Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri Nelerdir?


bilgisk.com

Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri Nelerdir?

    Kadınlar için menopoz dönemi, gençlik döneminin sonu olarak algılanır. Nasıl ki genç kızlığa atılan ilk adım, adet olmakla başlıyorsa belirli bir yaştan sonra adet görmenin sona ermesi de bir son değildir. Aksine yeni bir başlangıçtır. Peki, menopoz nedir? menopoz belirtileri nelerdir?

    Yaş almayla birlikte yavaş yavaş regl kanamalarında azalmalar başlar. Gençlik evresinde olduğu gibi her 28 günde bir ve yoğun bir şekilde kanama görülmez. Düzenli bir şekilde adet görmek demek doğurganlık için gerekli olan yumurtlamanın olması anlamına gelir. Hal böyleyken adetin kesilmesi de doğurganlığın sona ereceği anlamını taşır. Peki, menopoz nedir? Bu makalede menopozla ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz. 

Menopoz hakkında bilinmesi gereken her şey.

    Nasıl ki hamilelik dönemi ve regl olma bir hastalık değilse menopoza girmekte bir rahatsızlık değildir. Sadece ömrün geri kalanında adet kanaması yaşamamak ve hamile kalmak için gerekli olan yumurtaların oluşmamasıdır. Bir hastalık değil ancak bu döneme giren bir kadına psikolojik ve bedensel anlamda çok ciddi rahatsızlıklar vermektedir.

    Kadınlık hormonu diye bilinen östrojen hormonunun azalması, yumurta üretiminin rahimde azalması ve sona ermesiyle menopoz dönemi başlar. Her kadında menopoza girme yaşı farklılık gösterir. İstatistiklere göre ortalama olarak kırk beş elli beş yaşları arasındaki kadınlar adetten kesilme dönemine girmektedir. Bu demek değil ki bütün kadınlar 45 ile 55 yaş arasında menopoza girecek. Farklı farklı sağlık sorunlarından dolayı daha erken yaşlarda adetten kesilen kadınlar vardır.

    Adet kanamasında meydana gelen azalma ve bir kaç ayda bir adet görme menopoz değildir. Bu süreç menopoza giriş evresidir ve bu döneme premenopoz denir. En son görülen adet kanamasının üstünden 12 yada 15 ay boyunca adet görülmezse işte o zaman menopoza girmiş olarak kabul edilir. Peki bir kadın menopoz sürecine girdiğini nasıl anlar? daha doğrusu menopoz belirtileri nelerdir

Menopoz Belirtileri Nelerdir

l Adet düzensizlikleri ve kanma miktarında azalma menopoza girileceğinin ilk sinyalidir.

l Hamile kalmak isteyip hamile kalamamak ve yapılan testler sonucunda yumurtlama sayısının azaldığının tespit edilmesi adet kanamasının azalmasıyla beraber görülen belirtidir.

l Çok soğuk bir havada aniden aşırı sıcaklık hissetmek. Aynı şekilde yaz ayında bile hiçbir neden yokken titremek

l Otururken bile su gibi terlemek

l Kadınlar menopoz döneminde aşırı derecede sinirli ve gergin olurlar. Alınganlık üst seviyedir.

l Geceleri sık sık uykudan uyanmak, uykuya dalmakta zorlanmak

l Cinsel hayatın sekteye uğraması menopoz döneminin en can sıkan belirtisidir.

l Ani yüz kızarması ve elde ayakta yanma hissi


Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.

Esenlikler ile kalmanız temennisi ile.

Hoşçakalın, sağlıkla kalın...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim