Bulut Sunucu Nedir? Sunucular Nasıl Çalışır?


Günümüzde bir çok kişi kişisel blog, kurumsal blog veya e-ticaret sitesi açıyor. Bunların bir çoğu ücretsiz hosting sağlayan firmaları kullansa da bir çoğuda kendi hosting paketini satın alıyor. Bu yazımda bulut sunucu nedir? ve sunucular nasıl çalışır? kısaca onlardan bahsetmek istiyorum.

Hosting; İnternette site yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internet omurgasına çok hızlı bağlantısı olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir bilgisayarda (sunucuda) yayınlamak istediği dosyaların saklanması gerekir. Web siteye ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de barındırma hizmeti denir.

Bilmeyenler için biraz daha açıklamak istiyorum. Şöyle düşünebilirsiniz; örneğin kullandığınız telefonda veya bilgisayarda verilerinizi ( görsel ve videolarınızı ) depolamak yani saklamak için belli bir depolama alanın olması gerekir, işte hosting veya sunucuyu buna benzetebiliriz. Yani web sitenizi kurmanız ve yayınlamanız için gerekli olan barındırma alanı alanı olarak düşünebilirsiniz.

Bulut Sunucu ve Cloud Server

Fiziksel sunucuların sanallaştırma teknolojisi çerçevesinde uyarlandığı serviste dinamik bir yapı söz konusudur. Kişiye sadece süreklilik sunmakla kalmayan bulut sunucu, aynı zamanda rahat yönetebilme imkânı da yaratır. Dinamik yapı çerçevesinde esnek ve kolay bir şekilde kontrol edilebilen sunucu, bu sayede olası ihtiyaçların anında karşılanmasına olanak tanır.

Cloud server yani bulut sunucu, kullanıcının kendi sunucusuna istediği her noktadan her an ulaşabilmesini sağlayan bir web barındırma türüdür. Geniş ölçekten bulut sunucusu nedir sorusunun cevabını ise aslında bu açıklama karşılayabilmektedir. Kiralanan ya da satın alınan servisler çerçevesinde sunulan bulut sunucu, özellikle zaman ve mekan açısından yüksek oranda esneklik yaratır.

İş türünün çevrimiçi platformlara doğru kaymasıyla birlikte çok daha fazla önem kazanmaya başlayan bulut sunucusu, aynı zamanda performans hususunda da şirketlerin ihtiyaçlarını karşılar. İstenildiği an kapasite oranını arttırmayı ya da azaltmayı sağlayan hizmet, böylelikle gerekli görüldüğü takdirde geniş bir hale gelebilir.

Özellikle yoğun trafiğin gerçekleştiği anlarda sunulan hizmetlerin akışının sürdürülmesi için sunucunun kapasitesi hızlıca arttırılmalıdır. Böylelikle şirketin herhangi bir kesinti olmaksızın işleyişine devam etmesi sağlanır.

Sunucular Nasıl Çalışır?

Bir bilgisayarla karşılaştırıldığında, sunucular daha fazla belleğe, birden çok ağ bağlantısına, birden fazla sabit sürücüye ve CPU’ya sahiptir. Bu nedenle çok kısa sürede bir web sayfasını oluşturan kodları aynı anda binlerce hatta milyonlarca kişinin görüntülemesini sağlayabilirler.

Bir web sunucusunun ağının dışındaki kullanıcılar tarafından erişilebilmesi için bir IP adresine ihtiyacı vardır. Her bir web sitesinin de alan adı / domain denen site adresine karşılık gelen 0 ile 255 arasında dört sayının birleşiminden oluşan IP adresi vardır: 255.21.122.123 gibi.

İnternet kullanıcılarını ve web sitelerini IP adresleri sayesinde birbirine bağlayan DNS (The Domain Name System) sistemi; bir tarayıcının adres çubuğuna yazılan site adresini ilgili IP adresine dönüştürür.

Böylece; DNS ve IP sistemi; bir kullanıcının bir bağlantıyı tıklamasıyla istenen içeriği; depolandığı sunucudan kullanıcının bilgisayarına iletir. Yani metin, görsel, video gibi web sitesine ait görüntülenmek istenen içerik sunucu yani server tarafından, ziyaretçiye sunulmuş, servis edilmiş olur.

Özet Olarak ; Web sitenizin daha hızlı ve anında cevap verebilmesi için bulut sunucular kullanmanız sizin için daha iyi olacaktır. Bulut sunucular normal hosting paketlerine göre tabi ki biraz daha pahalı ama eğer e-ticaret firmanız için web sitesi açıyorsanız kesinlikle bulut sunucular gibi isteklere daha hızlı cevap verebilen ve hızı daha iyi olan sunucular kullanmak siteniz açısından daha iyi olacaktır.

Kaynak: bloggokhantekin.com/

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim