Derinkuyu Yeraltı Şehri'nin Gizemi



Hepinize merhaba arkadaşlar! Bugünkü konumuz benim en çok merak ettiğim bir konu... Evet başlıktanda anlıyacağınız gibi " Derinkuyu'nun Gizemi"...

En başta gelin biraz Derinkuyu Yeraltı Şehri hakkında bilgi verelim.

Derinkuyu Yeraltı Şehri, birçok kaynakta Bizans Dönemine ait olarak gösteriyor. Ama Derinkuyu ilk başta  Proto Hitit döneminde yapılmıştır. Hatta yine ilk başta Hititler kullanmıştır. Nevşehir'de bulunuyor Derinkuyu

Derinkuyu Ne Kadar Derin?
Hemen size cevaplıyayım. Derinkuyu Yeraltı Şehri toplamda 4 kilometrekarelik alanın sadece 2,5 kilometrekarelik 8 katı temizlenip ziyarete açılmış. Ziyarete açılan 8 katın derinliği 50 metreyken, tüm katlarının temizlenmesi halinde derinliğin 85 metreyi bulacağı ve kat sayısının 12-13’e ulaşacağı tahmin ediliyor.

Derinkuyu Yeraltı Şehri'nin kat planı!
Giriş Katı: Dışarıdan görülemeyecek şekilde dikkatlice gizlenmiş kısım.
1. Kat: Ahır, misyoner okulu, vaftizhane.
2. Kat: Oturma odası, mutfak, erzak depoları, ahır.
3. Kat: Tüm katlara inen havalandırma bacası ve 9 km uzaktaki Kaymaklı Yeraltı şehrine bağlanan bir tünel.
4. Kat: Oturma ve yatma odaları, erzak depoları.
5. Kat: Havalandırma bacası, üçüncü kattaki tünelin sonlandığı sahanlık ve 5. katı 7. kata bağlayan tünelin başlangıcı
6. Kat: 5. katı 7. kata bağlayan bir tünel bulunuyor.
7. Kat: Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin en geniş mekanı. Toplantı salonu, mezar odası, kilise, salon ve su kuyusu bulunuyor

Peki ismi nereden geliyor!
Bir tesadüf eseri 1963 yılında bulunan ve 1967 yılında ziyarete açılan Derinkuyu Yeraltı Şehri adını 60-70 metre derinindeki 52 içme suyu kuyusundan almıştır.

Peki Derinkuyu Yeraltı Şehri kaç kişilik?
Yaklaşık 50.000 kişilik! Evet yani yaklaşık bir kasabadan biraz fazla...

Peki Derinkuyu nasıl bulundu?
1963 yılında bir şehirlinin evinin bodrum katınının duvarını tamir ederken bulmuştur. Duvara balyoz ile vuran şehirli duvarın kırılması sonucu önünde koskocaman bir büyük salon açılmıştır. Tasadüfe bak ya! Siz ister miydiniz eviniz bodrum katında gizli bir tarih yatsın!

Derinkuyu'yu niçin yaptılar?
Şuan kesin bir bilgi olmadığı için tahminen birçok sebebi var!
Hadi gelin sebeplerini beraber inceleyelim!



1- Savaş
Evet listenin en başına bunu koydum! Genellikle yeraltı şehirlerinin yapma sebebi bu! Derinkuyu Yeraltı Şehri'nin yapılması bu sebep olabilir. Çünkü yeraltı şehrinin doğusunda bir beylik vardı. Ve bu beylik sınırlarını büyütmek için batıya doğru ilerleyip, önündeki her çıkan kente sefer yapıp yıkıp geçiyordu. Evet bundan korkan Hititler bu sebeple yapmış olabilir!

Gelelim 2. sebebimize...



2- Erciyes Dağı
Evet listenin 2. sırasına bunu koydum. Biliyorsunuz ki Erciyes Dağı, eskiden aktif olan bir yanardağıydı. Tahminen Hititler, Erciyes'in patlaması ile yeraltı şehrini yapmaya başlamışlar olabilir. Erciyes ile Derinkuyu Yeraltı Şehri arası 116 kilometre... Bence benim düşünceme göre bu da olabilir. Çünkü yaklaşık 2 bin yıl önce Vezüv yanardağı patlaması ile yok olan Pompeii şehirliler gibi yok olmak istemiyorlar olabilir!



3- Salgın Hastalıklar
Biliyorsunuz ki birçok dönemde salgın hastalıklar insanların hayatını zorlamış, birçok insanın hayatı bitmiştir. Günümüzde Covid-19 örnek verebilir. 1900'lü yıllarda Veba hastalığı verebilir. Benim tahminim ve birçok bilim insanlarına göre bu sebep olabilir. O dönemde olan salgın hastalıktan dolayı insanlar yeraltı şehri yapmışlardır.

Derinkuyu Şehiri Efsanesi
Rivayete göre, uçarak gelen melekler, çok beğendikleri bu bölgede yaşamaya karar verirler. İlerleyen zamanlarda kötü huylu cinler de gelir. Cinler, melekleri yok etmek ister. Uzun süren mücadelenin ardından melekler, cinlerle baş edemeyeceğini anlayınca, yeraltı şehrini inşa eder, burada yaşamaya başlar.

Şimdi başka kimler kullandı Derinkuyu Yeraltı Şehrini?

İlk olarak Hititler, Asurlar kullanmıştır. Daha sonra Roma İmpotorluğu'ndaki Hristiyanlık dininin yasaklanması sonucunda ilk hrıstiyanlar din zulümünden kaçmak için bu yeraltı şehirlerini kullanmıştır.

Evet yazımızın sonuna geldik. Bugünlük bu kadar! Size tavsiyem gidip görürseniz benim ne anlatmak istediğimi ve bu yazıyı gerçekten anlıyacaksınız!
Bilet Fiyatları
50 TL MüzeKart.gov.tr


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim