Google Fonts'ta Yer Alan En İyi 15 Font

 
Bu yazıyı yazarken Google Fonts içerisinde toplam 973 font yer almaktaydı. Bu kullanabileceğiniz seçeneğin çok fazla olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, samanlıkta iğne aramak gibi bir şey diyebilirim. Sitenizde en iyi yazı tiplerini kullanmak istiyor olabilirsiniz. Bunun için bir yazı hazırladım ve Google Fonts'ta yer alan en iyi 15 fontu bir araya getirdim.

Bir yazı tipi seçmek, estetik bir seçimden çok daha fazlasıdır. Özellikle sitenize gelen ziyaretçiler için okunması zor bir yazı tipi seçerseniz sitenizin hemen çıkma oranları ve dönüşüm oranları bu durumdan etkilenebilecektir. Temel olarak, gördüğünüz ilk yazı tipini kullanmak yerine en iyisini seçmek için çaba gösterecekseniz bunun biraz zaman alacağını bilmelisiniz.

Google Fonts'ta Yer alan En İyi Yazı Tipleri

Google Fonts üzerinden bir yazı tipi seçecekseniz karşınıza çıkacak seçeneklerin popülerliği ilginizi çekebilecektir. Ancak popülerlik her şey demek değildir. Sitenize gelen ziyaretçilerin iyi bir deneyim yaşamasını istiyorsanız onlara tanıdık gelebilecek ve okumalarını kolaylaştıracak font seçimleri yapmalısınız. Bunun en kolay yolu ise birbiriyle uyumlu olan fontları bir araya getirmektir.

1. Roboto

Robot, Google tarafından Android için sistem fontu olarak kullanılmaktadır. Font, Chirstian Robertson tarafından geliştirilmiştir. Şimdi büyük ölçüde popülerdir. 12 farklı stili vardır ve Google Fonts içerisinde farklı görünümlerde yer almaktadır. Örneğin, Robot en popüler yazı tipidir. Ancak Roboto Condensed aynı zamanda en popüler altıncı yazı tipidir ve Roboto Slab en popülerler arasında 13. sırada yer almaktadır.

  • Sans-serif
  • 12 farklı stil

2. Open Sans

Open Sans, Steve Matteson tarafından geliştirilen bir sans-serif yazı tipidir. Google, bazı sitelerinde, basılı reklamlarda ve web reklamlarında Open Sans yazı tipini kullanmaktadır.

  • Sans-serif
  • 10 farklı stil

3. Lato

Lato sans-serif tipinde olan bir diğer popüler font olarak ön plana çıkmaktadır. Bu yazı tipi Lukasz Dziedzic tarafından geliştirilmiştir. Örneğin oldukça popüler olan anlık iletişim platformu Slack font olarak Lato'yu tercih etmiştir.

  • Sans-serif
  • 10 farklı stil

4. Slabo

Slabo, Tiro Typeworks firmasından John Hudson tarafından geliştirilmiş bir serif türü yazı tipidir. Bu yazı tipinde benzersiz olan durum özel olarak belirli bir boyutta kullanılmak üzere tasarlanmış olmasıdır. Gereksinimlerinize bağlı olarak bu fontu 13 piksel veya 27 piksel olarak kullanabilirsiniz.

  • Serif
  • 2 farklı stil

5. Oswald

Oswald, Vernon Adams tarafından geliştirilmiş sans-serif türü bir yazı tipidir. Başlıklar için 18 piksel şeklinde kullanılmalıdır. Yazı içerisinde tercih edildiğinde ise 16 piksel olan hali tercih edilmelidir. İnsanlar genellikle bu fontu tasarım, konferans, portföy, ajans, sağlık ve etkinlik sitelerinde kullanmayı kullanmaktadırlar.

  • Sans-serif
  • 6 farklı stil

6. Source Sans Pro

Source Sans Pro, Paul Hunt tarafından geliştirilmiş sans-serif türü bir yazı tipidir. Bu font Adobe için geliştirilmiştir ve Adobe'un ilk açık kaynak kodlu fontu olma özelliğini taşmaktadır. Genellikle başlıklar için 38 piksel şeklinde kullanılmalıdır. Yazı içerisinde tercih edildiğinde ise 20 piksel olan hali tercih edilmelidir. İnsanlar genellikle bu fontu portföy, tasarım, blog, güvenlik, ajans sitelerinde ve mobil uygulamalarda kullanmaktadırlar.

  • Sans-serif
  • 12 farklı stil

7. Montserrat

Montserrat, Julieta Ulanovsky tarafından geliştirilmiş sans-serif türü bir yazı tipidir. Bu font 18 farklı stile sahiptir. Bu nedenle seçim yapabileceğiniz çok farklı seçenek mevcuttur. Başlıklar için 30 piksel şeklinde kullanılmalıdır. Yazı içerisinde tercih edildiğinde ise 16 piksel olan hali tercih edilmelidir. İnsanlar genellikle bu fontu portföy, tasarım, ajans, teknoloji, servis, mobil uygulama, sosyal, moda ve yemek sitelerinde kullanmaktadırlar.

  • Sans-serif
  • 18 farklı stil

8. Raleway

Raleway, Matt McInerney tarafından geliştirilmiş sans-serif türü bir yazı tipidir. Bu font 18 farklı stile sahiptir ve en geniş font ailelerinden biri olarak bilinmektedir. Başlıklar için 24 piksel şeklinde kullanılmalıdır. Yazı içerisinde tercih edildiğinde ise 16 piksel olan hali tercih edilmelidir. İnsanlar genellikle bu fontu ajans, portföy, fotoğraf, illüstrasyon, müzik ve tasarım sitelerinde kullanmaktadırlar.

  • Sans-serif
  • 18 farklı stil

9. PT Sans

PT Sans, Public Types of Russian Federation tarafından geliştirilmiştir. Latin ve Kiril karakterlerini desteklemektedir. Bu font 4 farklı stile sahiptir ve içerisinde serif seçeneği bulunmaktadır. Başlıklar için 48 piksel şeklinde kullanılmalıdır. Yazı içerisinde tercih edildiğinde ise 18 piksel olan hali tercih edilmelidir. İnsanlar genellikle bu fontu büyük harfli yazılarda, tasarımlarda, bloglarda, restoranlarda, yemek sitelerinde ve dergilerde kullanmaktadırlar.

  • Sans-serif
  • 4 farklı stil

10. Lora

Lora, özellikle dijital ekranlarda ve basılı kaynaklarda oldukça uyumlu bir şekilde çalışan popüler serif türü yazı tiplerinden biridir. Bu font Cyreal tarafından geliştirilmiştir. Başlıklar için kullanılması pek uygun değildir. Yazı içerisinde tercih edildiğinde ise 15 piksel olan hali tercih edilmelidir. İnsanlar genellikle bu fontu dergilerde, tasarım, dergi, portföy, e-ticaret, ajans, fotoğraf ve müzik sitelerinde kullanmaktadırlar.

  • Serif
  • 4 farklı stil

11. Noto Sans

Noto Sans, Google tarafından geliştirilmiş bir font olma özelliğini taşımaktadır. Bu font ailesinin aynı zamanda serif türünde olan bir versiyonu vardır. Her iki versiyonun toplamda 8 farklı stili vardır. Başlıklar için 48 piksel şeklinde kullanılmalıdır. Yazı içerisinde tercih edildiğinde ise 12 piksel olan hali tercih edilmelidir. İnsanlar genellikle bu fontu tasarım, konferans, etkinlik, teknoloji, illüstrasyon, eğitim, sağlık sitelerinde ve mobil uygulamalarda kullanmaktadırlar.

  • Sans-serif veya serif
  • 8 farklı stil

12. Nunito Sans

Nunito Sans gün geçtikçe popülerliğini yükselten bir font ailesidir. Bu font ailesinin 14 farklı stili vardır. Font birden fazla tasarımcı tarafından geliştirilmiştir. Kullanım alanı şimdilik çok sınırlı olsa bile genelde tasarımcılar tarafından tercih edilen bir yazı tipi ailesidir.

  • Sans-serif
  • 14 farklı stil

13. Concert One

Concert One, başlıkları ön plana çıkaran yuvarlak bir grotesk yazı tipidir. Birden fazla tasarımcı tarafından geliştirilmiş olan bu yazı tipi özellikle Japonca yayınlarda oldukça popülerdir. Bu font ailesinin sadece 1 stili vardır. Özellikle başlıklarda kullanılan bu font, yazı içerisinde Lato, Open Sans, Roboto, Montserrat veya Oswald kullanıldığında iyi sonuçlar vermektedir.

  • Sans-serif
  • 1 stil

14. Prompt

Prompt, Cadson Demak tarafından geliştirilmiş bir yazı tipidir. Bu yazı tipinin 18 farklı türü vardır. Özellikle Tai dilinde son derece popülerdir. Özelliklerde başlıklarda kullanıldığında dikkat çekmektedir. Genellikle bu font, yazı içerisinde Roboto, Open Sans, Raleway, Lato veya Montserrat kullanıldığında iyi sonuçlar verebilmektedir.

  • Sans-serif
  • 18 farklı stil

15. Work Sans

Work Sans, özellikle dijital ekranlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş bir font olarak dikkat çekmektedir. Wei Huang tarafından geliştirilmiş olan bu font özellikle 14 piksel ve 48 piksel aralığında kullanıldığında oldukça dikkat çekmektedir. Her ne kadar başlıklara yakışan bir font olsa bile onu dilediğiniz zaman yazı içerisinde kullanabilirsiniz. Bunu yapmak istemiyorsanız onu Roboto, Montserrat, Lato veya Raleway ile bir araya getirebilirsiniz.

  • Sans-serif
  • 9 farklı stil

Google Fonts Kombinasyonları Nasıl Oluşturulur?

Google Fonts içerisinden bir yazı tipi seçmekte zorlanıyorsanız bir kombinasyon oluşturmayı düşünebilirsiniz. Google Fonts kombinasyonları oluşturmak için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunun için ilk kullanacağınız yer Google Fonts'un kendisidir. Hemen Google Fonts sitesine giderek ilgilendiğiniz bir font ailesinin detaylarına göz atabilirsiniz. Detaylar kısmında ilgili font ile uyumlu olan diğer fontları bulabilirsiniz.

Bu yeterli gelmediyse çeşitli font uyumluluk araçlarından yararlanabilirsiniz. Font Pair bunlardan en önemlisidir. Alternatif olarak Fontjoy adresini kullanabilirsiniz. Bir diğer alternatif ise Canva tarafından sunulan font kombinasyon oluşturucusu kullanmaktır. Siteniz için hangi fontu kullanmanız gerektiğine karar vermeden önce bu araçları kullanabilirsiniz.

  • Canva - https://www.canva.com/font-combinations
  • Fontjoy - https://fontjoy.com/
  • FontPair - https://fontpair.co/

Google Fonts'u WordPress'te Kullanmak

Google Fonts üzerinden sitenizde kullanmak istediğiniz en iyi fonta karar verdikten sonra onu WordPress sitenizde kullanmaya başlayabilirsiniz. Genellikle site sahipleri bu konuya çok dikkat etmeseler bile dış kaynaktan bir font kullanmak sitenizin hızını yavaşlatabilecek bir faktördür. Dolayısıyla WordPress'te Google Fonts kullanırken en iyi çözümleri uygulamanız gerekmektedir.

Font Ağırlığını Sınırlayın

Seçtiğiniz yazı tiplerinden bazıları Montserrat veya Raleway olabilecektir. Bu fontların 18 farklı stili yani yazı tipi ağırlığı bulunmaktadır. Her ne kadar seçim yapmak için çok iyi olsa bile bu durum WordPress sitenize 18 ağırlığın tamamının yüklenmesi anlamına gelecektir. Bu ise sitenizin yüklenme süresini yavaşlatacaktır. Dolayısıyla en iyi kuralı uygulamalı ve maksimum 3 farklı stili kullanmaya çalışmalısınız:

  • Düz
  • Kalın
  • İtalik

Bugünlerde gördüğümüz birçok WordPress sitesi italik stilini bile kullanmaktan uzak durabilmektedir. Google Fonts'u kendiniz kodla sitenize ekliyorsanız Google Fonts'da yer alan Customize sekmesinden tam olarak hangi ağırlıkları seçmek istediğinize karar verebilirsiniz.

Günümüzde çoğu WordPress teması, kullanmak istediğiniz Google Fonts yazı tiplerini ve ağırlıklarını seçmenin kolay yollarını içermektedir. Ancak, tema geliştiricilerinin tümü performansa odaklanmış değildir. Bu nedenle, bazı durumlarda kullandığınız temada yer alan Google Fonts seçeneğini devre dışı bırakmak ve yazı tiplerini kodla kendiniz eklemek isteyebilirsiniz.

Değişken yazı tiplerinin popüler olmaya başladığını ve tüm modern tarayıcılar tarafından desteklendiğini unutmamalısınız. Buna rağmen değişken yazı tipleri söz konusu olduğunda ücretsiz olarak seçebileceğiniz pek fazla seçenek yoktur. Bu nedenle standart olandan ilerlemek çok daha akıllıca bir fikir olabilecektir. Alternatif olarak Google'ın sunduğu Early Access imkanından yararlanmayı düşünebilirsiniz.

Fontları Yerel Olarak Saklayın

Yazı tiplerini Google'ın sunucusundan sunmanın bir alternatifi olarak, fontları yerel olarak barındırmayı düşünebilirsiniz. Google yazı tiplerinin çoğunun muhtemelen insanların tarayıcılarında zaten önbelleğe alındığını unutmamalısınız. Bu yüzden kendi performans testlerinizi yapmanız çok daha doğru olacaktır.

Google fontları dışında farklı bir premium font kullanıyorsanız elbette onu yerel olarak barındırmak veya onu CDN üzerinden sunmak en iyi yoldur. Bunu yapabilmek için çok az düzeyde teknik bilgiye sahip olmanız yeterli olacaktır.

Güncellenen Fontları Seçin

Yazı tiplerinin tıpkı WordPress eklentileri ve temaları gibi olduğunu unutmamalısınız. Bunları zamanla daha iyi hale getirmek için güncelleştirmeler ve geliştirmeler söz konusudur. Her ne kadar güncelleme sıklığı WordPress eklentilerinde olduğu kadar sık olmasa bile düzenli olarak güncellenen bir fontu tercih etmek her zaman daha doğru olacaktır. Örneğin, Google'ın Noto ailesi 2014 yılından bu yana sürekli güncelleme almaktadır.

Bu listede yer alan yazı tiplerinin çoğu popüler olduğu için bu listedeki herhangi bir yazı tipinin düzenli güncellemeler ve iyileştirmeler alacağını varsaymak mümkündür. Listenin dışında bir tercih yapmak istiyorsanız seçtiğiniz yazı tipinin dikkat çekmek için yeterince popüler olduğundan emin olmaya çalışmalısınız.

Erişilebilirliği Sakın Unutmayın

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2017 yılı itibariyle dünya üzerinde tahminen 253 milyon kişi görme bozukluğu yaşamaktadır. Bunların 36 milyonu tamamen göremezken, 217 milyon kişi orta veya ağır görme bozukluğuna sahiptir.

Google Fonts'u kullanırken renk ve boyut gibi çeşitli özellikleri seçebilirsiniz. Bu nedenle, WCAG 2.0 olarak adlandırılan web içeriği erişilebilirlik yönergesini takip etmeyi ihmal etmemelisiniz. Bu, sunduğunuz içeriğin herkes tarafından kolayca erişilebilir olmasını sağlayacak ufak bir detaydır.

Yönergede yer alan en önemli durum renk kontrastı durumudur. Kullandığım birçok eski tasarımda yazı tipi çok hafif kalmakta ve ziyaretçilerin içerikleri okuması zor olmaktaydı. Yapmak isteyeceğin son şey insanların gözünü yormak için harika içerikler yayınlamaktır. Dolayısıyla bu duruma ekstra dikkat etmenizde fayda vardır.

WebAIM tarafından geliştirilmiş Color Contrast Checker aracını kullanarak sitenizdeki fontu kontrol edebilirsiniz. Bu araç sitenizde yer alan font ve renk seçimlerinin resmi olarak tavsiye edilen değerlerle uygun olup olmadığını gösterecektir.

Sonuç

Google Fonts font bulma konusunda harika bir yerdir ve her gün web üzerindeki milyonlarca site tarafından kullanılmaktadır. Yazı tipi ağırlıklarını sınırlama, yerel olarak barındırma ve erişilebilirlik kurallarına uyma gibi en iyi uygulamaların izlenmesi sitenize gelen ziyaretçilere daha iyi bir genel deneyim sunacaktır.

Kaynak: timurdemir.com.tr

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim