Kadınlarda Yaygın Olarak Görülen Demir Eksikliği Anemisinin Belirtileri Nelerdir?

demir eksikliği

Kadınlarda Yaygın Olarak Görülen Demir Eksikliği Anemisinin Belirtileri Nelerdir?

Cinsiyet ayrımı yapmadan demir eksikliği anemisinin belirtileri aynı olsa da kadınlarda daha fazla olmasının nedeni fizyolojik ve anatomik farklılıklardan kaynaklanır. Demirin vücutta az olması, dünyada en çok karşılaşılan kansızlık türü olarak kabul edilir. Demir eksikliği anemisi birçok hastalığa neden olabilir.

Çünkü vücutta doku ve organların hatta hücrelerin de düzgün bir şekilde gelişmesi ve işlevini yerine getirebilmesi için en önemli unsur oksijendir. Oksijenin vücutta taşınabilmesi için gerekli olan protein ise hemoglobindir. Hemoglobin üretimi için vücutta yeterli miktarda demir olması gerekmektedir. Almadığı durumda oksijen taşınamaz ve dokuda hasar oluşturabileceği gibi bir yandan da, kanı az bulan kalbin pompalama kapasitesi ile ilgili tansiyon ve kalp çarpıntısı gibi rahatsızlıklara da neden olabilir.

Demir Eksikliği Anemisinin Belirtileri Nelerdir?

Demir eksikliğinde bazı hastalarda belirtiler görülmez. Bu nedenle eksikliğini anlayabilmek için rutin olarak kan tahlili yaptırılmalı ve vücuttaki demir oranına baktırılmalıdır. Yaygın olarak görülen demir eksikliği anemisinin belirtileri ise şu şekildedir:

  • Güç kaybı
  • Ağız köşelerinde çatlaklık
  • El ve ayaklarda uyuşma
  • Baş ağrısı
  • Tırnakların çabuk kırılması
  • Cilt solgunluğu
  • Halsizlik
  • Saçlarda dökülme, kırılma
  • Yorgunluk
  • Ciltte kuruma
  • Konsantrasyon bozukluğu

Demir Eksikliği Anemisi Neden Olur?

Demir içeren besin gruplarının tüketilmemesi, folik asit ve B12 vitaminlerinin yeterli düzeyde alınmaması, yanlış diyet programları ve kötü beslenme kişide demir eksikliği olmasına neden olur. Fizyolojik nedenlere bağlı olarak demir emiliminin tam olarak yapılamaması da, bu hastalığın ortaya çıkmasında bir etkendir.

Kadınlarda demir eksikliği nedenleri bunlardan farklı olmamakla birlikte; herhangi bir rahatsızlığı olmadan düzenli aylık kanamalarının olması ve çoğu kadında olduğu gibi aşırı kanamanın olması, gebelik geçiren annelerin vücudundaki demiri bebekleri ile paylaşmaları, olası over kistleri ve miyomlarda aşırı kanama olması da kadınlardaki demir eksikliği nedenlerindendir.

Kadınlarda Demir Eksikliği İçin Evde Uygulanabilecek Doğal Yöntemler

Demir eksikliği anemisi için tabi ki önce doktorunuzun düzenlemiş olduğu tedaviyi düzgün bir şekilde uygulamalısınız. Eş zamanlı olarak evde kendinizde demir içeren yiyecek ve içecekleri bol tüketerek demir eksikliği ile baş edebilirsiniz. Demir yönünden zengin gıdalar; bal, ısırgan otu, karahindiba yaprakları, kırmızı yonca çiçekleri, dulavrat otu ve kekiktir. Bu besinlerin çaylarını içerek veya salata ve yemeklerimizde kullanarak demir depolarınızı doldurabilirsiniz. Ayrıca C vitamini içeren yiyeceklerin tüketilmesi de, vücuttaki demir oranını arttıracaktır. Demir eksikliği anemisinin ilerlemesi için düzenli olarak sağlık kontrollerine gitmeniz ve tahlillerinizi yaptırmanız oldukça önemlidir.

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim