XML Dosyası Nedir? – XML Dosyası Özellikleri ve Açma Yöntemleri


XML dosyası, genişletilebilir biçimlendirme dili (XML) dosyalarıdır. Bunlar, belgenin yapısını ve diğer özelliklerini açıklamak için özel etiketler kullanan düz metin dosyalarıdır. XML, insanlar ve makineler tarafından okunabilen belgeleri kodlamak için sözdizimini tanımlamak için World Wide Web Consortium (W3C) tarafından oluşturulan bir biçimlendirme dilidir. Bunu, belgenin yapısını ve belgenin nasıl depolanması ve taşınması gerektiğini tanımlayan etiketleri kullanarak yapar.Web sayfalarını kodlamak için kullanılan Köprü Metni Biçimlendirme Dilini (HTML), aşina olabileceğiniz başka bir biçimlendirme diliyle karşılaştırmak en kolayı olabilir. HTML, bir web sayfasındaki içeriğin formatını tanımlayan önceden tanımlanmış işaretleme sembolleri (kısa kodlar) kullanır. XML dosyasını benzersiz kılan şey, genişletilebilir olmasıdır. XML’in HTML gibi önceden tanımlanmış bir biçimlendirme dili yoktur. Bunun aksine XML, içeriği açıklamak için sınırsız ve özel simge kümeleri oluşturarak kullanıcıların kendi işaretleme sembollerini oluşturmalarına olanak tanır. Temel olarak HTML, içerik temsiline odaklanan bir dildir. Öte yandan XML, verileri depolamak için özel bir veri tanımlama dilidir.

Belge Formatları İçin Kullanılan XML Hangileridir?


XML genel olarak belge formatlarının temelinde kullanılmaktadır. Bunlar:

*Hem RSS hem de ATOM, okuyucu uygulamasının Web beslemelerini nasıl işlediğini tanımlar.
*Microsoft .NET, yapılandırma dosyası olarak XML kullanır.
*Microsoft Office 2007 ve sonraki sürümleri, belge yapısının temeli olarak XML kullanır. Örneğin, “X” .DOCX Word belge biçimini temsil eder ve ayrıca Excel (XLSX dosyaları) ve PowerPoint’te (PPTX dosyaları) kullanılır.

XML Dosyası Nasıl Açılır?

XML dosyalarını doğrudan açmanın birkaç yolu vardır. Bunları herhangi bir metin düzenleyiciyle açabilir ve düzenleyebilir, herhangi bir web tarayıcısında görüntüleyebilir veya bunları görüntülemenize, düzenlemenize ve hatta diğer biçimlere dönüştürmenize izin veren bir web sitesi kullanabilirsiniz.

1. Metin Düzenleyici Kullanmak

Açmak istediğiniz XML dosyasını bulun.

XML dosyaları düz metin olarak kodlanmıştır; bu nedenle, bu dosyaları herhangi bir metin düzenleyici ile açabilir ve kolayca okuyabilirsiniz.

XML dosyasını sağ tıklayın ve “Birlikte Aç” ı seçin.

Dosyaları açmak için birçok programı gösterir.

“Not Defteri” veya “Text Edit” seçin.

Bunlar, bu işletim sistemlerine önceden yüklenmiş metin düzenleyicilerdir ve listede yer almaları gerekir.

Ekrandaki metni yorumlayın.

XML dosyanız bir metin düzenleyicide açılır. Dosyanın karmaşıklığı, oluşturma amacına bağlıdır. İhtiyaç duyduğunuz bilgileri bulmak için etiketleri kullanın.

2. Web Tarayıcı Kullanmak

Açmak istediğiniz XML dosyasını bulun.

XML dosyasını açmak için herhangi bir basit metin düzenleyiciyi kullanabilseniz de, dosyanın bir tarayıcıda açılması verilere göz atmayı kolaylaştırabilir. Bunun nedeni, tarayıcıların iç içe geçmiş etiketleri otomatik olarak iç içe yerleştirerek XML ağacının her bir bölümünü daraltmanıza izin vermesidir.

Dosyayı sağ tıklayın ve “Birlikte Aç” ı seçin.

Bu şekilde, dosyayı açmak için kullanmak istediğiniz programı seçebilirsiniz.

Program listesinden bir web tarayıcısı seçin.

XML dosyasını herhangi bir web tarayıcısında açabilirsiniz. Zaten tarayıcıda önerilen programlar listesinde yer almaktadır. Listelenmemişse, bilgisayarınızdaki tarayıcıya erişmeniz gerekir.

XML dosyasını tarayıcıda okuyun.

XML dosya, tarayıcının yeni bir sekmesinde açılır. Tüm içeriği gösterin, tarayıcı otomatik olarak iç içe geçmiş etiketleri iç içe geçirir. Bu nedenle, hangi verilerin hangi kümeye ait olduğunu anlamak daha kolaydır.

Daha kolay okumak için bölümleri genişletin veya daraltın.

XML dosyalarını okumak için bir tarayıcı kullanmanın en büyük avantajı, gördüğünüzü kontrol edebilmenizdir. Genişletmek veya daraltmak için her bölümün yanındaki +/- düğmelerini tıklayın.

3. Excel Kullanmak

Excel’i açın.

Genel olarak, Excel önerilen program gibi görünmemektedir. Bu nedenle, bir dosyayı açmanın en hızlı yolu önce Excel’i açmaktır.

“Dosya” yı tıklayın ve “Aç” ı seçin.

“Gözat” düğmesini tıklayın.

XML dosyasını bilgisayarınızda açın.

Varsayılan olarak, dosya konumuna gidebilir ve dosyayı görüntüleyebilirsiniz. Ancak görmüyorsanız, “Biçim” menüsünden “XML Dosyası”nı seçin.

“XML Tablosu Olarak” seçeneğini tıklayın.

XML dosyanızı okuyun.

XML dosyanız, biçimlendirme yapısına göre düzenlenir. Burada, tabloyu özelleştirmek için Excel’in sıralama ve filtreleme araçlarını kullanabilirsiniz.

XML Teknolojisi İle İlgili Video Anlatımı


Sık Sık XML Dosyasını Kullanıyorsanız Neler Yapmanız Gerekir?

Düzenli olarak XML dosyaları ile çalışan biri iseniz; XML dosyaları aslında yalnızca metin dosyaları olduğundan, bunları herhangi bir metin düzenleyicide açabilirsiniz. Pek çok metin düzenleyici (Not Defteri gibi) yalnızca XML dosyalarını düzgün yapıda görüntülemek için tasarlanmamıştır. Açık bir XML dosyasını açmak ve neler olup bittiğini anlamanıza yardımcı olması için hızlıca bir göz atmak en iyisidir. Ancak, bunları kullanmak için daha iyi araçlar var. Açmak istediğiniz XML dosyasını sağ tıklayın, bağlam menüsünden “Birlikte Aç” seçeneğine gidin ve “Not Defteri” ni tıklayın.

Yapılandırılmış Veriler İçin Ne Yapmak Gerekir?

Yapılandırılmış veriler için yapmanız gereken bir web tarayıcısını kullanmak olmalıdır.XML dosyalarını düzenlemeniz gerekmediği doğrudur, ancak bunları yalnızca bir kez görüntülemeniz gerekiyorsa, bu makaleyi okumak için kullanılan tarayıcı bu iş için çok uygundur. Aslında, varsayılan web tarayıcınız XML dosyaları için varsayılan görüntüleyici olarak ayarlanmış olabilir. Bu nedenle, XML dosyasını tarayıcıda açmak için çift tıklamalısınız. Değilse, dosyayı istediğiniz herhangi bir uygulamayla açma seçeneğini bulmak için dosyaya sağ tıklayabilirsiniz. Program listesinden web tarayıcınızı seçin. Dosya açıldığında, iyi yapılandırılmış veriler görmelisiniz.

XML Dosyalarını Görüntülemek, Düzenlemek veya Dönüştürmek İçin Ne Yapmak Gerekir?


XML Dosyalarını görüntülemek, düzenlemek veya dönüştürmek için yapılması gereken çevrimiçi editör kullanmaktır. Ara sıra XML dosyasını düzenlemek ve yeni bir metin düzenleyici indirmek istemiyorsanız veya XML dosyasını başka bir biçime dönüştürmeniz gerekiyorsa, çevrimiçi olarak kullanılabilen birkaç ücretsiz XML düzenleyici vardır. TutorialsPoint.com, XMLGrid.net ve CodeBeautify.org XML dosyalarını görüntülemenizi ve düzenlemenizi sağlar. Düzenledikten sonra, değiştirilmiş XML dosyasını indirebilir veya hatta başka biçimlere dönüştürebilirsiniz.

XML Nedir Hakkında Sıkça Sorulan Sorular:

1-XML dosyaları hangi program ile açılır?

XML dosyaları düz metin olarak kodlanmıştır; bu nedenle, bu dosyaları herhangi bir metin düzenleyici ile açabilir ve kolayca okuyabilirsiniz.

2-XML dosyasının kullanım koşulları nelerdir?

XML, Excel mantığıyla kullanılan bir veri dosyasıdır. Firmanın elinde bulunan ürünlerle ilgili tüm bilgileri listeleyen ve kategori bazında görüntüleyen bir yazılımdır. Bu yazılıma yüklenen ürünler diğer web sitelerine kolaylıkla yerleştirilebilir.

3-XML ile ürün entegrasyonu yapılır mı?

Tedarikçiden alacağınız XML dosyasını entegre edilecek yazılıma girerek XML entegrasyonunu tamamlayabilirsiniz.

Kaynak: zovovo.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim