Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışı Neden Olur?

tırnak yemek

Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışı Neden Olur?

Tırnak yeme davranışı uyum bozukluğu sorunu olarak adlandırılmaktadır. Bu davranış kızlarda erkeklere oranla daha fazla gözlemlenmektedir. Tırnak yeme davranışının birçok sebebi olsa da en belirgin sebeplerinden birisi stres ve duygusallıktır. Bu davranış bir kaygı problemi olduğunun da habercisidir. Tırnak yeme davranışının yanı sıra diş gıcırdatma gibi farklı kaygı problemleri de gözlemlenmektedir. Çocukların psikolojisini olumsuz olarak etkileyen olaylar çerçevesinde tırnak yeme davranışı ortaya çıkabilir. Ayrıca küçük yaşta çocuklar başkalarından gördüklerini taklit etme özelliğine sahiptir bu nedenle de tırnak yeme davranışı sergileyebilirler.

Ebeveynler ev içerisinde dikkatli davranmalıdır.

Çocuğunuz tırnaklarını yiyorsa, ev içerisindeki davranışlarınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Stresli ve gergin ortamlardan etkilenen çocuklar, tırnak yeme eylemini gerçekleştirmektedir. Anne ve babasının sürekli kavga ettiğine şahit olan, şiddete maruz kalan, korkan, baskı altında olmakta tırnak yeme davranışlarının sebeplerindendir. Bu nedenle ebeveynler ekstra dikkatli davranmalıdır.

Tırnak yemenin sebepleri nelerdir?

Özellikle eğitim hayatına başlayan ve devam eden çocuklarda tırnak yeme davranışı oldukça sık gözlemlenmektedir. Buna sebep olarak çocukların okulda başarısız olma, öğretmenlerinden çekinme, akranları ile olumsuz iletişimler kurma, zorbalığa maruz kalma gibi çeşitli nedenler gösterilebilir.

Tırnak yeme davranışı nasıl engellenebilir?

Öncelikle tırnak yeme davranışının engellenmesi için çocuklara bağırmak, kızmak hiçbir işe yaramayacaktır. Bu onları daha çok korkutacak ve stres altına girmelerine sebep olacaktır. Bu nedenle çocuklara sert yaklaşmak yerine daha ılıman olunmalıdır. Ev içerisinde gerginliği azaltmak, ebeveyn ve çocuk aktivitelerini çoğaltmak bu davranışların azalmasını sağlayacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim