Para çiçeği bakımı ile ilgili 5 ipucu

Para çiçeği bakımı ile ilgili 5 ipucu
Para çiçeği bakımı ile ilgili 5 ipucu
Çin Para Çiçeği, Para ağacı, Pancake bitkisi gibi çeşitli adlar ile bilinen Pilea Peperomioides, ev süs bitkileri içerisinde popülaritesi hızla yükselen bir türdür. Küçük saksı çiçekleri kategorisinde kendine yer bulan, en fazla 30 cm boyutlarına gelerek çok fazla boylanmayan bitki, bakımı zor olmayan iç mekan süs bitkileri nelerdir sorusunun cevabı olarak karşınıza ilk çıkan saksı çiçekleri içerisinde yer alır. Birçok kişinin Pilea çiçek açmaz diye düşünmesine sebep olan küçük çiçeklerine karşın etli, gösterişli yaprakları vardır. Pilea çiçek şekli küçük tanecikler halindedir. Yuvarlak yapılı yaprakları sebebi ile bazı bölgelerde UFO bitkisi olarak da adlandırılan dekoratif bitkinin rutin bakımı son derece pratiktir. Bu yazıda sizler için Pilea bitki bakım rehberi olarak yol gösterebilecek çok önemli bilgileri bir araya getirdik. Çin Para Çiçeği bakımı hususunda nelere dikkat etmek gerekir? Pilea çiçeği nasıl büyütülür, nasıl çoğaltılır? gibi çok önemli soruların yanıtlarını sizler için derledik.

İşte, evinize aldığınız ya da sevdiklerinizden hediye olarak gelen Çin Para Çiçeği bakımına dair önemli ipuçları!

Para çiçeği bakımı ile ilgili 5 ipucu
Para çiçeği bakımı ile ilgili 5 ipucu

1- Çin Para Çiçeği Nasıl Sulanır?


Sulama tüm saksı çiçekleri için en önemli bakım aşamalarındandır. Gereğinden fazla sulama bitki köklerinin çürümesine, yeteri kadar yapılmayan sulama ise bitkinin kurumasına neden olur.

Pilea bitkisi sulama konusunda özen ister. Sulama için uygun zaman beklenmelidir ve bitki toprağı kuruduktan sonra sulama yapılmalıdır. Bitkinin yapraklarının aşağı sarkması susadığı anlamına gelir. Eğer yaprakların üzerinde koyu renkli lekeler gözlemlerseniz sulama miktarınızı yeniden gözden geçirerek azaltmalısınız.

Ortalama olarak 2 haftada bir kez toprağın nemi kontrol edilerek sulama yapılabilir. Suyun kalitesi de bitki için önemlidir. Eğer su tuzlu veya kireçli olursa bitkinin yüzeyinde beyaz lekeler çıkmaya başlar. Bitkiyi sularken içme suyu kullanabilir veya önceden kaynatıp soğuttuğunuz, dinlendirilmiş suları tercih edebilirsiniz.

2- Para Bitkisi Nerede Durmalı?


Doğrudan gelen güneş ışığını sevmeyen para çiçeği parlak ışıktan hoşlanır. Pilea bitki yapısı ışığa çok ihtiyaç duyar. Yeteri kadar ışık almazsa yaprakları sarkacak ve gelişimi duracaktır. İç mekanda pencere önüne dizili minik saksı çiçekleriniz varsa bu bitkilerin aralarına pilea bitki alternatiflerini ekleyebilir, ona direkt güneş ışığı almadan yeteri kadar ışık almasını sağlayabilecek bir yer bulabilirsiniz. Bulunduğu yerde bitkinizin yapraklarının tozlarını almayı ihmal etmemeli ve tüm saksı çiçekleri gibi dönem dönem saksı yönünü değiştirerek eşit büyüme için yardımcı olmalısınız.

3- Pilea Toprak ve Saksı Seçimi Nasıl Olmalı?


Pilea geçirgen toprak yapısında yetişir. Hızlı kuruyabilen, saksı altı deliklerinden suyun rahatça akarak birikmeyeceği yapıda olması gerekir. Pilea bitkisi birçok ihtiyacını gözlemleyebileceğimiz şekilde ifade eder. Saksı altından kökleri çıkmaya başlayınca saksı değişimi için uygun olduğunu anlayabilmek mümkündür. Bu da yaklaşık 2 senede bir olacak şekilde denk gelir. Saksı değişimi için diğer saksı çiçek türlerinde olduğu gibi bir boy büyüğüne geçilmesi gerekir.

Para çiçeği bakımı ile ilgili 5 ipucu
Para çiçeği bakımı ile ilgili 5 ipucu

4- Pilea Toprak Bakımı Nasıl Yapılır?


Tüm süs bitkileri gibi Para Çiçeği de toprağının beslenmesi ile daha gösterişli ve sağlıklı yapraklar çıkarır. Pilea toprak bakımı bitkinin büyüme döneminde yapılarak gelişim desteklenebilir. Kış bitiminde başlayan gelişim sonbahara kadar devam eder ve bu dönem içerisinde ayda bir sıvı gübre verilebilir.

5 - Para Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?


Çoğaltılması pratik olan salon süs bitkileri içerisinde yer alan Para çiçeği, saksı içerisinde ana bitkinin yanından minik kökler vererek yavrular. Yavrular yeteri kadar büyüdüğünde ana bitkiden kesilerek su içerisine alınır. Köklenen bitkiler yeni saksılara dikilir ve çoğaltma işlemi tamamlanır.

Sahip olduğunuz para çiçeğine bu bilgiler ışığında gerekli bakımı uygulayarak uzun yıllar güzelliğini sergilemesine şahit olabilirsiniz. Geniş ortamlar için tercih edebileceğiniz büyük saksı çiçekleri, ofis masaları veya evlerinizin çeşitli alanları için satın alabileceğiniz küçük saksı çiçekleri, dekorasyonunuza tamamlayıcı dokunuşlarda bulunan iç mekan süs bitkileri ve aradığınız tüm saksı çiçek çeşitleri için ÇiçekSepeti’ni ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim