Excel de Yapılacaklar Listesi Hazırlama - İlerleme Çubuğu Görünümlü

Kontrol listeleri bir gereksinim listesini doğrulamak veya düzenli ve sistematik bir şekilde veri toplamak için tasarlanmış formatlardır.

Örneğin bir yapılacak listesi mi hazırlamanız gerekiyor ya da bir sürecin adımlarını mı listemeniz gerekiyor. Böyle bir ihtiyacınız varsa bir kaç adımda bilgisayarınızda kurulu excel programı ile yapılacaklar listesi hazırlamak mümkün!

Yapılacaklar listesi eğitim, iş ya da günlük hayatımızda ölçme ve değerlendirme yaparken sıklıkla kullandığımız önemli materyallerden birisidir. Çalışanın veya denetçinin önemli bir şeyi unutmamasını sağlamak için faaliyetlerin veya ürünlerin sistematik kontrollerini yapmak için kullanılırlar.

Tavsiye yazı : Excelde aktif hücresi vurgusu yapmak

Ana kullanımları da şunlardır:

  • Herhangi bir adımı unutmamanın önemli olduğu veya görevlerin belirlenmiş bir sıra ile yapılması gereken faaliyet gelişiminin doğrulanması.
  • İnceleme yapmak ve incelenen noktaları kaydetmek.
  • Standartların veya prosedürlerin doğru uygulandığını kontrol etmek.
  • Olayların ve uygunsuzlukların nerede meydana geldiğini analiz etmek için bilgi edinmek. Kusurların nedenlerini kontrol etmeye yardımcı olmak
  • Ürün özelliklerinin doğrulanması
  • Daha fazla analiz için veri toplamak

Kısacası, bu listeler genellikle rutin kontroller ve incelemeler yapmak ve kişinin günlük görevleri sırasında hiçbir şeyi unutmamasını sağlamak için kullanılır.

excelde-yapilacaklar-listesi-hazirlama

Kontrol listelerini kullanmanın avantajı, yapmamız gereken tekrar eden faaliyetleri ve kontrolleri sistematik hale getirmenize olanak sağlaması ve daha sonra her gün yaptığımız görevlerin bir kaydı olarak kullanılabilmesidir.

Peki formatı nasıldır ?

Kontrol listeleri genellikle sayfanın sol tarafında küçük onay kutuları ile listeler halinde sunulur ve öğe tamamlandıktan sonra onay kutusu işaretlenir. İlaveten bu yazımda ilerleme çubuğu şeklinde göstermek için neler yapmalısınız ondan bahsedeceğim

Excelde yapılacaklar listesi nasıl hazırlanır?

Yukarıda bu tarz listeler hakkında kısaca bilgi verdim. Şimdi işin biraz teknik tarafında geçerek bu tarz listeleri nasıl oluşturabiliriz ona bakalım.

İlk olarak developer menüsünü excel de aktif etmelisiniz. Çünkü işaretlenecek kutucukları bu menü sayesinde ekleyebileceğiz.

Bunu yaptıktan sonra aşağıda gösterdiğim gibi check box ekleyip yanına açıklamaları yazın:

excelde-yapilacaklar-listesi-hazirlama

Bu kutucuk işaretlendiği zaman True, işaretli olmadığı zaman da False değeri alacak ve doğru adedi saymak için bunları hücrede gösterip adetlerini saydıracağız.

Örneğin C sütununu linkleyerek kutucuğun işaretli olup olmadığını görelim : 

yapilacaklar-listesi-hazirlama
Bunu eklediğini her bir kutucuk için yapmalısınız. Şimdi bu değerleri gösterdikten sonra kutucukları işaretleyerek True ve False değerlerinin değiştiğini görebilirsiniz.

yapilacaklar-listesi-hazirlama-2
True ve false değerlerini ayrı bir sütunda countif komutu ile saydırın. Yazacağımız formül benim örneğim için aşağıdaki gibi olacak:

yapilacaklar-listesi-hazirlama-3

Şimdi burada benim progress olarak adlandırdığım kısımda True değerinin yüzdesini hesaplattırın. Ve hücreyi % olarak biçimlendirin

yapilacaklar-listesi-hazirlama-4
En son adım olarak progress barımızı göstermek olacaktır. Bunun için conditional formatting menüsünü kullanacağız. Ayarlarınız aşağıdaki gibi olmalı
yapilacaklar-listesi-hazirlama-5
İlerleme çubuğunuzun örnekteki gibi belirecek. Kutucuklara işaretleyip ya da işaretleneni kaldırarak değişimi görebilirsiniz.
Bu çalışmayı biraz daha süslemek sizin elinizde! Örneğin ben işaretleme oldukça arka planı kırmızı ve yazıları da üstü çizili yaptım. Sizler de farklı gösterimler sunabilirsiniz.

Tavsiye yazı : Excelde enter tuşunun işlevi nasıl değiştirilir

Yapılacaklar listesi hazırlama konusunda benim sizlerle paylaşacaklarım bu kadar. Artık listeleriniz daha şık ve profesyonel...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim