eklenmesi ve kurgusunun yapılabilmesi için video çevirme programı yanı sıra video düzenleme programına da ihtiyaç duyuluyor.

Video Düzenlemesi Nedir?

Video düzenleme işlemi, dizüstü ya da masaüstü bilgisayarlarda çeşitli amaçlarla çekilmiş olan görüntülerin bir araya getirilmesi ve ses, yazı veya efekt gibi ilavelerin yapılmasını kapsıyor. Günümüzde işletmesi ya da kişisel hobileri için video içerik üretmek isteyen ama bunun için bir profesyonelle çalışmak üzere yeterli bütçesi olmayan kişiler tarafından video edit programı sıklıkla tercih ediliyor.

Video birleştirme işlemleri için mobil uygulama olarak çeşitli programlar bulunuyor olsa da bilgisayarlar için geliştirilmiş olan video düzenleme programı ve yardımcı programları, uygulamalarda gerçekleştirilemeyen çok sayıda işlemi yapmaya yardımcı oluyor. Bu tür programlar kullanılarak videolar çok daha profesyonel şekilde bir araya getiriliyor, efektler eklenebiliyor ve estetik kaygısı yüksek kurgular yapılabiliyor.

Ücretsiz Video Düzenleme Programları

Openshot

Mac, Windows ve Linux işletim sistemlerinde kullanılabilen Openshot, tamamen ücretsiz bir program. Üstelik oldukça kolay bir kullanıma ve sade bir arayüze sahip. Bu yüzden en iyi video düzenleme programı olmasa da kesinlikle en iyiler arasında yer alıyor. Bu program ile videolarınızı kırpabilir, sürelerini kısaltabilir, watermark ilave edebilir ve ses dosyası ekleyebilirsiniz.

Ayrıca metin ve başlık ilaveleri yapabilir ve yeşil ekrandaki çekimlerinizi düzenleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra Openshot kullanıcılarına, videolarında kullanabilecekleri çok sayıda efekt de sunuyor. Dolayısıyla çektiğiniz görüntüler üzerinde, herhangi bir ücret ödemeden çok sayıda değişiklik ve düzenleme yaparak ortaya ilgi çekici videolar çıkarabilir ve bunları çeşitli mecralarda yayınlayabilirsiniz.

VSDC

Windows işletim sisteminde desteklenen VSDC programı, standart sürümünü ücretsiz olarak kullandırırken Pro sürümü için ise belirli bir miktar ücret istiyor. Her ne kadar ücretsiz sürümde bir takım özellikler kısıtlandırılmış olsa da maskeleme ve yeşil ekran düzenleme gibi profesyonel uygulamalar kolayca yapılabiliyor. Henüz ücretli bir uygulama kadar profesyonelleşmediğinizi düşünüyorsanız bu uygulamayı kullanabilirsiniz.

Çünkü ücretsiz sürüm ile de videolarınızda dilediğiniz değişikliği ve düzenlemeyi yapabilirsiniz. Ayrıca VSDC programının efektleri, filtreleri, renk düzenleme paleti ve maskeleme araçları da oldukça başarılı görünüyor. Buna ilave olarak hazırladığınız videoları direkt olarak program üzerinden sosyal ağlarda da paylaşabilirsiniz. Bunlar da ücretsiz sürümde bulunan özellikler arasında yer alıyor.

Movie Maker 10

Tıpkı VSDC programı gibi Windows işletim sistemi tarafından desteklenen Movie Maker 10 uygulaması da tamamen ücretsiz bir kullanım sunuyor. Bir Windows yazılımı olan Movie Maker 10’da temel düzenleme araçları yer alıyor. Bu uygulamayı kullanarak video geçişi, metin düzenleme, başlık ekleme ve video süresi değiştirme gibi çok sayıda işlemi kolayca yapabilirsiniz.

Lightworks

Linux, Mac ve Windows’ta rahatça kullanılabilen Lightworks programının standart sürümü ücretsiz olarak sunuluyor. Pro sürüm ve genişletilmiş araçlar için ise kullanıcıların aylık olarak belirli bir ücret ödemesi gerekiyor. Oldukça anlaşılır ve basit bir arayüzü bulunan uygulama, en iyi video edit programı olarak gösterilen birkaç programdan bir tanesi. Programı kullanmayı kısa sürede öğrenmek mümkün.

Çünkü sunduğu video düzenleme araçlarına ek olarak programın içinde video düzenleme konusunda bazı önemli ipuçları da veriyor. Eğer video düzenleme sürecine yeni başladıysanız bu ipuçlarını ve yol gösterici notları takip ederek oldukça başarılı videolar hazırlayabilirsiniz. Video converter olarak da kullanabileceğiniz Lightworks, video dönüştürme konusunda da size yardımcı oluyor.

Lightworks programını kullanarak video format dönüştürücü ihtiyacınızı ortadan kaldırabilir ve hızlı kullanımı ile çok kısa sürede harika videolar ortaya koyabilirsiniz. Üstelik bu program ile video sürelerini düzenlemek de bir hayli kolay şekilde gerçekleşiyor. Kolay arayüzü sayesinde programı çok fazla uğraşmadan ve hiç kafa karışıklığı yaşamadan kısa sürede öğreneceğinizden emin olabilirsiniz.

Shotcut

Linux, Mac ve Windows işletim sistemlerinde tamamen ücretsiz şekilde kullanılabilen Shotcut programı, oldukça kullanışlı video düzenleme programlarından bir tanesi. Açık kaynaklı bir platform olan Shotcut’ta FFmped, DNxHD, 4K ve ProRes gibi geniş video format alternatifleri yer alıyor. Ayrıca kapsamlı ses düzenleme araçları ile videolara farklı sesler ve müzikler eklemek de mümkün.

Ücretli Video Düzenleme Programları

Adobe Premiere Pro

Sektörün popüler video düzenleme programlarından bir tanesi olan Adobe Premiere, özellikle Adobe Creative Suite’in diğer programları ile başarılı bir entegrasyon sunduğu için tercih ediliyor. Özellikle en hızlı şekilde HD video aktarımı yapan program, videodaki konuşma içerisinden arama yapabilmek gibi inanması güç özelliklere sahip ve bu yüzden fazlasıyla ilgi görüyor. Programı aylık ücret ödeyerek kullanabilirsiniz.

Avid Media Composer

Çıktığı günden beri profesyonel anlamda film düzenlemek için sıkça kullanılan Avid Media Composer, kare arası klonlama ve kusurları ayıklama gibi farklı ve işe yarar özelliklere sahip. Çok sayıda çekimi toparlayıp en iyi olanını seçmeye imkan tanıyor. Yıllık ücret ödeyerek programı kullanabilir; profesyonel videolar hazırlayabilirsiniz. Gelişmiş ses düzenleme ayarları için yazılımlar da bulunuyor.

Sony Vegas Pro

Çeşitli teknolojilerin birlikte kullanıldığı Sony Vegas Pro, sektörde sıkça kullanılan video düzenleme programları arasında yer alıyor. Üstelik üstün ses düzenleme yeteneklerine sahip olan programla çok sayıda profesyonel ve farklı özelliği bir arada kullanmak mümkün. Çeşitli JavaScript eklentileri kullanarak da farklı uygulamalara imza atılabiliyor. Yazılımı kullanabilmek için ise yıllık bir ücret ödemek gerekiyor.

Final Cut Pro

Son dönemdeki popüler filmlerin kurgusunun yapıldığı Final Cut Pro programı, kesinlikle en iyi programlar arasında gösteriliyor. Çok önemli Hollywood filmleri bu program ile kurgulanıyor. Hatta 360 derece çekimler de oldukça başarılı ve kolay bir şekilde montajlanabiliyor. Ücreti biraz yüksek olsa da gerçekten profesyonel bir programa ihtiyaç duyuyorsanız kusursuz videolar ortaya koymak için tercih edebilirsiniz.

Ayrıca farklı formattaki çok sayıda videoyu da kolay bir şekilde mixleyebilirsiniz. Programın, sunduğu renk düzenleme araçları ve filtreleme özellikleri ile de ilgi çektiğini söylemek mümkün. Ayrıca program ile DynamicRT kullanarak efektleri gerçek zamanlı olarak da verebildiğinizden dolayı uygulama bazı önemli çalışmalar için de tercih sebebi oluyor.

Power Director Ultra

Geliştiricisi Cyberlink olan Power Director Ultra programında Türkçe dil desteği bulunmuyor. Tek seferlik bir ücretin ödendiği program, projeleriniz için yüksek bütçeler ayırmadan nitelikli ve profesyonel çalışmalar ortaya koyabileceğiniz video düzenleme programları arasında yer alıyor. Video düzenleme konusunda yeniyseniz uygulamanın biraz karmaşık olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak internette programla alakalı çok sayıda ders bulunuyor ve çalışmalarınız için bu derslerden yararlanabilirsiniz.

Kaynak: vargonen.com/blog

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim