Google Form ile Anket Nasıl Hazırlanır

google-form-anket-nasil-hazirlanir

Çevrimiçi anketler, birincil veri toplama için harika bir araçtır. Çalışan profesyonellerin yanı sıra öğrencilerden de genellikle raporlama, tez analizi ve hatta pazar araştırması için kişilere ulaşıp seçimleri hakkında bilgi toplamaları istenir . 

Bu çalışmada kullanabileceğiniz en yaygın araçlarından biri Google Formlar'dır. Bu ürün, yalnızca kapsamlı çalışmalar oluşturmanıza değil, aynı zamanda ek özellikler ve eklentiler eklemenize de olanak tanır. Bu nedenle, google form anket nasıl hazırlanır konusu bugün herhangi bir öğrencinin, ister tezi ister bir grup projesi olsun, veri toplamak için merak ettiği bir konudur.

Bu yazımda Google Formlarından en iyi şekilde nasıl yararlanabilirsiniz ondan bahsedeceğim: Google form nedir, nasıl kullanılır? Avantajları nedir yanıtlar nasıl değerlendirilir hepsini bu yazımda bulabileceksiniz.

Google Form bir çeşit anket ve online test hazırlama uygulaması olarak ele alınabilir. Özelleştirilmiş ve kişiselleştirilmiş sınavlar veya anketler aracılığıyla kişilerden bilgi toplamanıza olanak tanır. Daha sonra, yanıtları otomatik olarak kaydetmek için bilgileri excel tabloya aktarabilirsiniz. Bu tablo daha sonra gerçek zamanlı olarak formlardan gelen yanıtlarla doldurulur.

Neden Google Form Kullanıyoruz? Avantajları nelerdir?

Google Formlar'ın bir başka yenilikçi özelliği de ortak çalışma yeteneğidir. Bir grup projesi üzerinde çalışırken veya arkadaşlarınızdan veya diğerlerinden fikir edinmek istediğinizde, bu özelliği kullanabilirsiniz. Bu özellikte, birden fazla kullanıcı aynı anda anket soruları tasarlayabilir ve bu, fikirlerin çapraz paylaşımına izin verir. 

Bir ortak çalışan eklemek, Google hesap adresini sağlamak kadar basittir.

Formu doldurduğunuzda, göndermeden önce anket formu ayarlarınızı da kontrol etmeniz gerekir. Doğru sonuçlara ulaşmak için bu önemlidir. Yan taraftaki dişli simgesine tıklayın ve ayarlar menüsünü açacaksınız. Burada, anket formunuzu herkese açık hale getirme veya kuruluşunuzdaki kişilerle sınırlama gibi seçenekleri özelleştirebilirsiniz. Ek olarak, yanıt seçeneklerinde, kullanıcıların ankete birden fazla yanıt göndermesine izin verebilirsiniz.

Google ayrıca, kullanıcı tarafından tamamlanan bölümlerin yüzdesini gösteren bir ilerleme çubuğu da gösterebilir. Bu, kullanıcıları daha iyi motive etmek ve onlara kalan soru sayısı hakkında kabaca bir fikir vermek için yararlıdır. 

google-form-anket-nasil-hazirlanir

Dil açısından, Google size ayrıca arayüzü değiştirme seçeneği de sunar. Bu soruların dilini değiştirmese de, sonraki düğmesi ve gönder düğmesi gibi düğmeler bu dilde görüntülenecektir. Hedef kitleniz dünyanın diğer ülkelerinde yer alıyorsa bu özellik önemli olacaktır. 

Anket formunuzu daha etkileşimli hale getirmek için, Google Formlar tarafından sağlanan birkaç gelişmiş özellik vardır. Bunlar, sorularınıza resim veya video ekleme seçeneğini içerir. Kenar çubuğundaki + düğmesini kullanarak sorulara kolayca medya eklenebilir. 

google-form-anket-nasil-hazirlanir-2

Video simgeleri, sorulara dahil edilebilecek başka bir ek özelliktir. Ayrıca, cevaba bir tarih eklemek istemeniz durumunda, cevabın formatını değiştirerek bunu yapabilirsiniz. Örneğin, kullanıcılarınıza potansiyel seyahat planlarını soruyorsanız, kullanıcının belirli bir tarih veya tarih aralığı eklemesine izin verebilirsiniz.

Formunuzu tamamen oluşturduktan sonra yan taraftaki menüyü kullanarak formunuzu paylaşabilirsiniz. Forma tam uzunlukta bir bağlantı veya hatta kısaltılmış bir bağlantı alabilirsiniz. Bu bağlantıyı potansiyel yanıtlayıcılarınızla paylaşmanız yeterlidir ve artık onların yanıtlarını almaya hazırsınız.

Bu anket formunu web sitenize veya blogunuza yerleştirmek için başka bir seçenek de vardır. Kendi siteniz hakkında bilgi almak için anketi kullanıyorsanız, bu özellikle yararlı olabilir. 

Son olarak, formunuzun basılı kopyalarını vermek isterseniz, PDF'ler oluşturma ve bunları yazdırma seçeneğine de sahipsiniz!

Kısaca avantajlarını sıralamak özetlemek gerekirse : 

  • Kolaylık: Bir dosyayı indirip yanıtlayanlara göndermeniz ve yanıtları geri göndermeleri gerekmez;
  • Benzersiz tasarım: Sistem üzerindeki resimleri veya kendi resimlerinizi kullanabilirsiniz;
  • Erişilebilirlik: Form Google Drive'da depolanır, böylece onunla farklı cihazlardan çalışabilirsiniz;
  • Duyarlılık: İşlevsellik kaybı olmadan mobil cihazlarda bir form oluşturabilir, ön izleyebilir ve düzenleyebilirsiniz;
  • Genel erişim: Bir formu diğer ekip üyeleriyle birlikte düzenleyebilirsiniz;
  • Kullanışlı analiz: Anket sonuçları otomatik olarak tablolar ve grafikler halinde oluşturabilirsiniz.

Google form anket nasıl hazırlanır

Şimdi gelin örnek bir anket nasıl oluşturulur ona bakalım : 

Sisteme giriş için birden fazla yöntemi kullanabilirsiniz. Örneğin adres satırına forms.newyazarak direkt yeni bir anket oluşturma ekranına ulaşabilirsiniz.

Bir diğer alternatifiniz de google drive hesabınıza giriş yaparak yeni >Google Forms yolunu izlemek olacaktır.

Görünümü değiştirin

Yukarıda da bahsettiğim gibi üst kısma mevcut resimlerden seçim yapabilir ve arkaplan renklerini ayarlayabilirisniz. Bunun yanıda yazı tipini değiştirmek de mümkün!

google-form-anket-nasil-hazirlanir-3

Temel Ayarlar

Yanıt verenlerden mail adreslerini girmelerini zorunlu tutabilirsiniz. Bunun yanında sadece 1 yanıt verme hakkı tanımlayabilirsiniz. Bir diğer ilave ayar da kişinin anket konusundaki son durumu görmesi ve yanıtını gönderdikten sonra düzenleme imkanı. [google formda eski yanıtlar nasıl silinir]
Yukarıdakilerin hepsi ayarlar sekmesinden düzenlenebilir.

Soru Tipleri

Sürekli söylediğim gibi bu uygulama sadece text olarak sorular sormaktan ibaret değil! Resim ve video da ekleyebilirsiniz. İlaveten ayrı bölümler oluşturarak kişilerin bölümlerden bölümlere geçiş yapmasını sağlayabilirsiniz.

Resim için galerinizdeki, drive hesabınızdaki resimleri kullanmanız mümkün. Video lar için de elbette youtube seçeneğine sahipsiniz.

Önceki formunuzdaki soruları kullanmak da mümkün! Diyelim daha önce oluşturduğunuz anket soruları mevcut. Bunları yeni anketinize alabilirsiniz.

google-anket-soru-tipleri
Hemen hemen aradığınız tüm soru tipleri mevcut. Bunları tek tek açıklamayı çok gerekli görmedim.Seçenekler arasında dolaşarak farkları görebilirsiniz. 
Başlık olarak sistem üzerinde yer alan tipler aşağıdaki gibidir : 
  • Kısa yanıt
  • Paragraf
  • Çoktan seçmeli
  • Onay kutusu
  • Açılır menü
  • Dosya yükleme (Kişilerin yanıt olarak kendi dosyasını eklemeye izin verir)
  • Doğrusal Ölçek (Derecelendirme amacıyla kullanabilirsiniz)
  • Çoktan seçmeli ızgara (Birden fazla yanıt için birden fazla derecelendirme yapabilirsiniz.)
  • Tarih
  • Zaman
İlaveten soruların yerlerini değiştirmek mümkün. Bütün sorularda mevcut olan üç nokta şeklindeki ikonu sürükleyerek sıralama yapabilirsiniz.

google-anket-soru-siralamasi

Anket yanıtları nasıl görüntülenir?

Yukarıda bahsedildiği gibi sorularınızı hazırladıktan sonra son adım gelen yanıtları değerlendirmede. Bunu ister form üzerinde görüntüleyebilir isterseniz google sheet e aktarabilirsiniz.

google-anket-yanitlari

Son Sözler

Google anket hazırlama sanıldığının aksine bir kaç temel adımla oldukça kolay bir işlem. Üstelik diğer google ürünleri ile entegre olması ve çalışması da sistemin bir diğer üstün özelliği. Anketleri saklama, yanıtları grafiklerle gösterme, yanıt verenlere ufak bir teşekkür mesajı iletme ya da bir olumsuzluk için detay isteme vs gibi özellikler bu sistemde mevcut.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim