WordPress Bakım Modu – Yakında Açılıyoruz Modu


WordPress bakım modu eklentisi ve yakında açılıyoruz (coming soon) modu eklentisi sitenizde büyük çaplı ve sitenin beklemede kalması gereken bir düzenleme yapıyorsanız karşınıza çıkmaktadır.

Birçok kişi tarafından bu iki seçenek arasında fark olup olmadığı merak edilir. Cevap ise EVET. 2 seçenek arasında fark vardır ve arama motorları, bu 2 modu da farklı biçimde değerlendirilir.

Bu makalede, bakım modu ile yakında açılıyoruz modu arasındaki farklara değinecek, hangi durumlarda hangisini kullanmak avantajlıdır bunu tartışacağız.
Wordpress Bakım Modu
‘Wordpress Bakım Modu’ ve ‘Yakında Açılıyoruz Modu’ Karşılaştırması

‘Yakında Açılıyoruz’ ve ‘Bakım Modu’ Nedir, Hangisi Neden Önemlidir ?

Çok basit gerçeklerle başlayalım. Yakında açılıyoruz modu, siteniz henüz yayında değilken kullanılır. Bakım modu ise, siteniz hali hazırda yayındayken bir güncelleme sonucu bakıma alındığında kullanılır.

Bu 2 modun arasındaki farkı anlamak çoğu zaman zordur. ‘’Coming Soon Page, Maintenance Mode & Landing Pages by SeedProd’’ gibi WordPress eklentilerini kullanarak bu modları aktifleştirebilirsiniz.

Farkı anlamanın zor olmasının yanı sıra, 2 modu da doğru zamanlarda ve doğru şekillerde kullanmak önemlidir. Yanlış kullanılan modlar, WordPress sitenizin SEO’sunda hasarlar bırakabilir.

Ne Zaman Yakında Açılıyoruz Modunu Kullanmalısınız ?

Yeni bir alan adı kaydettiğinizde, doğal olarak sitede yayında olan bir şey yoktur. İşte bu, tam da yakında açılıyoruz modunu kullanmanın sırasıdır.

Yakında açılıyoruz modunu henüz hazır olmayan siteniz için kullandığınızda, hem potansiyel ziyaretçilerinize açılma mesajınızı verirsiniz hem de Google’ın size ziyaretçi göndermeye başlamasını sağlarsınız.

Yakında açılıyoruz modu için güzel bir ipucu ise, sayfada e-mail abonelik sistemi kullanmaktır. Bu, potansiyel ziyaretçilerinizin bülteninize kayıt olmasını ve sizi takipte kalmasını sağlayacaktır.

SeedProd gibi WordPress eklentileri, sadece birkaç tıkla modern sayfalar oluşturmanıza imkan tanır.

Nasıl ‘Yakında Açılıyoruz’ Sayfası Oluşturulur?

Yakında açılıyoruz sayfası ve bakım sayfası gibi sayfalar elle oluşturulabilse de, eklentiler ile çok daha modern sayfaları çok daha rahat bir biçimde oluşturabiliyorsunuz. Biz de rehberimizi WordPress’de 1M+ kuruluma sahip olan ’’Coming Soon Page, Maintenance Mode & Landing Pages by SeedProd’’ eklentisi üzerinden yapacağız.

Not: Bu eklentinin PRO sürümü de mevcut. Dilerseniz ücretli olarak PRO sürüm kullanarak pek çok özelliğe erişim sağlayabilirsiniz. Biz anlatımımızı LITE sürüm üzerinden yapacağız.
Seedprod WordPress Bakım Modu
Öncelikle eklentiyi kurup etkinleştirelim. Etkinleştirdikten sonra sol menünüzde eklenti sekmesini göreceksiniz.
Wordpress Bakım Modu Seedprod
Eklentiyi etkinleştirdikten sonra, menünüzdeki SeedProd sekmesine tıklayın ve eklenti anasayfanıza gidin. Yukarıdaki manzarayla karşılaşacaksınız. Biz şu an yakında açılıyoruz modunu anlattığımız için bu sayfadan ‘set up a coming soon page’ butonuna tıklamamız gerekiyor.
Wordpress yakında açılıyoruz eklentisi
Butona tıkladıktan sonra tema seçme sayfasına yönlendirileceksiniz. Bu kısımdaki birçok tema PRO sürüm temaları olduğu için maalesef pek bir opsiyonumuz yok. Rehberimiz için roket temasını seçip devam ediyoruz. (Tema seçmek için üstüne gelip turuncu tike tıklamanız gerek.)
Wordpress yakında açılıyoruz eklentisi 1
Temamızı da seçtikten sonra düzenleme sekmesinde yukarıdaki gibi bir arayüzle karşılaşıyoruz. Burada ‘blocks’ kısmından bazı düzenlemeler yapabilmemiz mümkün.
Wordpress yakında açılıyoruz eklentisi 2
Yeni başlayan kullanıcılar direkt olarak arayüz üzerinden düzenlemeler yapabilir ki çok pratik bir yöntemdir. Örneğin ‘blocks’ sekmesindeki ‘image’ butonunu seçip sürükleyerek istediğiniz yere koyabilirsiniz. Yukarıdaki resimdeki gibi koyduktan sonra koyulan yere çift tık yaparak resim ayarlarına geçebilirsiniz.
Wordpress yakında açılıyoruz eklentisi 3
Resim ayarlarını da yine soldaki sekmeden yapabilirsiniz. Elbette burada tek tek her ayarı anlatıp kafanızı karıştırmayacağız. Resim ekleme ile verdiğimiz örnek kafanızı aydınlatır diye düşünüyoruz.
Wordpress yakında açılıyoruz eklentisi 4
Bunların dışında hazırda eklenmiş objeleri de üstüne tıklayarak düzenleyebilirsiniz. Misal başlığın üstüne tıklayarak özelleştirme yapabilmeniz mümkün.
Wordpress yakında açılıyoruz eklentisi 5
Bu kısımda kendinize göre ayarlarınızı tamamladıktan sonra sağ üst köşeden save butonuna tıklayıp taslağı kaydedebilirsiniz. Etkinleştirmek için eklenti ana sayfasına gidin. Coming soon sütununda ‘inactive’ butonuna tıklayın, ayarın yukarıdaki resimdeki gibi ‘active’ olarak döndüğünü göreceksiniz.
Wordpress yakında açılıyoruz eklentisi 6


Bilgilendirme: Yakında açılıyoruz sayfasının ayarlarını yaparken sol sütunda ‘advanced’ sekmesini görebilirsiniz. Bu kısımdaki ayarların birçoğu PRO sürüm için geçerlidir. Makale başında size tavsiye ettiğimiz ‘e-posta abonelik ayarı’da ne yazık ki PRO sürüm dahilinde. Sevindirici olan kısım ise özelleştirilmiş HTML ekleyebilmeniz. Buradan -bilginiz varsa- ilginç işler ortaya çıkarabilirsiniz.

Ne Zaman Bakım Modunu Kullanmalısınız ?

Sitenizde, kullanıcılarınızın işlemlerini aksatacak bir güncelleme yaptığınızda bakım modunu kullanmalısınız. Bu işlemler ‘’tema değiştirmek, eklentileri güncellemek vb.’’ gibi işlemler olabilir.

Bakım modunu kullandığınızda, kullanıcılarınıza sitenizin bir güncelleme altında olduğunun mesajını vermiş olursunuz. Yakında açılıyoruz modunda olduğu gibi burada da e-posta kutucuğunu tavsiye ediyoruz. Bakım sayfanıza bir e-posta abonelik bölümü yerleştirebilir ve kullanıcılarınıza sitenizin bakımı bittikten sonra haber verebilirsiniz.

Bakımdayız sayfanız için verebileceğimiz bir diğer tavsiye ise, kullanıcılarınıza sitenizin neden bakımda olduğunun bildirilmesi. Beraberinde bakımın bitiş tarihi için bir sayaç da kullanabilirsiniz (SeedProd PRO sürümünde mevcut).

Bakım modunun avantajlı tarafı, kullanıcılarınızın yanı sıra arama motorları da sitenizin bakımda olduğunu bilir.503 numaralı kod sayesinde, sitenizin SEO’su, sitenizin bakımda kaldığı süre kesintisinden etkilenmez.

Bakımdayız Sayfası Nasıl Oluşturulur?

Yakında açılıyoruz sayfasında kullandığımız gibi bakımdayız sayfası için de SeedProd’un eklentisini kullanacağız.
Wordpress bakım modu eklentisi 1

Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra eklenti ana sayfasına gidiyoruz. Buradan Maintenance Mode sütunu altından ‘Set up a Maintenance Mode Page’ butonuna tıklıyoruz.

Daha sonrası tıpkı ‘yakında açılıyoruz’ sayfasını ayarlarken yaptığımız adımlar. O nedenle o kısımları tekrardan anlatma gereği duymuyoruz.
Wordpress bakım modu eklentisi 2
Bakımdayız sayfanızı kendinize göre özelleştirip kaydedin. Daha sonra, eklenti ana sayfasına dönüp ‘active’butonunu görmek için ‘inactive’ butonuna basmanız gerekiyor. İşlem tamam, artık bakım sayfanızı aktifleştirdiniz. Sitenize giriş yapmak isteyen ziyaretçiler bu sayfa ile karşılaşacak.

Kaynak: blogacmak.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim