Hamilelikte Beslenmenin Önemi!

Hamilelikte beslenme

Hamilelikte beslenmenin önemi

    Anne sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığıyla bebeğinin hayatı boyunca beslenme alışkanlığında önemli adımlar atar. Anne kendi ve bebeğin sağlığı için gerekli besinleri yeterli ve düzenli tüketmeyi öğrenmeli bu süreci iyi yönetmelidir. Sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir bebek gelişimi için beslenme önemlidir. Bebeğin beden ve beyin gelişimi için tüm besin gruplarından faydalanılmalıdır. Hamilelik sürecinde folik asit,kalsiyum,omega3,demir gibi anne ve bebek sağlığı için önem taşıyan vitamin destekleri mutlaka alınmalıdır. Bu vitaminlerin bulunduğu besinleri tüketmeye özen göstermelidir. Küçük porsiyonlu ama sık sık beslenilmelidir. İlk aylar annenin yaşadığı bulantılar hormonal değişikliklerdendir. Bu dönemde anne besin alımında zorlanabilir enerji bazen de kilo kaybı yaşayabilir. Bu dönem genel olarak üçüncü aydan itibaren azalırken bazı gebeliklerde dokuzuncu aya kadar azalarak sürebilir. Bu süreçte sabah kalktığınızda leblebi, tuzlu kraker, ekmek, çıtır ekmek, galeta gibi atıştırmalıklarla midenizi rahatlatabilirsiniz.

Hamilelikte kilo kontrolü ve diyet

    Hamilelik öncesi zaten kilo probleminiz varsa hamilelikte daha da kilo alacağım korkusu ile kontrolsüz ve sağlıklı olmayan diyetlerden kaçınılmalıdır. Böyle bir durumda doktorunuz sizi diyetisyene yönlendirecek ve size uygun bir diyet listesi oluşturulacaktır. Hamilelik ideal kilo ile başlamışsa gebelikte kilo alımı daha doğru ilerler. İdeal kilo kişinin boyu ile orantısıyla hesaplanır. Zaten ideal kilodayım diye orantısız beslenmeye gidilmemeli bu durumda aşırı kilo alındıysa yine doktor kontrolünde diyet önerilebilir.

Hamilelikte beslenme

    Vücudun su miktarını dengelemek için bol su tüketilmelidir. En az iki litre su tüketilmeli fakat bu kiloya bağlı olarak artabilir. Su kabızlığı önler. Gebelikte yediklerinizin bilincinde olunmalıdır. Taze sebze ve meyveler mümkün olduğunca mevsim meyveleri tüketilmelidir. Süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir gibi süt ürünleri tüketilmelidir. Taze et, balık, tavuk ,yumurta, kuru baklagiller, ekmek, yağ (zeytinyağı, ayçiçeği yağı),ceviz, fındık gibi gıdalar tüketilmelidir. Lifli besinler kabızlığı önler. Tam tahıllar, baklagiller, sebze ve meyveler lif bakımından zengin besinler tüketilmelidir. Hazır gıdalardan, işlenmiş ürünlerden, cips, kola, kafein, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Şekerli ilave gıdalardan uzak durulmalıdır. Katı yağ, yapay tatlandırıcılardan, az pişmiş hayvansal gıdalardan, bitki çayları içmekten kaçınılmalıdır. Tükettiğiniz gıdaların temiz ve bol su ile yıkanmış olmasına özen gösterilmelidir.

Esenlikler ile kalmanız temennisi ile.

Hoşçakalın. Sağlık ile kalın.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim