2021’de Sosyal Medyadan Nasıl Para Kazanılır


Sosyal medyadan para kazanmak konusunu merak ediyorsunuz biliyorum ama öncelikle bir gerçeği bilerek başlamak ister misiniz ?
Google’da ‘’web site ile para kazanma’’ sorgusunu yaptığınızda 63.000.000 sonuç ile karşılaşırsınız. Bu, şaşırtıcı bir durum değildir.

Şimdi ‘’sosyal medya ile para kazanma’’ diye aratın. 24.800.000 sonuç… Web site ile para kazanma sorgusunun yarısından bile daha az.

Burada neyi anlatmak istiyorum ? İnsanlar; sosyal medyadan para kazanmaya, web site (blog) ile para kazanma kadar inanmıyor. Bunun sebebi, birçok insan sosyal medyadan para kazanılamayacağı algısı.

‘’Site açmadan para kazanamazsın’’

‘’Emeklerine değmez’’

‘’Herkes değil tek tük kişiler kazanabiliyor’’

Bu tarz olumsuz ifadelere kulak tıkamanız gerekir. Sosyal medya sayesinde aktif olarak para kazanan pek çok insan var. Yani sosyal medya ile para kazanmak mümkün. Son dönemdeki İnstagram influencerlarının yükselişinin sebebi de budur.

Infulencer denilen kişilerin çoğunun ilk başlangıcı bir blog veya web sitesi açarak kitleyi etrafında toplaması ve o kitleyi instagram, facebook veya twitter gibi kanallara yönlendirmelidir.

Merak etmeyin, bu makale bu tarz moral bozucu ifadelerden arındırılarak hazırlandı. Bu makale sonunda, sosyal medyadan para kazanma konusuna hazır olacaksınız. Hazırsanız başlayalım.

Sosyal Medyadan Nasıl Para Kazanılır?

Adım adım gideceğiz. Size direkt olarak şunları bunları yapın demeden önce bazı şeyleri netleştirmek istiyorum. O nedenle birkaç ön aşama ile başlayacağım.

Ne İstediğinize Karar Verin

Ne istiyorsunuz ? Yani sosyal medyadan para kazanma amacınız ne ? Para kazanınca ne yapacaksınız ?

Evet, burası size gereksiz bir motivasyon bölümü gibi gelebilir ama ihtiyacımız var. İşe başlamadan önce amacınızı belirleyin.

Para, özgürlük, mutlu olmak, itibar sahibi olmak… İçinizden ne geliyorsa onu seçin ve kağıda dökün.

Neden bunu yapıyoruz ? İleride işler zorlaştığında (ki doğru yoldan giderseniz zorlaşacak) geri dönüp motivasyon kaynağınızı hatırlayın diye.

Şimdi amacımızı az çok belirledik. Bize bir de somut bir sonuç lazım. ‘’Çok güzel bir hesaba sahip olmak istiyorum’’ gibi değil. Somut bir sayısal veri ya da benzeri bir şey olabilir. Örneklere bakalım:

*Facebook hesabımın takipçisini 100.000 yapmak istiyorum.
*İnstagram üzerinden para kazanmak. Aylık 3.000 TL gelir elde etmek istiyorum.
*Bu yıl sonuna kadar günde 200 TL kazanma sınırına çıkmak istiyorum.

Bu örnekler anlatmak istediğimi daha iyi açıklar. Size bu tarz sonuca yönelik hedefler lazım. Bu hedeflere de sayısal veriler atayarak somutlaştırın. İnsan somut ve ölçülebilir olmayan bir şeye ulaşamaz.

Şimdi, ne için uğraştığımızı, neyi hedeflediğimizi ve emeklerimizin nereye gideceğini biliyoruz. O zaman sosyal medyadan para kazanma adımlarına geçelim.

Fikrinizi Belirleyin ve Niş Pazarınıza Karar Verin

Bu makaleyi okumaya geldiğinize göre zaten kafanızda bazı fikirler olduğunu tahmin ediyorum.

Sosyal medya ile para kazanma için pazar belirleme çok önemlidir. Ancak daha yolun başındayken genel pazarlara girmek istemezsiniz. O nedenle fikrinizi biraz daraltmanız gerekli.

Ne demek istediğimi detaylıca açıklayayım: Daha genel kitleler yerine spesifik kitleleri hedefleyin. Niş pazarınızın bir kutu içerisinde hapsolmasından korkmayın. Daha küçük kitleleri yönetmesi kolaydır ve daha o hedef kitlesine ulaşmada daha verimli sonuçlar alırsınız.

Örneğin, 15-18 yaşları arasındaki liseye giden gençleri hedefleyebilirsiniz. Peki onlara hangi ürünü pazarlayacaksınız ya da hangi hizmetleri vereceksiniz ? Yine bunların da spesifik olması gerekir.

Şimdi başka bir örneğe atlayalım. Kafanızda pazarlama fikri olsun ancak pazarlama çok geniş bir dal. Gelin biraz daraltalım, bakalım pazarlamayı nasıl daraltabiliriz:

*İçerik pazarlama
*Metin yazarlığı
*Soru cevap tarzı metin yazarlığı
*Tıp alanında soru cevap tarzı metin yazarlığı
*Alternatif tıp alanında soru cevap tarzı metin yazarlığı

Bir fikri kaç katmana bölebileceğimizi gördünüz mü ? İşte sizin de yapmanız gereken budur, spesifik alanlarda çalışmak her zaman daha kolay ve çabasına göre daha çok sonuç vericidir.

Fikrinizi ve Niş Pazarınızı Test Edin

İlk adımda amacımızı ve hedeflerimizi belirledik. 2.adımda fikrimizi bulduk ve spesifik kitleler için fikrimizi daralttık.

Şimdi sırada fikrimizi ve niş pazarımızı test etmek var. Evet elimizde bir fikir ve niş pazarı var ama ilgi alaka ne yönde ? Belki de bitmiş bir sektör seçtiniz, bunu kontrol etmenin çeşitli yolları var. Gelin bir göz atalım.

Google Trends Yardımıyla Niş Pazarı Kontrolü
Bilmeyenler için Google Trends, Google’daki anahtar kelime sorgularının popülaritesini zamana göre görmenizi sağlıyor. Sosyal medyadan para kazanmak için google bizim önemli bir yol gösterici.

Bizim niş pazarımız backlink hizmeti olsun. Backlinklere olan ilginin ne yönde olduğunu merak ediyoruz ki ona göre aksiyon alalım. Google Trends’e girip backlink sorgusunu aratıyoruz ve çıkan grafik bize ilgi alaka artış/azalışını gösteriyor.

Grafikte ciddi bir düşüş yoksa niş pazarınız iyi durumdadır. Kısmi artış ve azalışlar her sektör için normaldir.

Udemy Yardımıyla Kontrol
Sosyal medyadan para kazanmak konusunda bir başka az bilinen rehber Udemy eğitim sitesidir.

Udemy yardımıyla da belli başlı fikirler edinmeniz mümkün. Niş pazarınıza uygun kursların değerlendirmelerini incelerseniz, ilgi alaka eğilimini görebilirsiniz.

Son aylardaki kurs yorum sıklığını da incelemenizi tavsiye ederim. Neticede size şu anın ilgi durumu gerekiyor. Ona göre kendiniz de bir eğilim saptayabilirsiniz.

Amazon Yardımıyla Pazar Kontrolü
Sosyal medyadan para kazanmak için ürün satmak ilk hedef ise amazon işinize çok yarayacaktır. Bunun diğer alternatifleri Hepsiburada ve Trendyol’dur.

Eğer spesifik kitlenize bir ürün satmak istiyorsanız, o ürünün popülerliğini ölçmenin en mantıklı yolu yorumları okumaktır. Bunu da Amazon gibi büyük e-ticaret sitelerine göz atarak yapabilirsiniz.

Nişimiz ‘’kişisel gelişim kitapları’’ olsun. İnsanların kişisel gelişim kitaplarına olan ilgisini merak ediyoruz ve öğrenmek istiyoruz. Amazon’a girip sorgunuzu yaptığınızda, karşınıza çıkan kitapların popülerliğini az çok saptayabilirsiniz. Kalan stoklara bakmak da iyi bir fikirdir.

Amazon, size yardımcı olabilecek sitelerden sadece biri. Örneğin, kitap konusu için kitaplarda popüler olan pek çok siteye göz atabilirsiniz. Amazon, genel olarak pek çok ürünün bulunduğu bir site olduğu için onu seçtim.

Instagram #hashtag Popülerliği
Sosyal medyada ürün satmanın ve sosyal medyadan para kazanmak konusunun olmazsa olmazı instagram.

İnstagram arama butonuna #’li ifade yazdığınızda, kaç gönderide kullanıldığını görebiliyorsunuz. Bu da popülerliği anlamak, instagram hesaplarının kaç defe bu kelimeleri kullandığını öğrenebilmenize yarayan harika bir yöntem.

Özellikle İnstagram odaklı çalışma yürütmek isteyenler bu yöntemi kesinlikle es geçmemeli. Siz de ileride bu tarz hashtagler kullanarak gönderi paylaşacaksınız. O nedenle popülerlik düzeyini bilmeniz önemli.

Para Kazanma Stratejini Belirleyin

Nişinizin ilgi düzeyini de test ettikten sonra, netice için bir para kazanma stratejisi belirlemeniz gerekli.

Fikrinizden nasıl para kazanacaksınız ?

İnsanlara popüler ürünlerden birini mi satacaksınız ? Yoksa onlara popüler hizmetlerden birini mi sunacaksınız ? Seçim tamamen sizin.

Para kazanma stratejisini seçmek kolay olan şey, asıl olay stratejiyi uygulamakta. O yüzden fikrinizin olması için, yaygın sosyal medya para kazanma stratejilerine bir göz atalım.

Affiliate Marketing

En yaygın yöntemlerden biri. Bir şirketle ya da kurumla anlaşırsınız ve onların ürününü sosyal medya hesabınızda(web sitenizde de tanıtabilirsiniz ama konumuz sosyal medya) tanıtırsınız. Devamında şirkete getirdiğiniz her satıştan belirli bir komisyon alırsınız.

Basit ve etkili bir yöntem ama gereklilikleri var. Çok yüksek takipçi sayılarınızın olması lazım ki satışa dönme olasılığı artsın. Takipçi sayısını arttırmak için sizde başkalarını takip etmek zorundasınız. Onun dışında, kitlenize uygun ürünleri tanıtırsanız satış yapma olasılığınız artar.

Sponsorlu Gönderiler

Affiliate Marketing gibi ürün tanıtımı yaptığınızı düşünün. Tek farkı, satışlardan komisyon almıyorsunuz.

Ücret aldığınız nokta, ürünün tanıtımı. Ürün tanıtımı yapmak için başta sabit bir ücret alıyor ve ürünü tanıtan gönderiyi hesabınızda paylaşıyorsunuz. İşte bu kadar.

Bunu sadece ürün olarak düşünmemize gerek yok. Herhangi bir hizmet, bir oyun, bir site olabilir. Yine takipçi sayılarınızın ve hesap erişiminizin yüksek olması gerekiyor ki satış yapabilin.

Tanıtım olarak da sadece büyük şirket bazlı düşünmeyin. Küçük işletmeleri vs. de tanıtabilirsiniz. Belirli bir popülerliğe ulaştığınızda onlara teklifinizi sunabilirsiniz ya da teklife açık olduğunuzu herkese belirtebilirsiniz.

Bilgilendirici İçerikler

Başlık kafanızı karıştırmış olabilir, sizin için açıklayayım: İnternet üzerindeki kurslardan, e-kitaplardan vb. şeylerden bahsediyorum.

Bu niş şu anda oldukça iyi bir pazara sahip ve gün geçtikçe de popülerliği artıyor. Sosyal medya hesabınızda bu tarz kursların satışını yapmayı düşünebilirsiniz.

Bu kurs içeriklerini barındırmak için illa bir web sitesine ihtiyacınız yok. Udemy gibi platformlardan faydalanabilirsiniz.

‘’Sosyal medyadan para kazanma bunun neresinde ?’’ diye sorabilirsiniz. Sosyal medyada vereceğiniz kursu ya da satacağınız e-kitabı pazarlayarak satışlarınızı arttırabilirsiniz.

Sosyal Medyadan Para Kazanmak İçin Bir Hizmet Sunun

Gerçekten iyiyim diyebileceğiniz bir iş, hizmet var mı ? İnsanlara bilgini aktarınca faydalı olacağınızı düşündüğünüz bir hizmetten bahsediyorum. Eğer varsa, sosyal medyadan para kazanmak için kullanmaktan çekinmeyin!

Sosyal medya, insanların kendi bilgilerini pazarlayabileceği bir yer. Siz de, iyi olduğunuz konuda kendinizi pazarlar ve insanlara o konuda iyi olduğunuz kanıtlarsanız, satış yapabilirsiniz.

*Metin editörlüğü
*Grafik tasarım hizmetleri
*SEO optimizasyonu
*Çeviri hizmetleri

Yukarıdaki sektörleri örnek verebilirim.

Doğru Sosyal Medya Platformunu Seçin

Şimdi, vereceğiniz en önemli kararlardan birine geldik. Fikriniz için doğru sosyal medya kanalını seçmek zorundasınız. Sosyal medyadan para kazanmak konusunda sosyal medya platformunun seçimi çok önemli.

Hepsini birden seçip işe koyulmak istemezsiniz çünkü emekleriniz bölünür. Başlangıç için birini seçip tüm emeği ona vermek en iyisidir. Daha sonra isterseniz çeşitlendirirsiniz.

Peki seçim yaparken neleri göz önünde bulundurmalısınız ?
Seçtiğiniz kitlenin yaş aralığı nedir ?
Hangi içerik stratejisini kullanırsanız, insanlar fikrinizi daha rahat kavrar ?
İçerik stratejinize en çok hitap eden platform hangisi ?

Facebook,Pinterest,İnstagram,Youtube gibi sosyal medyaların hepsinden para kazanabilirsiniz. Burada amacımız en çok verim alacağımızı seçmek.

Örneğin, nişinizin fotoğrafçılık olduğunu varsayalım. Bu da demektir ki görsel içerikleri yoğun olarak kullanacaksınız. Bu durumda sizin için Pinterest ve İnstagram uygundur.

Şimdi de bir kurs satış hizmeti vereceğinizi varsayalım. Kursunuzun belirli kısımlarını, takipçilerinize ücretsiz sunarak tanıtmak istiyorsunuz. Bu durumda da Youtube sizin için biçilmiş kaftandır.

Gördüğünüz gibi durumdan duruma kullanacağınız sosyal medya değişir. Elbette birini seçince diğerini kullanamazsınız gibi bir durum yok ama ana platformunuzu seçmeniz gerekiyor.
Profillerimizi Para Kazanma için Düzenleyelim
Sosyal Medyadan Para Kazanmak – Profil Düzenlemek

Kendimize uygun ana sosyal medya platformunu seçtikten sonra, profillerimizi para kazanmaya uygun düzenlememiz gerekiyor.

Profil Fotoğrafı

Profil fotoğrafı, profilin kalitesinde oldukça kilit bir rol oynar. Eğer bireysel bir hesap açtıysanız, güzel giyimli olduğunuz bir vesikalık fotoğraf iş görecektir. Eğer kurumsal hesabınız varsa, logonuzun yüksek çözünürlüklü bir versiyonu iyi olur.

Profil fotoğrafları ile ilgili bilmeniz gereken diğer bir durum ise şu: Birden fazla sosyal medya hesabınız varsa, hepsinde aynı profil fotoğrafını kullanmanız gerekiyor. Bu, takipçilerinizin diğer platformdaki hesabınızı hızlıca tanımasını sağlar.

Tamamlanmış Profil

Tamamlanmış sosyal medya profilleri, tamamlanmamış olanlara göre Google’da daha fazla çıkmaktadır. Bu da organik trafik almanızı sağlar. O nedenle, sosyal medya platformunun istediği her bilgiyi girerek profilinizi tamamlayın.

Müşterilere/Takipçilere Sunacağınız Mesajlar

Takipçilerinizin yahut müşterilerinizin aklında kalacak bir mesaj ekleyin. Bu, hem marka imajınız hem de satışlarınız için önemlidir.

Şu kategorilerde eklemeler yapabilirsiniz:
Müşterilerinizin hayatında neyi değiştirebilirsiniz ? Vereceğiniz hizmet ya da satacağınız ürün onlara ne katar ?
Piyasada hali hazırda sizin verdiğiniz hizmeti verenlerden farkınız ne ? Müşteri neden sizi tercih etmeli ?
Potansiyel müşterileriniz sizinle nasıl iletişim kurabilir ? (Harekete geçirici mesaj)

Bir İçerik Pazarlama Stratejisi Belirleyin

Bu noktaya kadar uyguladığınız adımların boşa çıkmaması için, Sosyal medya ile para kazanma için bir içerik pazarlama stratejiniz olmalı.

Şimdi elimizdekilere bir bakalım. Fikrimiz, niş pazarımız ve spesifik bir kitlemiz var. Bize kalan, bu kitle için uygun içerikler üretmek.

Seçtiğiniz sosyal medya platformunun, oluşturacağınız içerik yapısı üzerinde çok etkisi vardır. Örneğin, Youtube’u seçerseniz video odaklı ilerlersiniz fakat Instagram’da ana olay resim ve fotoğraflardır.

Öte yandan, günümüzde çoğu sosyal medya çok amaçlı olduğundan dolayı çok arada derede kalmanıza gerek yok. Burada kilit olay, içerikleri nasıl sunacağınız. Bunun için size birkaç tavsiyem var.

Hali hazırda Paylaşılmış İçerikleri Keşfedin

Tekerleği icat eder gibi yeni bir niş pazarı yaratmadıysanız, sosyal medyada niş pazarınız için yazılmış içerikler bulursunuz.

Instagram’ı seçtiğinizi farz edelim. Keşfe, niş pazarınızı hashtag ile aratarak başlamalısınız. Bunu yaptığınızda, niş pazarınızla ilgili popüler gönderileri göreceksiniz. Bu içerikleri analiz etmek ufkunuzu açabilir.

Bununla da yetinmeyin. Bireysel gönderilere de bir göz atın ve müşterilerin neye ihtiyacı olduğunu saptamaya çalışın. Bunu belli bir sayıda yaptığınızda, kafanızdaki fikirlerin geliştiğini göreceksiniz.

Özgünlük

Bir üstteki adımı defalarca uygulamaya devam edin. Bir şartla: Birebir kopya çekmeyin. Size baştan sona özgün bir model yaratın demiyorum ki zaten bu zor olurdu. Demek istediğim, içeriklerde sizin markanızdan da birkaç parça olmalı.

Kişisel ya da kurumsal bir marka yaratmanın ilk adımı, marka imajıdır. Bunu da içeriklerde, satışlarda, tanıtımlarda vb. şeylerde rakiplerinizden farklı olarak yaparsınız.

Size biraz daha yardımcı olayım. Nişinizde bulunan birkaç farklı markayı inceleyin ve farklarını bulun. Markaların özgün olmak için neleri farklı yaptığını bilmek, size birkaç fikir sağlayacaktır.

E-posta Pazarlaması Yapın

E-posta, popülerliği gitti söylentilerine karşın, hala popüler ve popüler olmaya devam edecek. Neredeyse her site için kayıt olurken kullandığınız bir şey, nasıl popülerliğini kaybedebilir ?

E-posta, sosyal medya ile para kazanma konusunda da çok işinize yarayacak. Bugün, pazarlamacıların %93’ü, hizmetlerini pazarlamak için e-posta kullanıyor.

E-posta pazarlamasının bir güzel yanı da, ayarlamasının fazla uzun sürmemesi. MailChimp gibi hazır sistemlerden faydalanabilirsiniz, belirli bir kişi kotasına kadar ücretsizdir.

Bu konuda aklınızda bulundurmanız gereken nokta şu: Takipçileriniz/Potansiyel müşterileriniz, sizinle kişisel bilgilerini paylaşmaktan çekinebilirler. Böyle bir durumda onlara, aboneliği karşısında ufak bir rehber, e-kitap, video gibi bilgilendirici bir içerik sunabilirsiniz.

E-posta pazarlama entegrasyonu için en uygun sosyal medya Facebook’tur. Birçok e-posta firmasıyla hazır entegrasyona izin verir. Ancak diğer sosyal medya kanalları için de, bir form bağlantısı işinizi görecektir.

Sosyal medyadan para kazanmak konulu bu rehberde, sosyal medyadan para kazanmanın herkes için mümkün olduğunu kanıtladığımı düşünüyorum.

Elbette kolay olmayacak ancak başlangıç için bu rehber işinizi görecek. Bu rehberdeki alt başlıkları kendi düşüncelerinizle geliştirebilirsiniz, benim yaptığım size sadece bir ana yol çizmekti.

Sosyal medya ile para kazanma konusunda sizin alacağınız aksiyonlar, bu yolda daha da ilerlemenizi sağlayacaktır. Unutmayın bir çok kişi sosyal medyanın gücü ile ciddi para kazanabiliyor. Bunlardan biri siz niye olmayasınız?

Kaynak: blogacmak.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim