Google Jamboard Nedir? Ne işe Yarar?

Online eğitimin giderek yaygınlaşması ile birlikte farklı yöntemleri kullanmaya başladık. Bunlardan birisi de Google Jamboard!

Peki son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz Google Jamboard nedir ve ne işe yarar?

Yüz yüze eğitimde tabiri caizse kara tahta sıklıkla başvurulan bir araç. Teknoloji ilerledikçe kara tahtanın yerini bildiğiniz gibi akıllı tahtalar aldı. Konuların daha iyi anlatılmasında öğrencilere oldukça faydası oldu. 

Şu anda bu tahtanın bir adım daha ötesine ihtiyacımız var. Bu da online eğitimde pandemi nedeniyle okullardan uzak kalan öğrencilere online bir tahta oluşturmak! İşte Google bu aracında Jamboard adını verdi ve ister eğitim ister iş amaçlı olsun kullanıcılara ücretsiz sundu

Öğrencilerinizin yenilikçi yollarla ortak çalışmasını sağlayın

Google Cloud tarafından desteklenen Jamboard uygulamasıyla öğrenciler arasındaki ortak çalışmayı ve etkileşimi güçlendirebilirsiniz. Tablet kullanan öğrenciler gelişmiş düzenleme araçlarına erişerek diğer öğrencilerle veya eğitimcilerle ortak çalışmada bulunabilir. Üstelik bu uygulamaya bir web tarayıcısından bile erişmek mümkün!

Google-jamboard-ne-ise-yarar


Beyaz tahta kadar basit, ama daha akıllı

Jamboard, tek bir akıllı ekrandan oluşur. Bir Google aramasında bulduğunuz resimleri arka plan yapabilir ve üzerinde işaretlemeye başlayarak çalışmayı otomatik olarak buluta kaydedebilirsiniz. Tıpkı akıllı tahtada olduğu gibi yaptığınız çalışmayı tek tıkla silmek mümkün. Ayrıca birden fazla sayfa oluşturarak sayfalar arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz.

Öğrenciler istedikleri yerden jam oluşturabilir….

Eğitimciler, geleneksel bir sınıfta, bir grup seminerinde veya uzaktan öğrenme yoluyla tüm öğrencileri öğrenme sürecine dahil edebilir. Android ve iOS için Jamboard uygulaması öğrencilerin ve eğitimcilerin telefonlarından, tabletlerinden çalışmalara katılmasını kolaylaştırır.

Google Jamboard Nasıl Kullanılır?

Google Jamboard’a internet tarayıcısı veya mobil uygulamanız üzerinden girdikten sonra Google hesabımız ile giriş yapıyoruz. Eğer bir hesabınız yoksa "Hesap Oluştur" seçeneğinden e-postanız ile kayıt olabilirsiniz. Ardından giriş yaptığımızda daha önceden bir Jam oluşturup çalışma yaptıysak karşımıza çalışmalarımız direkt olarak çıkıyor. 

Bir çalışma oluşturmak istiyorsanız sağ altta kalan + ikonuna basarak yeni bir alanı yaratabiliyoruz. Burada kalem, silgi, yapışkanlar, resimler, belgeler, lazer, metin kutusu ve şekil özelliklerinden faydalanabiliyoruz. Bu yaptığınız çalışmayı paylaşmak istiyorsanız sağ üst tarafta kalan "Paylaş" butonuna basabilirsiniz. 

Google Jamboard Özellikleri Nelerdir?

Özellikle eğitim kurumlarında ve iş yerlerinde toplantı esnasında kullanılan bu uygulamanın birçok özelliği bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şöyle sıralanmaktadır;

  • İstediğiniz arka planı ve panoyu kaydedebilirsiniz, bu sayede bir tahtanın sadece işiniz için kullanmanız gerektiğini değil eğlenme aracı olarak da görmenizi sağlar.
  • Herhangi bir şeyi aradıktan sonra kaybetmemek adına kaydedebilirsiniz. Bu özellik genellikle notlarınız ve belgelerinizi unutmamanız için daha faydalı olacaktır. 
  • Jamboard tahtanıza Google Drive uygulamasını yükleyerek depolama yapabilirsiniz. Böylelikle tahtanızın veri alma yeri dolduğunda Drive size yardımcı olacaktır. 
  • Çalışırken farklı kullanıcıları Jam odanıza davet ederek kendi belgelerinizi ve tablolarınızı ona da sunabilirsiniz. İsterseniz uygulama üzerinden arkadaşlarınıza kendi belgelerinizi de gönderebilirsiniz.
  • Diğer bir özelliği ise uygulama üzerinden Zoom, Google Meet gibi canlı ve görüntülü konuşma sağlayan platformlara bağlanabilirsiniz.
  • Google Jamboard tahtasına hesabınıza kendi cihazlarınızdan (bilgisayar veya mobil cihaz) bağlanabilirsiniz. Bu sayede uzak bir yerden de tahtayı dilediğiniz gibi yönetebilme şansını elde edersiniz.

Google Jamboard Ücretli midir?

Google Jamboard uygulama ve hizmet açısından tamamen ücretsiz kullanım sağlamaktadır. Sadece uygulama içerisinde olan ek paketler ve kendi ürettikleri tahtayı satın almak ücretlidir. Tahtası yaklaşık olarak 6000$ olan Jamboard ders ve iş için kullanım sağlayan kullanıcılarına ömür boyu ücreti olarak 600 Dolar ve tek seferlik yönetim ücreti olarak 4$ almaktadır. Herhangi bir kredi kartınız ile direkt olarak satın alabilirsiniz. 

Google Jamboard Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Bir Google Jamboard hesabı oluşturabilmeniz için Google Hesabınızın olması gerekmektedir. Gmail, Google veya Jamboard üzerinden giriş yaptıktan sonra "Yeni Bir Hesap Oluştur" seçeneği ile kendinize özel e-posta ve şifre oluşturabilirsiniz. Ardından Jamboard’a giriş yaparak sınırsız sayıda özelliklerinden faydalanabilirsiniz.


Örnek Çalışmalar

Sizlere ilham vermesi açısından birkaç örnek çalışma paylaşmak istiyorum : 

Öğrencilerinizden kurallı bir ingilizce cümle oluşturmayı isteyebilirsiniz : 

google-jamboard-ornekler

Harf çalışması yapabilirsiniz : [Link]

google-jamboard-ornekler-2

Temel şekiller üzerinde çalışabilirsiniz

google-jamboard-ornekler-3
Süper bir eklenti buldum! EquatIO

Bu eklentiyi google chrome da yükleyerek matematik adına ihtiyaç duyabileceğiniz tüm araçları kullanabileceksiniz. Yaptığınız çalışmayı da Jamboard a eklemek mümkün.

  • Kesirli sayılar
  • Saatler
  • Koordinatlar çalışması
  • Venn Şemaları
  • ....
jamboard-paydali-sayilar
jamboard -el-yazisi

Yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil! Periyodik tablo bile oluşturup temel bileşenler üzerinde rahatlıkla çalışabilirsiniz. Google jamboard nedir sorusuna basitçe yanıt vermeye çalıştım. Gerisi sizin hayal dünyanıza kalmış. Yaptığınız güzel bir çalışma var ve paylaşmak isterseniz yorum bölümünde belirtebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim