Anksiyete Bozukluğu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

kişilik bozukluğu

ANKSİYETE BOZUKLUĞU NEDİR NASIL TEDAVİ EDİLİR ? 

Son zamanlarda artış gösteren epidemiyolojilk çalışmalar gösteriyor ki bipolar hastalığı olan hasta bireylerde yüksek anksiyete bozukluğu oranları çıkmıştır. Bipolar bozukluk hastanın kendisini iyi hissederken birden kapanık hale gelmesine neden olur. Bu belirtiler doğrultusunda hastaya, psikologlar tarafından yapılacak değerlendirmeler büyük önem taşır. Bipolar bozukluğunun en belirgin özelliği ise hastanın ruh halinin uçlarda olmasıdır. Anksiyetenin diğer adı kaygı bozukluğudur. Anksiyete psikolojik bir rahatsızlıktır. Anksiyete bozukluğu olan hastalarda gözlemlenen en belirgin özellik sürekli endişe halinde olmasıdır. Bu durum panik atak krizleriyle de yaşanabilir.
 
Beyin karşı karşıya kalınan strese tepki vererek ve ilerde yaşanabilecek potansiyel tehlikeler konusunda uyarma yapmasına kaygı denir. Kaygı bozukluğu olan bireyler içinde bulundukları durumda en kötü senaryoyu düşünür ve bunu kontrolü altına alamaz. Kişiler bu şekilde düşüncelerine kapıldıkça yaşam kaliteleri düşecektir. Sosyal çevresi ve çalışması sekteye uğrar. Yapılan araştırmalara göre kadınlar erkeklere oranla daha fazla kaygı bozukluğu yaşıyor. Kişinin geçmişini incelediğimizde aşırı korumacı ve olumsuz tepkiler alan kişilerde de daha fazla görülmektedir. Kişinin geçmişinde yaşadığı olumsuz durumlar, mutsuzluk ve travmalar ile bu durum ortaya çıkar. Temelinde yatan nedenler kişinin yaşamış olduğu travmatik olaylar, bazı sağlık sorunları olmasıdır. Hasta çocukken yaşamış olduğu bir cinsel istismar sonucu da amksiyete bozukluğu yaşayabilir. Kişinin depresyon durumunda olması, her olaya karamsar yaklaşımı, özgüveni eksik,çekingen çocuklarda olma riski de yüksektir. Kişi ölme korkusunu yoğun yaşıyorsa, uyku problemleri yaşıyorsa, çoğunlukla uykuda nefes darlığı ve ağız kuruluğu yaşıyorsa, sürekli kaygı halindeyse, kalp atışları hızlıysa anksiyete bozukluğu tanısı konulabilir. Eğer kişi belirtilerden eminse doktorundan fikir alıp sonrasında tıbbi kayıtlara bakılarak anamnezi doldurulur. Kişilere bazı testler uygulanır. Sonrasında bir psikiyatriye ya da psikoloğa yönlendirme işlemi olur. Sorular yarımıyla anksiyete bozukluğu var mı yok mu anlamak için hasta belli başlı sorulara tabi tutulur. Hastanın yaşadığı bu semptomlar günlük hayatına zarar veriyor ise kişi bunu doktoruna bildirmelidir.
 
Kişilere tanı konulduysa ve durum ileri düzeydeyse kişilere psikiyatri kontrolünde belli dozlarda ilaç yazılır. Hastalık ileri düzeyde değilse kişiler belli nefes terapileriyle bu durumu atlatabilir. Kişi olumsuz düşüncelerini olumlu şekilde yorumlaya çalışıp kötü düşüncelerini yenebilir. Bu süreci doktor gözetiminde atlatmak en sağlıklısı olacaktır.

Esenliklerle kalmanız temennisi ile.

Hoşçakalın. Sağlık ile kalın.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim