Obezitenin Çocuk Sağlığı Üzerindeki 5 Etkisi

Çocuklarda obezite

Obezitenin çocuk sağlığı üzerindeki 5 etkisi

Çocuklarda obezite

    Geçtiğimiz on yılda, çocukluk çağı obezitesi teknolojinin gelişiyle birlikte hızla büyüdü. Çocukken aşırı kilolu olmak, fiziksel ve psikolojik olarak çocuğun genel sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahip olur. Bu durumda, obez bir çocuk yetişkinliğe kadar obez kalır ve bu, erken yaşlardan itibaren çeşitli tıbbi durumlarla karşılaşılmasına neden olur.

    Çocuğun neden fazla kilolu veya obez olduğu bilinmiyor. Araştırmalar, ebeveynleri obez olan çocukların da obez olduğunu göstermiştir, bu da genetik bir bağlantı olduğunu düşündürmektedir, ancak çocuklarda obezitenin gelişiminde küçük bir rol oynamaktadır. Bu, hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme ile birleştiğinde aşırı kilo ve obeziteye yol açabilir.

    Pizza ve hamburger gibi aşırı yağlı yiyecekler, gazlı içecekler tüketiminin çocuklarda obezite gelişiminde önemli bir rol oynadığına dair kanıtlar vardır. Bu makale size obezitenin çocuklar üzerindeki çeşitli yan etkileri hakkında bilgi verecektir.

Çocuklarda obezite

Obezitenin çocuğun sağlığı üzerindeki 5 etkisi

Obezitenin bir çocuğun genel sağlığını etkileyebilecek bazı yan etkileri:

  1. Hipertansiyon ve hiperkolesterolemi: Bu, obez bir çocuk üzerindeki en yaygın etkidir. Obez bir çocuk büyüdükçe kardiyovasküler hastalık riskini artıran hipertansiyon ya da hiperkolesterolemi gelişme riski de artar.
  2. Diyabet: Obez bir çocuğun glikoz intoleransı, insülin direnci geliştirme olasılığı iki kat daha fazladır, bu da bozulmuş glukoz toleransı ve insülin direnci riskinde artışa neden olur ve diyabet çok erken yaşlarda başlar.
  3. Uyku problemleri:Çocuklarda obezite, solunum problemlerine neden olur. Bu nedenle, obez çocuklar astım veya uyku apnesi gibi klasik semptomlardan şikayet edebilir.
  4. Kas-iskelet sisteminin durumu: Fazla kilo, vücudun tüm ağırlığını taşıyan özellikle dizler ve ayak bilekleri olmak üzere alt ekstremitelere ekstra baskı uygular. Bu, dizde erken aşınmaya neden olur ve çocuğun artritli diz eklemlerinin sağlık yapısını bozar.
  5. Anksiyete ve depresyon: Obezitenin çocuk üzerindeki fiziksel etkilerinin yanı sıra psikolojik bir etkisi de vardır. Obez bir çocuk, kilo almanın bir sonucu olarak ya da diğer akranları tarafından alay konusu olduğunda depresyona girebilir.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileği ile.

Esenlikler ile kalmanız temennisi ile.

Hoşçakalın. Sağlık ile kalın.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim