Google Sheet ile Ücretsiz QR Kod Oluşturma

ucretsiz-qr-kod-oluşturma

Dijital dünyanın en önemli araçlarından birisi de son zamanlarda hayatımıza giren QR kod!

WhatsApp ile bilgisayarda oturum açmak istediğimizde, bankadan telefonumuzla para çekmek istediğimizde ya da bir kitaptaki detaylı açıklamayı görmek için bu sistem artık pratik çözümler sunuyor. 

Peki bu sistemi bizler de kullanabilir miyiz? Ücretsiz QR kod oluşturma yöntemleri nelerdir?

Aklınızdaki bu sorulara detaylı olarak yanıt vereceğim ama öncesinde gelin bu sistem nereden doğmuş, ne anlama geliyor konularına değinelim:

QR Kod Nedir?

Kısaca Japonya’da faaliyet gösteren ve Toyota’nın bir yan kuruluşu olan Denso Wave firması tarafından geliştirilen 2 boyutlu bir barkod sistemidir. Adını ingilizcede "Hızlı Tepki" anlamına gelen "Quick Response" kelimelerinin baş harflerinden almıştır.

Temel mantık şudur ki Barkodlar, makineler tarafından okunabilen etiketlerdir. Bu etiketlerin içinde sayısal ve / veya metin halinde bazı değerler bulunur. Barkodlar sayesinde bu değerler özel okuyucular tarafından kolaylıkla okunarak sayısal veriye çevrilir ve bilgisayar gibi diğer aygıtlara aktarılabilir.

Bu sistem ile sınırsız bilgi, mesaj, video, ve her türlü içerik aktarımı sağlayabilirsiniz.

Kullanımı için başlangıçta hedeflenen alan üretim endüstrisi olsa da, akıllı telefon kullanımının artması ve patentsiz kalması, herkesin erişebileceği bir açık kaynak teknolojisi haline gelmesi anlamına geliyordu.

Günümüzde akıllı telefonların daha yeni sürümleri, Samsung için Bixby Vision ve Apple için iOS 11 işletim sistemi gibi telefon kamerasına entegre bir QR Kod okuyucuya sahiptir. Ama Telefonunuzda okuyucu yoksa, uygulama mağazalarında indirmesi ve tek bir düğmeye dokunarak kullanması kolay olan çok sayıda seçenek vardır. Bunun için google play IOS mağazayı ziyaret edebilirsiniz.

Bir QR Koduna Hangi Bilgiler Girilebilir?

Özelleştirilebilir, mobil uyumlu bir açılış sayfasıyla, hedef kitlenize bilgi sağlamak için artık bir web sitesine bağlanmanıza gerek kalmaz. Ek olarak, bir resim galerisi , video oynatma listesi , ses demosu , PDF , size veya işinize nasıl ulaşacağınızla ilgili bilgiler ve çok daha fazlasını depolayabilir .

Chrome ile QR Kod Nasıl Yapılır?

Sizler de web siteniz, kitap dergi çalışmalarınız ya da bir başka sebeple ihtiyaç duyacağınız işler için bu sistemi oluşturabilirsiniz.

Örneğin bilgisayarda internette dolaşırken beğendiğiniz bir sayfayı mobilde görüntülemek istediniz. Ne yapacaksınız?

Chrome de yer alan yeni güncelleme ile birlikte web sayfalarının anında QR kodlarını oluşturmanız mümkün. Bunu yaptıktan sonra da direkt telefonunuzun kamerası ile tarayıp web sayfasını telefonda görüntüleyebilirsiniz.

Tavsiye yazı : Chrome ile ekran görüntüsü nasıl alınır?
chrome-qr-kod-oluşturma

Peki bunu mobilde nasıl yapabilirsiniz? Yani telefonunuzda görüntülediğiniz bir web sayfasını bilgisayarınızda görmek isterseniz ne yapmalısınız?

Bunun için sadece ufak 2 seçeneği aktifleştirmeniz yeterli.

  • Telefonunuzda chrome açın ve adres satırına chrome://flag yazıp enter tuşuna basın.
  • Sharing Hub yazarak arama yapın ve "enabled" seçin
  • QR code şeklinde arama yapın ve onu da "enabled" seçin.
  • Chrome uygulamasını şimdi yeniden başlatın. Herhangi bir web sayfasını açın ve adres satırına tıklayarak "share" seçin.

QR kodunun bu menüde görüntüleneceğini fark edeceksiniz! 

Google Sheet ile QR Kod Nasıl Yapılır

Genellikle bu sistemde size yardımcı olacak uygulamalar mevcut. Yalnız ben sizleri o sitelere yönlendirmeden direkt google sheet ile oluşturmanın adımlarını göstermek istiyorum.

Öncelikle az çok google sheet nedir konusunu bildiğinizi ve google hesabınızla buraya giriş yaptığınızı varsayarak direkt işlem basamaklarına geçmek istiyorum.

Tavsiye yazı : Google sheet ile kelime bulmaca oyunu nasıl hazırlanır?

Aslında direkt olarak bir fonksiyon mevcut değil google sheet üzerinde ama image fonksiyonuyla bu kodu oluşturmak mümkün! 

Şimdi boş bir sayfa açın ve örneğin A1 hücresine aşağıdaki kodu direkt olarak yapıştırın:



=IMAGE("https://chart.googleapis.com/chart?cht=qr&chs= style="color: red;"
>500x500&chl="&B1)

google-sheet-qr-kod-oluşturma

Kısaca formülü açıklamak gerekirse : 

500 x 500 : Bu QR kodun genişlik ve yükseklik ölçüsü. Kendinize göre değiştirebilirsiniz

B1 : Bu referans hücre. Bu hücreye ilgili web sayfasını yazmalısınız. Eğer referans hücreniz farklıysa elbette farklı hücrelerin adresini yazmanız mümkün.

Son Sözler

Yukarıda oluşturduğunuz QR kodunu istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Örneğin word ya da powerpoint sunumunuzda bu kodu kopyala yapıştır yaparak ekleyebilirsiniz. 

Size bu sistemi sunacak web servisleri de elbette mevcut. Ama kendi hesabınızda ücretsiz QR kod oluşturma mümkün olduğundan bu yazımda anlatılanları tercih edeceğinizi düşünüyorum. Ne düşünürsünüz?

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim